Αρνήθηκε ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φάγεζ Σαράτζ να συναντηθεί με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, από το Κάιρο.

Το TASS επικαλείται δήλωση του προέδρου του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χάλεντ αλ Μίσρι, την οποία μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya

«Αρνηθήκαμε να συναντηθούμε με τον Χάφταρ, οι συνομιλίες στη Μόσχα διεξάγονται με τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Τουρκίας», φέρεται να δήλωσε στο Al Arabiya ο Χάλεντ Αλ Μίσρι.

Την ίδια ώρα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως οι συνομιλίες ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη στη Μόσχα, που διεξάγονται με την υποστήριξη τούρκων και ρώσων αξιωματούχων, προχωρούν θετικά, προσθέτοντας πως η Άγκυρα εργάζεται για να εξασφαλίσει πως η εκεχειρία θα γίνει μόνιμη.

Οι αντίπαλοι ηγέτες της Λιβύης διεξάγουν σήμερα ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μόσχα. Η Τουρκία και η Ρωσία, που υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη σύγκρουση, τους καλούν να υπογράψουν μια δεσμευτική εκεχειρία για να τερματισθεί ο πόλεμος και να ανοίξει ο δρόμος για μια διευθέτηση.

Μιλώντας δίπλα στον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε πως θα συμμετάσχει την Κυριακή σε σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Λιβύη μαζί με τον Κόντε και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδουν Reuters και Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αναπτύσσουμε προσπάθειες ώστε η κατάπαυση του πυρός να καταστεί μόνιμη», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Κόντε, ο οποίος υπογράμμισε «την ανάγκη να μπει τέλος στην κλιμάκωση επί του πεδίου για να υπάρξει εγγύηση για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Οι εκπρόσωποι της Λιβύης θα μετάσχουν στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης στη λιβυκή κρίση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι Λίβυοι θα εκπροσωπηθούν στο Βερολίνο επειδή είναι αδύνατον να συζητήσουμε το θέμα της Λιβύης χωρίς μια συνολική προσέγγιση», είπε ο Κόντε, σημειώνοντας ότι η Ρώμη ανέκαθεν ακολουθούσε αυτόν τον δρόμο, συνομιλώντας με όλες τις πλευρές.

Ο Κόντε χαιρέτισε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Λιβύη, επισημαίνοντας τον ρόλο που έπαιξαν η Ρωσία και η Τουρκία για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα. Υπογράμμισε όμως ότι «δεν μπορεί να διατηρηθεί η εκεχειρία χωρίς επιπρόσθετες, διεθνείς προσπάθειες ευρείας κλίμακας».

Στα πρώτα στάδια της προετοιμασίας αυτής της συνόδου στο Βερολίνο δεν είχαν εμπλακεί καθόλου οι Λίβυοι, γεγονός που είχε επικριθεί από την Ιταλία και τη Ρωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, ενημέρωσε κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Τυνησία ότι θα προσκληθούν στο Βερολίνο και οι ηγέτες των γειτονικών χωρών της Λιβύης.

Και το κοινοβούλιο της Λιβύης αρνείται συνάντηση με Σάρατζ

Οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου δεν προτίθενται να συναντηθούν στην Μόσχα με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαγιέζ Σάρατζ, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο το τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadas, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται πηγές προσκείμενες στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

«Εκτιμούμε την μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο δεν έχουμε καμία επιθυμία να συναντηθούμε με τον Σάρατζ» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου. Ο τηλεοπτικός σταθμός επισημαίνει επίσης ότι η ρωσική πλευρά δεν απέστειλε καμία πρόσκληση για άμεσες συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και τον Διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ). Εθνικού Στρατού της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ, με ανάρτηση στο Twitter, διεμήνυσαν ότι «είναι ακόμη παρούσες σε όλες τις θέσεις τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και δεν έχουν αποσυρθεί, ούτε σκοπεύουν να κάνουν ούτε βήμα πίσω».

«Είμαστε αποφασισμένοι να απελευθερώσουμε όλο το λιβυκό έδαφος από τους παραστρατιωτικούς και τις τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ).