Γερμανία για σύνοδο για τη Λιβύη: Γιατί δεν καλέσαμε την Ελλάδα

«Στην Διάσκεψη του Βερολίνου δεν θα τεθούν ζητήματα θαλασσίων συνόρων»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:53
15/01/2020
Γερμανία για σύνοδο για τη Λιβύη: Γιατί δεν καλέσαμε την Ελλάδα
54
loading

Την κατανόησή της για το «θεμιτό ενδιαφέρον και την ανησυχία» της Ελλάδας σχετικά με το μέλλον της Λιβύης εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή δεν θα ασχοληθεί με «θέματα θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο». Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέφυγε να αναφερθεί στα κριτήρια με τα οποία διαμορφώθηκε ο κύκλος των συμμετεχόντων στην Διάσκεψη, ενώ τόνισε ότι σε κάθε βήμα υπήρξε στενός συντονισμός με τα Ηνωμένα Έθνη.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε εδώ πληροφορίες για τις ακριβείς σταθμίσεις των αποφάσεων σε αυτό το θέμα (…) Είναι πάντα δύσκολο να διαμορφώσεις έναν κύκλο συμμετεχόντων και πέραν αυτού δεν μπορώ πώς καταλήξαμε. Δεν θέλουμε αυτό να το συζητήσουμε δημοσίως», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την μη-πρόσκληση της Ελλάδας να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Η "Διαδικασία του Βερολίνου" έχει δομηθεί συνειδητά διαφορετικά από προηγούμενες προσπάθειες, προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη στην Λιβύη: ως ένα σχέδιο δηλαδή με διάφορα στάδια του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ, όπου καταβάλλεται προσπάθεια να διαχωριστούν τα προβλήματα και να εργαστούμε βήμα βήμα. Και αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της "Διαδικασίας του Βερολίνου", η προετοιμασία του πλαισίου με τους συντελεστές οι οποίοι έχουν άμεση επιρροή στις δύο πλευρές της διένεξης. Αυτή είναι η προσέγγιση και βεβαίως έχουμε πλήρη κατανόηση για το γεγονός ότι υπάρχουν ανησυχίες και κίνητρα άλλων χωρών σε σχέση με την Λιβύη και ιδιαίτερα στο θέμα των θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο. Αυτό απλώς δεν είναι στο επίκεντρο της διάσκεψης - ούτε και θέμα της», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ.

Απαντώντας ο ίδιος σε ερώτηση σχετικά με τα «μνημόνια» που έχουν υπογράψει η Τουρκία και η Λιβύη, επανέλαβε ότι «τα θαλάσσια σύνορα πρέπει να προσδιορίζονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούν δύο χώρες να το ορίσουν μεταξύ τους εις βάρος τρίτων» και επισήμανε ότι η γερμανική πλευρά δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας ώστε να την αξιολογήσει. «Αλλά βεβαίως εάν πρόκειται για συμφωνίες εις βάρος τρίτων, εις βάρος ενός στενού εταίρου, ενός εταίρου στην ΕΕ, τότε αυτό για μας δεν είναι αποδεκτό, δεν τίθεται θέμα σχετικά με το πώς το βλέπουμε».

Ο κ. Μπρόιλ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναγνώρισε ακόμη ότι «υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες έχουν θεμιτό ενδιαφέρον και ανησυχίες για το μέλλον της Λιβύης», επαναλαμβάνοντας ότι το κεντρικό σημείο της Διάσκεψης του Βερολίνου και της «Διαδικασίας του Βερολίνου» ήταν συγκεκριμένο. Όπως είπε, την συνέχεια θα υπάρξουν περαιτέρω εργασίες, μεταξύ άλλων σχεδιάζεται μια Διεθνής Επιτροπή Follow Up η οποία θα συνοδεύει τα αποτελέσματα της «Διαδικασίας του Βερολίνου».

«Και εκεί θα μπορέσουν χώρες να συνεισφέρουν. Η Διάσκεψη του Βερολίνου είναι ένα σημείο εκκίνησης για κάτι, δεν είναι το τέλος και θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες για χώρες να συμμετάσχουν ενεργά. Από την αρχή θέλαμε να ενημερώνουμε ενεργά άλλες χώρες για το τι κάνουμε, να δημιουργήσουμε διαφάνεια σχετικά με το τι συμβαίνει, ιδιαίτερα βεβαίως για τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. αλλά και άλλους παίκτες. Αυτό ήταν ένα εγχείρημα που μας συνόδευσε ενεργά τους τελευταίους μήνες, το οποίο πήραμε πολύ σοβαρά και μπορώ να επισημάνω ότι την Κυριακή θα συμμετάσχει και η ΕΕ εκπροσωπώντας όλα τα κράτη - μέλη της», κατέληξε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

54
σχόλια
 1. avatar navigator

  Ποσο δυσκολο ειναι να καταλαβουμε οτι η Γερμανια ηταν,ειναι,και ΘΑ ειναι εχθρος μας.
  Παρτετο ιστορικα αρχης γενομενης απο την γενοκτονια των ποντιων και αρμενιων.
  Αυτη το προτειναν στους τουρκους, οι τουρκοι το εφαρμοσαν.
  Δεν θα ξεχασουν ποτε οτι εχασαν το πολεμο στην Ρωσια εξ αιτιας μας.
  Θα μας την φερουν με το Ερτογκαν
  Μητσοτακη ξυπνα

 2. avatar Μιναρντινιο

  Πονηριές της φραου Μερκελ. Και ο σουλτάνος ως τι προσκλήθηκε ; Γιατί προφανώς έχει θαλάσσια σύνορα με Λιβυη μετά το ψευτομνημονιο με τον Σαρατζ.

 3. avatar χσφς524ρφγ

  Εννοείτε ότι η Γερμανοί θα υποστηρίξουν την Τουρκία. Σε όλους τους παγκόσμιους πολέμους μαζί τους ήταν. Και με τους Βουλγρο_αλβανό-[...]. Τη Σάρα και την Μάρα δηλαδή των Βαλκανίων

 4. avatar Γ.Σ.

  Προδοσία! Ελπίζω να συνειδητοποιήσουν οι "μένουμε Ευρώπη" ότι η Γερμανία υπολογίζει περισσότερο μη ευρωπαϊκές χώρες όπως η Τουρκία απ'ότι εμάς!

 5. avatar Αλήθεια;

  Οι Γερμανοί αποτέλεσαν φυλή η οποία κατέλυσε την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία , φυλή η οποία θαμπώθηκε από τα πλούτη και το μεγαλείο των Ρωμαίων αλλά δεν θέλησε ποτέ να συγχωνευθεί και να αφομοιωθεί αλλά να λεηλατήσει . Το ίδιο έπραξαν και οι Τούρκοι όταν μερικές δεκάδες χιλιάδες από αυτούς ξεκίνησαν από την έρημο του Καρακορούμ ( Μαύρη Άμμος) στην κεντρική Ασία και εξαπλώθηκαν ως εγκληματική ορδή η οποία πρώτα σύλλησε και ασέλγησε πάνω στον Αραβικό πολιτισμό της Μεσοποταμίας και κατόπιν στον Βυζαντινό.
  Και οι δυο ορδές έδρασαν με τον ίδιο τρόπο ορμώμενες από γειτονικές γεωγραφικά περιοχές. Οι Γερμανοί πριν αλώσουν τον Ρωμαϊκό πολιτισμό υπέταξαν και εξαφάνισαν τον Κελτικό της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, πολιτισμός που είχε ανθίσει παράλληλα με τον Ελληνικό από την εποχή του χρυσού αιώνα του Περικλή.Το Παρίσι, η Μασσαλία, η Κολωνία αποτελούν πρώην εμπορικούς σταθμούς των αρχαίων Ελλήνων εμπόρων οι οποίοι συνδιαλέγονταν με τους Κέλτες.
  Την ίδια πρακτική είχαν και οι Τούρκοι οι οποίοι προτού αλώσουν την Βυζαντινή αυτοκρατορία υπέταξαν την Μεσοποταμία με την οποία η Βυζαντινή αυτοκρατορία είχε στενές εμπορικές σχέσεις.
  Η πρακτική των Γερμανών περιορίζονταν στον τρόμο και τις σφαγές όπως ακριβώς οι σύγχρονοι τζιχαντιστες οι οποίοι ως μέντορες έχουν το Κατάρ αλλά και την Τουρκία.
  Βέβαια οι Τούρκοι, ναι ακόμα και οι Τούρκοι, επέδειξαν περισσότερη εξυπνάδα από τις βαρβαρικές ορδές των Γερμανών και πρότειναν στους Βυζαντινούς πληθυσμούς να υποταχθούν οικειοθελώς και να αλλαξοπιστήσουν.

 6. avatar μαγκες..

  ..ο Τουρκος δεν μας ηθελε και εθεσε βετο. Και επειδη εμεις ειμαστε μικρη χωρα αδυναμη, δυστηχως δεν μπορεσαμε να το αντικρουσουμε. Ολοι φταιμε για την καταντια μας, τα χρονια μετα την μεταπολιτευση εγινανν μεγαλεσ αλλαγες, αλλα χρειαζονται κι αλλες. Μην πεφτουμε στην παγιδα να ζηταμε προστατες. Ειναι καλο που ειμαστε σε club ισχυρων, αλλα πρεπει να ειμαστε και εμεις οσο το δυνατον αυτοδυναμοι. Αυτο σημαινει λυνουμε τις εκκρεμοτητες (φτιαχνουμε κρατος), φτιαχνουμε παιδεια, φτιαχνουμε οικονομια μεσω της επιχειρηματικοτητας. Και χρησιμοποιουμε το μυαλο μας στην καλπη!

  1. avatar Δηλαδή μας

   λές ότι μια χώρα που ολόκληρη έχει το μισό πληθυσμό της Ν.ΥΟΡΚΗΣ μπορεί έστω και κατά το ελάχιστο να είναι ανεξάρτητη και αυτοδύναμη όπως μας παραμυθιάζουν οι πονηρότατοι πολιτικοί?

 7. avatar Γεροτσολιας

  Ακομα και να μας καλουσες Μανταμ Μεκβιελ δεν θα ερχομασταν, δεν θα επρεπε ποτε να δεχτουμε να καθισουμε σε κανενα τραπεζι διαπραγματευσεων μαζι με τον Σουλτανο και ουτε με κανεναν αλλο που αμφισβητει τα θαλασσια τα εναερια και τα εδαφικα μας συνορα. Και μη νομιζετε πως μας εχετε στο χερι. Η Ελλαδα ειναι πολυ πιο μεγαλη και πολυ πιο δυνατη απ οτι εσεις πιστευετε. Θα δειξει και μαλιστα πολυ συντομα. Γεροτσολιας ΥΓ. Οι Ελληνες δεν ειναι πολεμοφιλοι σαν εσας και τους φιλους σας

  1. avatar Γεροτσολιας

   Γι αυτους που βαλαν αρνητικες, θα τα πουμε μετα την Κυριακη. Γεροτσολιας

 8. avatar δηλαδη δε καταλαβα εχουν δικαιωμα να σχολιαζουν μονο οι νεοδημοκρατες ?

  Αν δεν θελετε να διαβαζετε τα σχολια των αλλων φτιαξτε ενα δικο σας σαιτ να σχολιαζετε μονοι σας

  1. avatar Γύπας

   Δεν θα εξαλειφθεί ποτέ η λογοκρισία από την χώρα κανενός !! Αν κάποιος δημοσιογράφος (ανεξάρτητος γιατί γουστάρει να ενημερώνει για όλα και για όλους αληθινά, την άλλη μέρα θα βρεθεί σε χαντάκι)!! Και ιδικά από την δικιά μας χώρα , που έχουμε και τον τίτλο " Από εδώ ξεκίνησε η δημοκρατία " !! Εδώ πεθαίνει και κάθε μέρα!!!

 9. avatar Είπον….

  Γερμανοί!
  Οι ανέκαθεν εχθροί της Ελλάδας και θεσμικοί φίλοι της Τουρκίας, τα τελευταία 200 χρόνια. DNA καταστροφής, 2 παγκόσμιοι πόλεμοι, εγκέφαλοι και σχεδιαστές των Τουρκικών εθνοκαθάρσεων για Έλληνες, Πόντιους, Αρμένιους και όχι μόνο.
  Και πήγε ο Πρεσπάρχης Σύριζα και ΠΑΡΕΔΩΣΕ άνευ όρων ότι ζήτησε η Γερμανία. Φάτε τώρα Γερμανία.....
  Θα μπορούσε να ανακοινώσει η Ελλάδα ότι θα παρακολουθήσει DE FACTO τη σύνοδο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, και να μην ζητήσει καμία άδεια, και θα σας έλεγα τι θα έκανε η Γερμανία!!!! Αλλά εζυγίσθη, εμετρή-θη και ευρέθη ελλιπής!!!!

 10. avatar Galaxy

  Παλι μαγκας θα βγει ο τουρκος

 11. avatar spyrospeiratis

  Καλέ η Βούλτεψη αναρωτιέται «τι δουλειά έχει η Ελλάδα στο Βερολίνο;» και δεν κάνει πλάκα....πω πω τί μπούφοι είναι αυτοί οι Νεοδημοκράτες???ΕΛΕΟΣ!!!

  1. avatar Πραγματικά

   Αναρωτήθηκε η βουλτεψη γι αυτό ????????????

  2. avatar @spyrospeiratis

   αφου ολοι η κυβερνηση τσιρκολινο ειναι

 12. avatar ΣΥΡΙΑΝΟΣ

  Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ/ ΕΠΡΕΠΕ Ο ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΒΕΤΟ -ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΘΑ ΠΑΜΕ ΧΑΜΕΝΟΙ.ΗΔΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΤΣΙ Η ΑΛΙΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ.ΔΗΛΑΔΗ Ο ΒΡΕΜΕΝΟΣ ΤΗΝ ΒΡΟΧΗ ΔΕΝ ΤΗΝ ΦΟΒΑΤΑΙ

 13. avatar Βγάλτε τη απο τη φωτο

  Ούτε να τη βλέπω δε θέλω τη [...]

 14. avatar Stateless

  Κατανοητό! Πρώτα ειρήνη και μετά τα υπόλοιπα.

  1. avatar Xountalas

   Στατελη, όποιος θέλει ειρήνη, ετοιμάζεται για πόλεμο... Τόσο απλά.

   1. avatar Stateless

    Ναι μόνο που αυτοί ήδη έχουν πόλεμο! Δηλαδή τι να κάνουν πιο πόλεμο?

 15. avatar Dinoρ

  Έτσι διαλύονται τα παραμύθια περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ευρωπαϊκών συνόρων, ευρωπαϊκής οικογένειας. Το πιο μεγάλο φτύσιμο από Τράμπ και Μέρκελ αφιερωμένο στους ευρωλάγνους.Τις μίζες όμως τις έδιναν για τις ντόπιες ευρωμαριονέτες.

  1. avatar @Dinop

   Το "Ανήκωμεν εις την Δύσιν" αγαπητέ. Κανένας δεν εκτιμάει πολιτικά ανδρείκελα χαμέρποντα. Την προδοσία όλοι θέλουν, τα κανίς τα σιχαίνονται ακόμα και τα αφεντικά τους. Ο Ερντογάν διδάσκει τι σημαίνει εθνικό κύρος, εθνική αξιοπρέπεια, εθνικό συμφέρον, εθνική στρατιωτική ισχύς, εθνική διπλωματία, έστω κι αν ξέφυγε παράνομα και αλαζονικά.Όλοι τρέχουν πίσω του και πάνε με τα νερά του.

 16. avatar Γύπας

  Κυριάκο στείλτε τους στα διεθνή δικαστήρια για τις πολεμικές αποζημιώσεις!! Ανακοίνωσε την επέκταση στα 12 Ν.Μ σε άλλη περίπτωση παραιτήσου.

 17. avatar criskalts

  [...] σφυριζοτρόλια, χακάρετε νικ κανονικών χρηστών για να θολώσετε τα νερά, να τους απαξιώσετε και εν τέλη να εγκαταλείψουν το σάιτ.
  ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ [...] ΟΝΤΑ

  1. avatar Dr. Sheldon Cooper

   Θα τους περασει. Εγω ηδη εχω σταματησει να πολυασχολουμε με το newsbeast. Να μεινουν με τα τρολς τους.

  2. avatar κρατς κρουτς

   ο κουλης ισως ηταν καλος για διερμηνεας του τσιπρα στα εξωετερικα θεματσ!

   1. avatar Xountalas

    Ναι, παρών το τσιρκουλο.Η Μέρκελ δεν μπορούσε χωρίς το κουταβάκι της.

   2. avatar criskalts

    Ο χλεχλές τσιπρόκιο ούτε γι΄αυτό δεν κάνει γιαυτό μόκο τρολ.

    1. avatar Crisklaaaats

     Τι λες ρε φασιστικό και , μετά ξύπνησες .

 18. avatar δσα

  Αγοραζετε [...] Ελληνες puma, adidas, volkswagen και οτι αλλο Γερμανικο υπαρχει. Στηριξτε τον κατακτητη σας και μετα να αναρωτιεστε γιατι κανεις δεν σας σεβεται σαν λαο. [...]

 19. avatar Μ.

  Έχω και μερικές άλλες εξηγήσεις γιατί το κάνατε αυτο!!!
  Μια ζωή φιλοτουρκοι, κύριοι Γερμαναραδες!!!
  Μέχρι και πολέμους κάνατε-παρατείνατε, με την υποστήριξη των Τούρκων, τώρα θα τα χαλάσετε;
  Είστε πληγή αμφότεροι!

 20. avatar akman

  Η Ελλάδα εκπροσωπείται κατά τους Γερμανούς από την Ευρωπαική Ενωση. Όπως δηλαδή και το Βέλγιο, η Αυστρία , το Λυξεμβούργο και άλλες χώρες. Μονο που αυτές οι χώρες δεν έχουν καμμία σχέση με την Λιβύη, ενω η Ελλάδα βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο και έχει θαλάσσια σύνορα (ΑΟΖ) μαζί της, τα οποία μάλιστα αμφισβητούνται από την Τουρκία και την επίσημη Λιβυκή κυβέρνηση (Σάρατζ). Βέβαια, αφού πάρουν αποφάσεις που μας αφορούν ερήμην μας, θα μας επιτρέψουν να συμμετέχουμε στις επιτροπές παρακολούθησης της όποιας συμφωνίας! Προβλέπεται βέτο για αποφάσεις που συμμετέχει η ΕΕ, αν θεωρούμε ότι αυτές μας βλάπτουν;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει