«Το υπουργείο Παιδείας θωρακίζει τα σχολεία κατά του ρατσισμού και του ναζισμού»

Οδηγίες για τη μελέτη του Ολοκαυτώματος και τα εγκλήματα των ναζί


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:50
01/11/2013
«Το υπουργείο Παιδείας θωρακίζει τα σχολεία κατά του ρατσισμού και του ναζισμού»
5
loading

Ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου ενημέρωσε την Βουλή πως από το υπουργείο Παιδείας δίνονται οδηγίες προς όλες τις μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε στο μάθημα της Ιστορίας τα παιδιά να προλαβαίνουν να διδάσκονται τα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου που αφορούν το Ολοκαύτωμα και τα εγκλήματα του ναζισμού κατά της ανθρωπότητας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Ρεπούση, ο αρμόδιος υφυπουργός γνωστοποίησε επίσης τις δράσεις τού υπουργείου για τη σωστή και δημοκρατική πολιτική διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς και τη θωράκισή της απέναντι σε ναζιστικές και ρατσιστικές πρακτικές.

Η κ. Ρεπούση ανέφερε ότι ο αγώνας για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, της ναζιστικής ιδεολογίας και την εκρίζωση του δικτύου της ΧΑ είναι μακροπρόθεσμος και οι ευθύνες της Πολιτείας είναι αντιστοίχως μεγάλες με τις προσδοκίες του λαού,

Ο κ. Κεδίκογλου ξεκαθάρισε πως είναι συνειδητή επιλογή του υπουργείου Παιδείας να μην υιοθετήσει στοχευμένες ενέργειες συγκεκριμένα προς τη ΧΑ, «να μην τους αναδεικνύουμε σε πρωταγωνιστές, διότι μια τέτοια επιλογή θα έχει αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ακόμη και αυτές οι επαναλήψεις στην τηλεόραση που τους δείχνουν να κλωτσούν τις κάμερες, πιστεύουμε ότι στα παιδιά έχουν αντίθετα αποτελέσματα».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό σε προτάσεις, συμμερίζεται το πρόβλημα, προσπαθεί όμως τα φαινόμενα που πηγάζουν από τη ΧΑ όπως η ξενοφοβία, η βία, ο ρατσισμός να τα καταπολεμάει μέσα στα σχολεία.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως στο φάσμα δράσεων και πρωτοβουλιών του υπουργείου, εντός και εκτός σχολείου, εντάσσονται: η εισαγωγή του μαθήματος της πολιτικής παιδείας επί τρεις ώρες εβδομαδιαίως στην πρώτη και δεύτερη τάξη του Λυκείου για τη δημοκρατική διαπαιδαγώγηση, η επανεργοποίηση του Παρατηρηρίου κατά της βίας, με διεύρυνση και αναβάθμιση του ρόλου του, ο ορισμός σε κάθε περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης, ως συντονιστή δράσεων, ενός εκπαιδευτικού με αρμοδιότητες που εκτείνονται σε επίπεδο περιφερειακής διεύθυνσης, διευθύνσεων πρωτοβάθμιας δευτεροβάθμιας σχολικών μονάδων και τοπικής κοινωνίας, η προώθηση του θεσμού της διαμεσολάβησης, με τον ορισμό δύο εκπαιδευτικών ανά σχολική μονάδα, που θα γνωρίζουν όλοι οι μαθητές ότι αν έχουν πρόβλημα, ενημερώνουν αυτόν, η συγκρότηση ομάδων δράσης στο υπουργείο που θα επεξεργαστεί την ευρεία προώθηση αντιρατσιστικών μηνυμάτων εκτός σχολείου, στο Διαδίκτυο, στα Μέσα, στους χώρους συνάντησης μαθητών και εφήβων.

«Τα μέτρα είναι θετικά, αλλά όχι αρκετά» ανέφερε η κ. Ρεπούση, η οποία τόνισε ότι εντοπίζονται όλο και περισσότερο, ανησυχητικά φαινόμενα σχετικά με τη διείσδυση των ιδεών της ΧΑ και των πρακτικών αυτών στην εκπαίδευση και κυρίως στα δευτεροβάθμια σχολεία.

«Έχουν έρθει στο φως πάρα πολλά περιστατικά, τα οποία το αποδεικνύουν. Οι μορφές του φαινομένου είναι η ρητορική απαξίωσης της Δημοκρατίας, η ρητορική μίσους κατά των παιδιών των μεταναστών, ρατσιστικές επιθέσεις (σύμφωνα με την έρευνα του Παρατηρητηρίου κατά της βίας και του σχολικού εκφοβισμού, το 32,23% των περιστατικών βίας στα Γυμνάσια έγιναν με ρατσιστικά κριτήρια), τα φροντιστήρια της εθνικιστικής παιδείας, τα κατηχητικά μίσους στην Αρτέμιδα της Αττικής, τα απογευματινά μαθήματα εθνικισμού και ρατσισμού στα Γλυκά Νερά» εξειδίκευσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Ανετος

  για ποιο ολοκαύτωμα αναφέρεται ο κύριος Υπουργός και η κυρία Ρεπούση? ένας "συνωστισμός" στα κέντρα συγκέντρωσης των ΝΑζί υπήρξε. Βέβαια όμως για ολοκαύτωμα Ποντίων και Αρμενίων ούτε λόγος.. ούτε βέβαια για Ολοκαύτωμα των Παλαιστινίων.. άλλα και στη Σμύρνη ένας απλός συνωστισμός στην προβλήτα.. τους έπιασε όλους τους Έλληνες της Σμύρνης η επιθυμία να πάνε στην Ελλάδα.. και Ο Κεμάλ τους φώναζε "έι γραικοί.. στας μύγδαλα.."

 2. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

  Τα σχολεία θα έπρεπε να διδάσκουν τις Θερμοπύλες του Καβάφη, το τι είναι η πατρίδα μας του Πολέμη και άλλα στοιχεία που φουσκώνουν το εθνικό φρόνημα του μαθητή και όχι να τους μετατράπει σε άβουλους θιασώτες μιας εθνοκτόνας ιδεολογίας. Όταν λέει η ΡΗΜΑΔ και τα άλλα κόμματα οφείλουμε να καταπολεμήσουμε τον ρατσισμό εννοεί να καταπολεμήσουμε την ελληνικότητα. Αφήστε αυτά τα αντιρατσιστικά τερτίπια! Αυτός είναι ο αντικειμενικός σας στόχος και γι' αυτό πολεμάτε με λύσσα τα αρχαία ελληνικά τα οποία αποτελούν εργαλείο σκέψης ενός ελεύθερου ανθρώπου. Και μετά λέμε ότι η ΝΔ ακολουθεί την ατζέντα της χρυσής αυγής. Η νέα δημοπρατία (νομίζω) είχε υποσχεθεί την επαναφορά της λέξεως εθνικής στο υπουργείο Παιδείας. Κιότεψε μπροστά στα διεθνή κέντρα εξουσίας που θέλουν να μετατρέψουν έναν υπερήφανο λαό σε μια καταναλωτική μάζα. Τα παιδιά θα πρέπει να μαθαίνει και αυτά που έγιναν στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και για τον μαρμαρωμένο Βασιλιά, τον έπο της ΕΟΚΑ. Ή εσείς οι προοδευτικοί της ντεμέκ διαννόησης δεν αναγνωρίζεται το γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη κάποτε δεν ήταν Τουρκική και ότι η Κύπρος είναι ελληνικό έδαφος; Δεν θέλουμε άλλους καθηγητές της δικής σας συνομοταξίας. Δεν θέλουμε άλλες Ρεπούσηδες. Θέλουμε δασκάλους του πνεύματος όπως Λιαντίνης, Περικλής Γιαννόπουλος, Χαρά Νικοπούλου. Δασκάλους με αρχή-δια της γνώσεως ισχύς.
  υγ: Αυτοί που μελέτησαν προσεκτικά τον τρόπο διακυβέρνησης των ανθρώπων πρέπει να έχουν πεισθεί πως η τύχη των εθνών εξαρτάται από την εκπαίδευση των νέων. (Αριστοτέλης)

 3. avatar sailor

  Αυτό το αναγνωρίζει η Ρεπούση?????Γιατι πάω στοίχημα οτι αν δώσετε τις ίδιες οδηγίες για ολοκαυτώματα των ΕΛΛΗΝΩΝ...όπως στον Πόντο, στη Σμύρνη, στην Πόλη το 55 και πολλά άλλα..........θα σας πούνε φασίστες

 4. avatar katerina

  μάθε πρώτα ελληνική γραφή έλληνα ναζί, κ μετα ξαναδιαβασε το κειμενο γιατι εισαι εκτος θεματος!!!!

 5. avatar maria

  Γιατί η Χρυσή Αυγή δεν βρήκε "θέση" μέσα στα Πανεπιστήμια? Γιατί για να πας πανεπιστήμιο πρέπει πρώτα να έχεις τελειώσεις το λύκειο... Έχετε γίνει εξαιρετικά γραφικοί πλέον. Παντού τσαμπουνάτε και έναν "συμμοριτοπόλεμο"...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει