Θέση της κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση εν λειτουργία των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών υποστήριξε η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, η οποία δέχθηκε τα πυρά των βουλευτών της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν αντιδρά στις απαιτήσεις της τρόικα.

«Για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα η κυβέρνηση έχει σταθερή θέση υπεράσπισης της εταιρίας, με αναδιάρθρωση εν λειτουργία. Αυτό σας πειράζει;», είπε η κ. Γεννηματά, τονίζοντας ότι «η συγκυρία απαιτεί συνεννόηση και όχι κλίμα έντασης και εμφυλιοπολεμικό κλίμα».

«Πρέπει να στηριχθεί η αμυντική βιομηχανία, αλλά το εγχείρημα είναι δύσκολο καθώς πρέπει να στηριχθεί χωρίς επιβάρυνση των φορολογουμένων» τόνισε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, η οποία έκανε λόγο για δυσθεώρητα χρέη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

«Γίνεται τιτάνια προσπάθεια», καθώς θα γίνει έλεγχος και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ετοιμάζουμε την απάντησή μας και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», είπε η Φώφη Γεννηματά.

«Η χώρα προκαλείται και προσβάλλεται με τον τρόπο που επιχειρεί η τρόικα να επιβάλει τις επιταγές της», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής, τονίζοντας ότι «αυτό που συνέβη προκαλεί το δημόσιο αίσθημα».

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να το αφήνει έτσι να περνά στα ανώδυνα. Τι θέλει η τρόικα να καταλύσει τα πάντα να παραδοθούμε άνευ όρων;» είπε ο κ.Κουρουμπλής, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «με ανάλογο τρόπο» στην τρόικα, ενώ ρώτησε αν υπήρχε πρόταση ξένης εταιρίας να αναθέσει στα ΕΑΣ έργο άνω των 200 εκατ. και η κυβέρνηση δεν την αποδέχθηκε.

«Η κατεύθυνση που έχει δώσει η πολιτική ηγεσία είναι να κλείσει όσες περισσότερες συμφωνίες. Κάνουμε και εμείς επαφές γι’ αυτό», απάντησε η κ.Γεννηματά.

«Η θεωρία ότι η τρόικα τα επιβάλει μας βρίσκει κατηγορηματικά αντιθέτους. Είναι η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που υποβάθμισαν αυτές τις επιχειρήσεις», τόνισε ο Σπ.Χαλβατζής από το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «οι επιχειρήσεις αμυντικής βιομηχανίας στρατηγικής σημασίας σε συνεργασία με ναυπηγεία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας».

«Αυτό όμως μπορεί να γίνει με άλλη πολιτική και εξουσία. Δυστυχώς σήμερα έχουν υποβαθμιστεί και διαλυθεί όλες αυτές οι επιχειρήσεις πολεμικής βιομηχανίας και είναι έτοιμες προς πώληση» τόνισε ο κ.Χαλβατζής.