Πέτσας για Τουρκία: Έχουμε το διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους στο πλευρό μας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εστίασε στην κρίση στο ποδόσφαιρο και στην προστασία της πρώτης κατοικίας


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:25
03/02/2020
Πέτσας για Τουρκία: Έχουμε το διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους στο πλευρό μας
18
loading

Για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία.  Παράλληλα εστίασε στην κρίση του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Η Ελλάδα, πάντα με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση, κάνει αυτό που πρέπει για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε μιλώντας στον Real FM, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και επανέλαβε επίσης, ότι βασιζόμαστε στο τρίπτυχο: «Έχουμε το διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους στο πλευρό μας και τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Εξηγώντας τι ακριβώς συνέβη με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «ORUC REIS» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «η φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς" προσέγγισε το σημείο πολύ γρήγορα. Και αυτό ήταν δυνατόν να γίνει, γιατί έχουμε τον κατάλληλο σχεδιασμό. Ήταν στην Κάρπαθο η φρεγάτα, δεν ήταν στη Σαλαμίνα, άρα μπόρεσε να είναι γρήγορα εκεί. Είχαμε την πληροφόρηση που έπρεπε να έχουμε από τις πρώτες πρωινές ώρες. Υπήρχε τακτική ενημέρωση του πρωθυπουργού για την εξέλιξη της υπόθεσης. Και τελικά, η ψυχραιμία είναι αυτή που πρυτάνευσε, ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση μέχρι να αποχωρήσει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος προς τα Ανατολικά. Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και δεν παρασυρόμαστε από λεκτικές ή άλλες αναφορές, όπως πολλές φορές κάνει η γειτονική χώρα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, γιατί έχουμε ένα τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασιζόμαστε».

Θέλησε όμως να στείλει κι ένα σαφές μήνυμα, επισημαίνοντας πως «εμείς θέλουμε πάντα την καλή γειτονία. Όταν, όμως, βλέπουμε ενέργειες, όπως αυτές που έκανε τους τελευταίους μήνες η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ ή τα άκυρα "μνημόνια" που υπέγραψε με την κυβέρνηση Σάρατζ της Λιβύης, δεν μπορεί παρά να αναλαμβάνουμε τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται, ώστε να απομονώνεται αυτή η συμπεριφορά, να καταδικάζεται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και όλοι οι σύμμαχοί μας και οι παίκτες της περιοχής να είναι με τη δική μας πλευρά και όχι με την τουρκική. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ανεξάρτητα -επαναλαμβάνω- από το γεγονός ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».

Αναφορικά με την πιθανή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ο κ. Πέτσας επεσήμανε, ότι «η Χάγη είναι ένα θέμα, το οποίο συζητούμε πάρα πολύ, αλλά είμαστε πολύ μακριά από αυτό. Γιατί σημασία έχει πρώτα να προχωρήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Υπήρχαν συναντήσεις και σε επίπεδο γενικών γραμματέων τις προηγούμενες εβδομάδες. Αν αυτά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και υπάρξει μια αποκλιμάκωση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών, τότε θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να υπάρξουν τεχνικές συζητήσεις και μετά ένα συνυποσχετικό για τη Χάγη. Είμαστε, όμως, πολύ μακριά από αυτό. Πρέπει πρώτα να προχωρήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να σταματήσουν οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες. Ας δούμε πρώτα αυτά και μετά θα συζητήσουμε τα υπόλοιπα». Και πρόσθεσε πως «είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και του πρωθυπουργού πρόσφατα, ότι η μόνη νομική διαφορά που έχουμε είναι το ζήτημα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας και επομένως, δεν υπάρχει κάποιο άλλο ζήτημα» επισημαίνοντας πως ως εκ τούτου «τα θέματα που προσπαθεί να βάλει στην ατζέντα η άλλη πλευρά δεν θα βρουν έδαφος».

Όσον αφορά τη διάθεση Patriot στη Σαουδική Αραβία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι η χώρα μας εντείνει τις προσπάθειες ενίσχυσης των συμμαχιών της ώστε να αναπτύξει δυναμική ανταπόκρισης στις προκλήσεις της γείτονος. «Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα -και λόγω της οικονομικής κρίσης- αποχώρησε την τελευταία δεκαετία από τις αραβικές χώρες και τις χώρες του Κόλπου, με τις οποίες πάντα είχε πολύ καλές σχέσεις. Τώρα, προσπαθούμε να αναθερμάνουμε αυτές τις σχέσεις, όχι μόνο στο οικονομικό, αλλά και στο γεωπολιτικό επίπεδο. Όντως, η πυροβολαρχία Patriot που πάει εκεί, θα συνοδεύεται από περίπου 130 άτομα, γιατί πρέπει να έχει το προσωπικό που θα υπηρετεί όχι μόνο την πυροβολαρχία, αλλά και το Κέντρο Συντονισμού των πληροφοριών. Το κόστος θα καλυφθεί πλήρως από τη Σαουδική Αραβία. Σημειώνεται ότι έχουμε ήδη θέσει σε λειτουργία, από τις 20 Ιανουαρίου, μια ανενεργή πυροβολαρχία Patriot. Η διάθεση της πυροβολαρχίας υπηρετεί κάποιος στόχους. Πρώτον, δεν είναι επιθετικό όπλο, είναι καθαρά αμυντικό, άρα δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις μας με άλλες χώρες της περιοχής. Δεύτερον, συμβάλλει στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή και της ενεργειακής ασφάλειας που είχε πληγεί το προηγούμενο διάστημα και επηρεάζει πολύ και την ελληνική οικονομία. Τρίτον, ενισχύει τους δεσμούς μας με τη Σαουδική Αραβία, γιατί στον αμυντικό τομέα της συνεργασίας υπάρχει πολύ μακρά παράδοση κυρίως με την Πολεμική Αεροπορία, αλλά και με την ΕΑΒ. Επομένως, υπηρετεί πολλαπλούς στόχους αυτή η αποστολή και νομίζουμε ότι είναι προς το συμφέρον και της χώρας και των υπόλοιπων χωρών της περιοχής», είπε ο κ. Πέτσας.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας και η κρίση στο ποδόσφαιρο

«Χρειάζεται απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας; Αυτό είναι το διακύβευμα. Για κάποιον που έχει εκατομμύρια καταθέσεων στις τράπεζες, ακίνητα στη Μύκονο ή άλλους τουριστικούς προορισμούς πρέπει να προστατεύεται απόλυτα η πρώτη του κατοικία; Η δική μας απάντηση είναι ότι θέλουμε να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη. Και για αυτό, τι κάναμε; Το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που έληγε 31 Δεκεμβρίου 2019 το επεκτείναμε μέχρι 30 Απριλίου 2020. Και κάνουμε έκκληση σε όσους έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έγκαιρα να βρουν την προστασία που τους πρέπει σε αυτό το πλαίσιο μέχρι τις 30 Απριλίου. Έχουν τον χρόνο, μπορούν να το κάνουν.

Κάνουμε έκκληση να μπουν στο πλαίσιο που θα υπάρχει μέχρι τις 30 Απριλίου. Και πραγματικά θα ήταν ευχής έργον για όλους όσοι έχουν ανάγκη, να μπουν να προστατευτούν, γιατί αν δεν το κάνουν μετά θα υπάρχει ο κίνδυνος των πλειστηριασμών. Επομένως λέμε «έχεις ανάγκη; Βρες τον χρόνο να συγκεντρώσεις την πληροφορία που χρειάζεται για υπαχθείς στην πλατφόρμα και να προστατεύσεις την πρώτη σου κατοικία, να έχεις κούρεμα στο δάνειό σου, να μπορείς να εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις σου σε μεγάλο βάθος χρόνου προκειμένου να ανακάμψεις οικονομικά, να πάρεις ανάσα και εσύ και η οικογένειά σου», τόνισε.

Γενικότερα, υπογράμμισε πως «κλειδί όλων των ενεργειών της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα είναι να μπορέσει να αντιμετωπίσει το βασικό πρόβλημα της οικονομίας, που πλέον δεν είναι το δημόσιο χρέος, αλλά το ιδιωτικό χρέος. Και εδώ έχουμε κάνει διάφορες ενέργειες όπως η ενίσχυση του εξωδικαστικού, η ρύθμιση των 120 δόσεων, η ρύθμιση των 12 και 24 δόσεων και κυρίως στο πλέγμα των τραπεζών το σχέδιο "Ηρακλής" ώστε να μπορέσουν να φύγουν τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες και αυτές να μπορέσουν να δώσουν ρευστότητα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να εκπληρώσουν τα όνειρά τους και τα επενδυτικά τους σχέδια».

Αναφορικά με την κρίση στο ποδόσφαιρο, ο κ. Πέτσας έκανε ευθεία αναφορά σε όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή και την ανάγκη σύνταξης μνημονίου «για το ποδόσφαιρο, για να μπουν σε κάποιες ράγες τα χρόνια προβλήματα και οι παθογένειες που υπάρχουν στον χώρο και τα ξέρουμε όλοι. Γι' αυτό τον σκοπό, αναλαμβάνεται μια πρωτοβουλία με την επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, στην Ελβετία. Θα δούμε, στην πρώτη αυτή επαφή γνωριμίας, τι θα προκύψει για να δρομολογηθεί σε τεχνικό επίπεδο η συζήτηση που χρειάζεται, μέσα στο άμεσο χρονικό διάστημα. Και βέβαια θέλουμε να έρθει εδώ και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου, ο κ. Ινφαντίνο, για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Αυτό που θέλουμε εμείς, δεν είναι να βγάλουμε τα χέρια μας έξω από τη φωτιά, αλλά να φέρουμε στο ίδιο τραπέζι τους ανθρώπους που ξέρουν από το ποδόσφαιρο -και στην Ελλάδα και το εξωτερικό- για να υποδείξουν πως θα θεραπευτούν οι χρόνιες παθογένειες».

Επανέλαβε επίσης, πως «ο κ. Αυγενάκης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, αλλά δεν θέλουμε να υπάρξει κακοπιστία, ιδίως από τους δύο βασικούς ενδιαφερόμενους. Θέλουμε να προχωρήσει η συζήτηση στην ουσία της δεν θέλουμε να μονοπωλήσει το θέμα το πρόσωπο που θα είναι στις συζητήσεις με τους ανθρώπους της UEFA και της FIFA, αλλά η ουσία».

Εκτίμησε δε, ότι «τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία εκτόνωση ή τέλος πάντων, ένα χαμήλωμα των τόνων από όλες τις πλευρές. Ελπίζουμε αυτό να πρυτανεύσει και τις επόμενες μέρες». Αναφέρθηκε τέλος στη συνάντηση του Ντέμη Νικολαΐδη με τον κ. Γεραπετρίτη, στην προσπάθειά του να διαμορφώσει την καλύτερη δυνατή άποψη πριν δει τους ανθρώπους της FIFA και της UEFA», προσθέτοντας πως «έγιναν και άλλες συναντήσεις» με ανθρώπους «που έχουν κάποιο κύρος στο ποδόσφαιρο και γνωρίζουν τα θέματα από μέσα, προκειμένου να πλαισιώσουν την ομάδα που θα διαμορφώσουμε ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις επαφές με FIFA και UEFA».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar Unexpected Opponent

  Bιβλιο με τίτλο η κ α τ α ρ α της Aσιας , των εκδόσεων Eστια . To έγραψε ο George Xorton , γενικός πρόξενος των HΠA στη Σμύρνη εν ετει 1922 .

 2. avatar Αυστριακός

  Αν ήταν όπως τα λέει η κυβέρνηση, τότε έπρεπε να πάει το λιμενικό να συλλάβει το πλήρωμα και να οδηγήσει το πλοίο σε ελληνικό λιμάνι. Αφού δεν έκανε κάτι τέτοιο, αμφιβάλλω για τα περί δικαίου και συμμαχιών.
  Στήν προκειμένη περίπτωση η φρεγάτα (η οποία δεν θα έπρεπε να αναμειχθεί επειδή τό τουρκικό πλοίο δεν είναι πολεμικό) περίμενε τους Τούρκους να τελειώσουν την δουλειά τους και να φύγουν. ΤΣΊΡΚΟ!!!
  Απλά πράγματα, μπαίνεις στον κήπο μου παράνομα και σου κάνω μήνυση.

  1. avatar Χαραλαμπίδης Ιωσήφ

   Αν θέλουμε να εξαλειφθεί αυτή η κατάρα υπάρχει ένας τρόπος. Να επανέλθει ο Ελληνισμός πίσω στην Μικρά Ασία.

 3. avatar Η δικιά μου προοπτική

  Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ 4 χρόνια, ο Τσιπράκος έπιασε \"φιλίες\" με τον Ερντογάν και με τους ανίκανους υπουργούς που είχε στο πλευρό του, κάααθονταν και κοιτούσαν τους Τούρκους να κάνουν τις προκλήσεις τους.
  Τώρα με κυβέρνηση ΝΔ, μέσα σε 7 μήνες ο Μητσοτάκης κατάφερε να κάνει ισχυρή συμμαχία με Κύπρο-Ισραήλ-Αίγυπτο και Χαφτάρ, έχοντας σαν σκοπό να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του Ερντογάν. Κάτι αρχίζουν να πετυχαίνουν, όλα όμως θα κριθούν στους επόμενους μήνες...
  Εύχομαι και ελπίζω ότι θα πετύχουν αυτό που πρέπει να γίνει, γιατί τόσο σοβαρή κυβέρνηση και δυναμικούς πολιτικούς από την εποχή του Σημίτη έχω να δω!

 4. avatar ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ

  Ευτυχως που κυβερναει η ΝΔ και δεν ξεχναμε τι θα πει Εθνικη Ξεφτιλα
  το Oruc Reis μπηκε στα ελληνικα χωρικα υδατα ....και η ΝΔ μας ειπε οτι το εφερε ο ανεμος...

  1. avatar ΠΑΛΛΑΣ

   Με κυβερνηση Τσιπρα 4 χρονια ο Ερντογαν δεν τολμησε να μπει στην Ελλαδα.
   Μονο με τον μικρο και αδυναμο Μητσοτακη μεσα σε 7 μηνες μπηκε στην Ελλαδα... σε 1 η 2 χρονια τι θα κανει θα δωσει το Αιγαιο ο Κουλης?

 5. avatar @@@@@@@@@

  Όταν το Oruc Reis θα ξανάρθει…τί θα πείτε στους [...] σας?
  Οτι είχε ομίχλη στο Αιγαίο??
  Ξεφτιλίζετε την Ελλαδα πάλι..
  4 χρόνια με τον Τσίπρα οι Τούρκοι δεν τόλμησαν
  να μπούν στα χωρικά μας ύδατα
  με σας ανίκανοι δεξιοί μπαίνουν μόνο
  ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΑΣ..

  1. avatar ΠΑΛΛΑΣ

   Με κυβερνηση Τσιπρα 4 χρονια ο Ερντογαν δεν τολμησε να μπει στην Ελλαδα.
   Μονο με τον μικρο και αδυναμο Μητσοτακη μεσα σε 7 μηνες μπηκε στην Ελλαδα...φαντασου που μας παει ο Κουλης

 6. avatar ORUE

  Και τον αέρα στα πανιά μας!

  1. avatar @ ORUE

   Μπορείς να πείς καλύτερα \"και τον αέρα στα μυαλά μας\" και παλι ρίμα κάνει 😉

 7. avatar Ελληνοαμερικάνος

  Σίγα-σίγα και μεθοδικά στήνεται η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίου απο την κυβέρνηση Μητσοτάκη..
  Ο Μητσοτάκης στηρίζεται απο την Ελληνική Ελίτ (αλλιώς δεν θα κέρδιζε ποτέ τις εκλόγες) αυτοί θέλουν συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο γιαυτό και
  βγάζει τους υπουργούς να κρύβουν ότι το Oruc Reis έχει μπεί στα Ελληνικά χωρικά ύδατα λέγοντας γελοιότητες στον κόσμο.. θα πουλήσουν πολύ γρηγορα η κυβέρνηση Μητσοτάκη κομμάτι του Αιγαίου στους Τουρκους...Εδώ θα είμαστε και θα το δούμε!!

  1. avatar Πετσας

   εχουμε το διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας , τους συμμάχους στο πλευρό μας

 8. avatar @@@@@@@@@

  Όταν το Oruc Reis θα ξανάρθει…τί θα σας πούνε [...]?
  Οτι είχε ομίχλη στο Αιγαίο??
  [...]..ξεφτιλίζετε την Ελλαδα πάλι..
  4 χρόνια με τον Τσίπρα οι Τούρκοι δεν τόλμησαν
  να μπούν στα χωρικά μας ύδατα

 9. avatar fyjuyk

  Σε [...] απευθύνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη γι\'αυτό
  να τον χαίρεστε οι ψηφοφόροι που τον ψηφίσατε για την τιμή που σας κάνει!!!

 10. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Ονειρώξεις με Photoshop

  Βίντεο “Βυθίσατε το Oruc Reis” ανέβασε ο Κυριάκος Βελόπουλος

  Μπορεί να έχουν κλείσει οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ της ερχόμενης Κυριακής, τουλάχιστον όμως ο Κυριάκος Βελόπουλος μπορεί να ελπίζει ότι του χρόνου η Ακαδημία Κινηματογράφου θα συμπεριλάβει το πόνημά που μοιράστηκε μαζί μας στις υποψηφιότητες για βραβείο ειδικών εφέ.
  Μιλάμε για το βίντεο κάποιου λαμπερού μυαλού των ΜΚΔ, που αναπαρήγαγε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης στο λογαριασμό του στο τουίτερ, όπου εμφανίζει το Oruc Reis, που τόσο μας απασχόλησε αυτές τις μέρες, να σημαδεύεται από ρουκέτα και να τυλίγεται στις φλόγες.
  Η μετενσάρκωση Μπουμπουλίνας και Μιαούλη συνόδευσε το συγκλονιστικό βιντεάκι – κόλαφο στον Ερντογάν, με ένα εθνεγερτικού χαρακτήρα κείμενο:

  Έτσι κάνουν οι Έλληνες! Όποιος παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία …βυθίζεται! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ
  Η…ΛΥΣΗ! ΒΙΝΤΕΟ
  ....

 11. avatar PanosGianaros

  Και γιατί δεν το λέτε με δικά σας λόγια. . . !
  Να πείτε :

  Δεχτήκαμε ασύμμετρη απειλή , , και ο στρατηγός άνεμος πήρε την σημαία απο τα Ιμια
  και \' \' έσυρε \' \' το Τούρκικο καράβι στα δικά μας νερά. . . !
  υ.γ
  Μεταρύθμιση και στην γνωστή παροιμία . . . . ο \' \' αέρας \' \' σέρνει , , καράβι . . . !
  Μεγάλη θαλασσοταραχή - - πολύ αέρα - - έχετε ανάμεσα στα πόδια . . . !
  Και τρικυμία εν κρανίω.

 12. avatar Ellraiser

  [...] παραιτηθείτε και πάτε στην Disneyland να κυβερνήσετε για τα καρτούν ειστε μόνο οχι για την Ελλάδα.Ψεύτες δεξιοί κωλοτούμπες
  που να μην σας στήριζαν και τα ΜΜΕ τι θα κάνατε.Πόσο μεγαλύτερη
  δυσφήμιση θα κανατε στην χώρα?

 13. avatar δσα

  Ερασιτεχνης ειναι ο Μητσοτακης
  ντεμεκ επιτελικο κρατος και ψευτο αριστεια,
  τοσο χαλια κατασταση δεν ειχαμε ποτε στην Ελλαδα
  οι τουρκοι κανουν οτι θελουν και οι αινικανοι της ΝΔ
  δικαιολογουν τους τουρκους και απο πανω
  με τον αχρηστο Μητσοτακη γιναμε ετσι, αυτος φταιει ο ανικανος

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει