Χωρίς να γνωρίζει ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουνάρας εστάλη στην τρόικα το αίτημα για μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης εν μέσω της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, όπως υποδηλώνει το γεγονός ότι απεστάλη αίτημα προς τους εκπροσώπους των δανειστών για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15%, ερήμην του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Το αίτημα υπεβλήθη από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, αλλά είναι σαφές πως τελούσε υπό την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου.

Μάλιστα, κατ’ ορισμένες πηγές, αποτελεί έκφραση μιας ευρύτερης διαφοράς στρατηγικής ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν το επόμενο διάστημα για την ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας ενημερώθηκε για το γεγονός ότι υποβλήθηκε αίτημα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στη διάρκεια σύσκεψης μόλις τη Δευτέρα.

Εφόσον εγκριθεί το σχέδιο αυτό, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα μειωθεί 3-4 λεπτά το λίτρο και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο από 300 που είναι σήμερα. Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, το μέτρο είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.

Ομως, το σχέδιο, όπως προαναφέρθηκε, δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο τον Γ. Στουρνάρα. Μάλιστα, μόλις ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο κ. Σταϊκούρας -με την οποία συμφωνεί και ο υφυπουργός Γ. Μαυραγάνης- ζήτησε να μη διαρρεύσει, προκειμένου να μην αναστατωθεί η αγορά και σταματήσει να αγοράζει πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο λόγος που ο κ. Στουρνάρας είναι αντίθετος με την πρόταση έγκειται στο γεγονός ότι η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% θα οδηγήσει ξανά σε δύο φόρους. Εναν για το πετρέλαιο θέρμανσης και έναν για το κίνησης.

Ο κ. Σταϊκούρας επιχείρησε να πείσει τον υπουργό ότι η εξομοίωση ζημίωσε κατά 500 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και ότι η φοροδιαφυγή-λαθρεμπόριο μειώθηκε κατά μόλις 20 εκατ. ευρώ.

Στέλεχος του υπ. Οικονομικών αντιτείνει ότι εάν το λαθρεμπόριο ανέρχεται στα 20 εκατ., δεν χρειάζεται ούτε σύστημα εισροών και εκροών στα πρατήρια ούτε εξομοίωση των φόρων. Σημειώνεται, τέλος, ότι η δημοσιοποίηση του αιτήματος Σταϊκούρα προκάλεσε δυσφορία και στο ΠΑΣΟΚ, με το σκεπτικό ότι το Μαξίμου επιδιώκει να αποκομίσει -μόνο αυτό- πολιτικά οφέλη, εάν η πρόταση γίνει δεκτή από την τρόικα.