Με ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε ψεύτη και δειλό, ξεκίνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του για την «επιεική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς».

«Την τελευταία φορά που βρεθήκαμε, καθόσασταν στο πρωθυπουργικό έδρανο με σταυρωμένα χέρια και με αποκαλούσατε ψεύτη, μου ζητούσατε να καταθέσω στα πρακτικά τις δηλώσεις του κ. Πέτσα, που μας λέγατε πως δεν έκανε ποτέ. Και στα πρακτικά τις καταθέσαμε, και στον δημόσιο διάλογο, και τελικά αποδείχθηκε πως ο ψεύτης ήσαστε εσείς» άρχισε την ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Ο ηγέτης χαρακτηρίζεται όχι μόνο για τη δυνατότητά του να κατηγορεί τον αντίπαλο αλλά και για το πολιτικό του θάρρος να αναγνωρίζει τα λάθη του. Κι εσείς όχι μόνο δεν εγκαλέσατε τον κ. Πέτσα αλλά δεν ζητήσατε και μία συγγνώμη. Δεν είστε μόνο ψεύτης αλλά και δειλός, εκτός και αν σήμερα επανορθώσετε».

«Μην βγάζετε επιφωνήματα, σήμερα θα βγάλετε πολλά, δεν χρειάζεται μόλις ξεκινά η τοποθέτησή μου» είπε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ, που αντέδρασαν.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας σχολίασε το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν εμφανίστηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τους ποινικούς κώδικες, παρότι ο ίδιος είχε υποβάλει τη σχετική ερώτηση από τις 12 του μήνα.

«Δικαίωμά σας να αυτοδιασύρεστε στο κοινοβούλιο με θεατρινισμούς και με κατηγορίες, αυτό που δεν είναι δικαίωμά σας είναι να προκαλείτε το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να διασύρετε τη χώρα μας διεθνώς» είπε.

«Σας υπέβαλα την ερώτηση για πολιτική εύνοια στους λεγόμενους εγκληματίες του λευκού κολάρου στις 12 του μήνα, πριν ψηφίσετε τους ποινικούς κώδικες, για να έχετε ευκαιρία να τους πάρετε πίσω. Δεν ήρθατε καν στην ολομέλεια να τοποθετηθείτε κατά τη συζήτηση και ψήφιση των νέων ποινικών κωδίκων,  ενώ οι βουλευτές σας ψήφιζαν φωτογραφικές διατάξεις» είπε χαρακτηριστικά.

«Κάνετε χάρες στην παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρηματική ελίτ, δύσκολα μπορεί να πειστεί κανείς πως γίνονται άνευ ανταλλαγμάτων» πρόσθεσε.

«Είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και για τάξη απέναντι στους ανήμπορους και την ίδια στιγμή να παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς, για τους μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό εις υγείαν των κορόιδων» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή, σημειώνοντας ότι «αυτές είναι οι αιτίες της χρεοκοπίας και δυστυχώς τις επαναφέρετε».

Επιπλέον, όσον αφορά τη διάταξη στον Ποινικό Κώδικα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αυτόν τον τρόπο «καθαρίζει» μια σειρά υποθέσεων «θαλασσοδανείων», στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα «δανεικά και αγύριστα» των κομμάτων άνω 400 εκατ. ευρώ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε μέσα ενημέρωσης.

O πρώην πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του διατηρώντας τους υψηλούς τόνους, κάνοντας λόγο για «απροκάλυπτη εύνοια» και «κανονικότητα της διαφθοράς και της διαπλοκής».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως 4 μήνες μετά τις εκλογές σπεύδετε να κερδίσετε τον χαμένο χρόνο των τεσσάρων ετών και να καθαρίσετε όσους τόσα χρόνια δεν είχαν την προστασία σας επειδή δεν ήσαστε κυβέρνηση. Ποια κανονικότητα επαναφέρετε; Της διαπλοκής, της διαφθοράς, αυτή που έριξε τη χώρα στα βράχια και την οδήγησε  στη χρεοκοπία και τα μνημόνια. Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο απροκάλυπτης εύνοιας απέναντι στη συγκεκριμένη κατηγορία του οικονομικού εγκλήματος. Σήμερα να εξηγήσετε στον ελληνικό λαό τους λόγους που η κυβέρνησή σας λειτουργεί με τρόπο που αποδυναμώνει τη δικαιοσύνη στη μάχη της και καθιστά τη χώρα διεθνή περίγελο».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.