Ισχυρό μήνυμα Πάιατ σε Τουρκία για την Ελλάδα: Ασφαλώς και θα εμπλακούν οι ΗΠΑ

«Θέλουμε να δούμε μια αποκλιμάκωση των εντάσεων Ελλάδας και Τουρκίας»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:16
13/01/2020
Ισχυρό μήνυμα Πάιατ σε Τουρκία για την Ελλάδα: Ασφαλώς και θα εμπλακούν οι ΗΠΑ
52
loading

Σαφές μήνυμα πως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να επιλυθεί όχι με μονομερή ενέργεια, αλλά με διάλογο μεταξύ των κρατών που επηρεάζονται, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, έστειλε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Σημείωσε πως κατά τις επαφές του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολύ αποτελεσματικός στην παρουσίαση των ελληνικών θέσεων.

Επανέλαβε πως η νομική ερμηνεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το μνημόνιο Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης είναι ότι είναι ασαφές.

Και διαμήνυσε πως τα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, έχουν ακριβώς τα ίδια θαλάσσια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές

Επίσης, κατέστησε σαφές πως οι ΗΠΑ θέλουν η Ανατολική Μεσόγειος να είναι μια ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Τζέφρι Πάιατ απάντησε πως «ασφαλώς και θα εμπλακούν οι ΗΠΑ, ασφαλώς θέλουμε να δούμε μια αποκλιμάκωση των εντάσεων Ελλάδας και Τουρκίας».

Και προσέθεσε: «Η απάντηση αν υπάρξει διπλωματική πρωτοβουλία, είναι ναι». Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται γι' αυτά τα ζητήματα και επανέλαβε πως ο πρωθυπουργός κατά τις επαφές του στην Ουάσιγκτον έκανε εξαιρετική δουλειά στην παρουσίαση της ελληνικής θέσης, με έναν ξεκάθαρο τρόπο.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό με αποτελεσματικό τρόπο στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον αντιπρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας πού είναι οι κόκκινες γραμμές για την Ελλάδα και πού η Ελλάδα ζητά την αμερικανική βοήθεια και εμπλοκή.

«Προκλητικές οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο»

«Οι μονομερείς ενέργειες που έχει προχωρήσει η Τουρκία, είτε αποστέλλοντας πλοία γεωτρήσεων στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, είτε προβαίνοντας σε μονομερείς διακηρύξεις με μέρος της λιβυκής κυβέρνησης, δεν βοηθούν και είναι προκλητικές» τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, προσθέτοντας πως είναι αντίθετες στο πνεύμα των προσπαθειών που έχουν κάνει οι ΗΠΑ και η Ελλάδα να οικοδομήσουν ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε πως ο σωστός τρόπος να γίνει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι αυτός στον οποίο έχει προχωρήσει η Ελλάδα, όπως οι συζητήσεις με την Ιταλία για το Ιόνιο, με ένα τρόπο που συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο, διαβουλεύεται με όλα τα μέρη που επηρεάζονται και το κάνει με έναν τρόπο που δεν προκαλεί αχρείαστη αναταραχή στην ασφάλεια της περιοχής.

Επίσης, εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη με τη Ρωσία και το Ιράν και σημείωσε πως υπάρχουν σοβαρές διαφορές στις διμερείς αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που χρειάζεται δουλειά για να ξεπεραστούν. Σε αυτό το σημείο, ο Τζέφρι Πάιατ επισήμανε πως αυτός είναι τομέας που οι ΗΠΑ και η Ελλάδα δουλεύουν μαζί. Είναι θετικό, προσέθεσε, που για τα μεγάλα ζητήματα που σχετίζονται με την Τουρκία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται παρόμοια οπτική και σημείωσε πως έχουν κοινό συμφέρον, ότι δεν θέλουν να φύγει από τη Δύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τζέφρι Πάιατ είπε ότι το επίπεδο της αμερικανικής εμπλοκής στην Ανατολική Μεσόγειο έχει μεγαλώσει.

Επανέλαβε σκιαγραφώντας τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, πως είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Καταληκτικά, ο Αμερικανός πρέσβης χαιρέτισε τη βούληση της Ελλάδας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα F-35, ανέφερε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε μια καλή συνάντηση για το θέμα με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Κλαρκ Κούπερ και επισήμανε πως πρόκειται να διεξαχθεί μακρύς διάλογος. Σημείωσε περαιτέρω πως η προτεραιότητα έχει δοθεί στην αναβάθμιση των F-16, χαρακτηρίζοντάς το μεγάλο εγχείρημα, και προσέθεσε πως η επιτυχία αυτού του προγράμματος θα είναι ένα φυσικό βήμα προς το πρόγραμμα F-35.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

52
σχόλια
 1. avatar Βόρειος Παρατηρητής

  Ο κος Τζέφρι Πάιατ έθεσε πολύ κομψά το θέμα λέγοντας πως « η νομική ερμηνεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το μνημόνιο Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης είναι ότι είναι ασαφές» . Δηλαδή είναι μόνο ασαφές η και παράνομο το μνημόνιο για ΑΟΖ μεταξύ ''κυβέρνησης'' της Τρίπολις και της Τουρκίας. Δηλαδή πως θα πρέπει να γίνει πιο σαφές ; Αυτή την αντιμετώπιση περιμέναμε για μια παράνομη συμφωνία που καταπατά τα δικαιώματα της Ελλάδας, που έχει αντικρυστές ακτές με τη Λιβύη. Με το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσε κάλλιστα η Τουρκία να κάνει συμφωνία για ΑΟΖ και με την Τυνησία, αλλά και με την Αίγυπτο . Αυτό το δεύτερο μάλιστα είναι από ότι φαίνεται αυτό που προσπαθεί να καταφέρει η Τουρκία . Να δούμε πως θα κινηθεί η Ελληνική κυβέρνηση.

 2. avatar Καλά τρομοκρατήθηκαν τώρα οι Τούρκοι

  Μιλάμε αγριεψαν οι φίλοι μας, θα μας σώσουν από βέβαια διαπόμπευση..
  Αλλιώς μας περιμένει οθωμανικό

 3. avatar Απατεώνες πολιτικοί..

  Με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο εννοεί ο Πάιτ την "εμπλοκή".
  Είναι ξεκάθαρο πως εννοεί ότι απλά θα αναλάβουν πρωτοβουλίες!!
  Στη χειρότερη περίπτωση εαν χρειαστεί να κάνουν κάτι πιο χειροπιαστό τότε θα σταματήσει να βλέπει τούρκικα σήριαλ και να πίνει τούρκικο καφέ!

  1. avatar Unexpected Opponent

   A κ ρ ι β ω ς O π ω ς το έγραψες . Tηρουμενων των Aναλογιων , με το I δ ι ο σκεπτικό , η Eυρωπαικη Eνωση των π ο λ υ ε θ ν ι κ ω ν και των μ ο ν ο π ω λ ι ω ν η οποία Z η τ ε ι Eυρωστρατο για τη Β ι α ι η κ α τ α σ τ ο λ η των A ν τ ι φ ρ ο ν ο υ ν τ ω ν , π ρ ο τ ε ι ν ε την A π ο β ο λ η των Iσραηλιτων από τη Eurovision για τα T ε ρ α τ ω δ η T o υ ς ε γ κ λ η μ α τ α στη Γάζα .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει