«Πρέπει να δοθεί τέλος στην ακρωτηριασμένη Αυτοδιοίκηση, που δεν μπορεί να ολοκληρώσει τις αποφάσεις και τις ενέργειές της» επισήμανε ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη τύπου όπου παρουσίασε τις βασικές θέσεις του κόμματός του για τους ΟΤΑ αλλά και τα κριτήρια για την στήριξη των υποψηφιοτήτων.

Εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Μαΐου 2014 και εν μέσω των ριζικών αλλαγών που συντελέστηκαν και συντελούνται στο πολιτικό σύστημα της χώρας απαιτούνται, όπως είπε, θεσμικές αλλαγές με βασικό κριτήριο τη λειτουργικότητα των Ο.Τ.Α. καθώς ο κοινωνικός τους ρόλος και η εύρυθμη λειτουργία τους είναι απολύτως καθοριστική για την ίδια την επιβίωση πολλών συμπολιτών μας εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

«Στοχεύουμε» πρόσθεσε ο Α. Λοβέρδος «σε μια Αυτοδιοίκηση αναπτυξιακό εταίρο, προωθητική δύναμη του τουρισμού, κοινωνικό συμπαραστάτη των δημοτών που αναξιοπαθούν, φορέα δηλαδή κοινωνικής αλληλεγγύης, προστάτη του περιβάλλοντος και φορέα προώθησης πολιτιστικών δράσεων».

Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους που θα στηρίξει η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα ο Α. Λοβέρδος ανέφερε ότι προτεραιότητά του κόμματός του «είναι οι προτάσεις τους, ο συμβολισμός του προσώπου τους και οι συνδυασμοί τους και όχι το προσωπείο μιας στενής και άνευ νοήματος κομματικής στήριξης» καθώς «η εποχή των “χρισμάτων” ευτυχώς αποτελεί παρελθόν».

Ο Α. Λοβέρδος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μιας συμφωνίας όλων των κομμάτων αλλά και των συνδικάτων και του φοιτητικού κινήματος «για την οριοθέτηση της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι» ώστε το ιστορικό κέντρο της Αθήνας να ξαναδοθεί στους ανθρώπους και την κοινωνία και η πόλη να ξαναγίνει παγκόσμιος τουριστικός προορισμός.

Τα παραπάνω, όπως εξήγησε ο ίδιος, «συγκροτούν το πολιτικό και διοικητικό πλαίσιο το οποίο θα παλέψουμε να στηρίξουμε τοπικά και περιφερειακά, με συμφωνία των δυνάμεων που εκφράζουν το δημοκρατικό και κοινωνικό Κέντρο, την Κεντροαριστερά, τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Με βάση τις συμφωνίες αυτές θα στηρίξουμε πρόσωπα που εγγυώνται το σεβασμό και την εφαρμογή τους».