Πίτσα, τηγανητό κοτόπουλο και παγωτό ακούγονται τέλεια σε μια δύσκολη μέρα, αλλά αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs), όπως τα ντόνατ, δεν βοηθούν την υγεία μας και, στην πραγματικότητα, τη βλάπτουν.
Η τελευταία έρευνα -που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet- προειδοποιεί ότι τα UPFs οδηγούν σε μια «πανδημία χρόνιων ασθενειών».
Δεν αποτελεί έκπληξη, αφού αυτά τα τρόφιμα είναι συνήθως πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά, πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας και σχετικών παθήσεων όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Πώς επηρεάζουν τον οργανισμό τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα
Παγκόσμιοι ειδικοί έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η διατροφή με πολλά UPFs μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά, φλεγμονές στο έντερ και βορισμένους τύπους καρκίνου.
Παράλληλα, υπάρχει ένα μεγάλο αποτέλεσμα που δεν τραβά τόσο την προσοχή όσο τα άλλα: η κατάθλιψη.

Νέα έρευνα από το Πακιστάν συνδέει την κατανάλωση πολλών UPFs με 20% έως 50% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, που χαρακτηρίζεται από απώλεια επιθυμίας για δραστηριότητες και ενοχλητικά συναισθήματα λύπης και απελπισίας.
«Αυτή η συσχέτιση παραμένει σημαντική ακόμη και μετά τη διόρθωση για άλλους πιθανούς παράγοντες», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης αυτή την εβδομάδα στο European Medical Journal Gastroenterology, σύμφωνα με τη New York Post.
Οι ερευνητές ανέλυσαν εννέα μελέτες με πάνω από 79.700 συμμετέχοντες για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα.
Υπάρχουν μερικές θεωρίες που εξηγούν αυτή τη σύνδεση.
Πώς αυξάνουν την αρνητική διάθεση και το άγχος
Μία είναι ότι τα φαγητά αυτού του τύπου μπορούν να προκαλέσουν άμεσες αυξήσεις σακχάρου στο αίμα, που συνδέονται με αρνητική διάθεση, στρες και άγχος.
Επιπλέον, αυτά τα τρόφιμα στερούνται κρίσιμων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες Β, βιταμίνη D, μαγνήσιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου.
Η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου είναι κλειδί.

«Μελέτες δείχνουν ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου των καταθλιπτικών ατόμων διαφέρει σημαντικά από εκείνη των υγιών», σημείωσαν οι ερευνητές από το Πακιστάν.
«Από τα υπάρχοντα δεδομένα, οι συγγραφείς μπορούν να συμπεράνουν ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το νευρικό σύστημα και να οδηγήσουν σε κατάθλιψη».
Οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν ότι τα βακτήρια του εντέρου παράγουν τις χημικές ουσίες που συνδέονται με τη διάθεση: σεροτονίνη, ντοπαμίνη και GABA. Η διατάραξη της ευαίσθητης ισορροπίας των βακτηρίων μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών.
Τι πρέπει να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε
Ο προφανής τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι η αποχή από τα φαγητά αυτά, αλλά αυτό είναι δεν γίνεται πάντα τόσο εύκολα.
Τα UPFs υπάρχουν παντού -αποτελούν το 55% των συνολικών θερμίδων στη μέση αμερικανική διατροφή.
Η Δρ. Eva Selhub, συντάκτρια στο Harvard Health Publishing, προτείνει να παρατηρήσετε πώς σας επηρεάζουν αυτά.
Συνιστά να τρώτε «καθαρά» για δύο ή τρεις εβδομάδες -δηλαδή χωρίς ζάχαρη ή επεξεργασμένα προϊόντα. Βασικά, αν το φαγητό έρχεται σε κουτί ή σακούλα, πρέπει να το αποφύγετε.
Μετά την περίοδο χωρίς φαγητά τέτοιου τύπου, επανεισαγάγετε τα τρόφιμα στη διατροφή σας σταδιακά, ένα-ένα, για να δείτε πώς σας επηρεάζουν, προτείνει.