Πανηγυρική ήταν η εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών της επιτροπής «Ελλάδα 2021», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, το οποίο φόρεσε τα γιορτινά του.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 10:30, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής και την τίμησαν με την παρουσία τους τόσο ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Οι τρεις κεντρικοί ομιλητές -κατά σειρά- ήταν ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου.

Αγγελοπούλου: Άσκηση αυτογνωσίας τόσο σε εθνικό όσο και σε ατομικό επίπεδο

Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το γεγονός που σηματοδοτεί την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, σηματοδοτεί ορόσημο για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, ανέφερε αρχικά στην τοποθέτησή της η κ. Αγγελοπούλου.

Όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ο εορτασμός της επετείου της Επανάστασης «θα έχει τη λαμπρότητα που επιβάλει ο συμβολισμός των 200 χρόνων από την κήρυξή της». Και επισήμανε: «Είναι μια ευκαιρία αναμέτρησης με το μέλλον και μια ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο».

Παράλληλα, η Γιάννα Αγγελοπούλου ανέφερε ότι «η ολοκλήρωση μιας πορείας 200 ετών είναι ιδανική ευκαιρία για ανακεφαλαίωση. Για μια άσκηση αυτογνωσίας τόσο σε εθνικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Είναι η ευκαιρία μας όχι να αναγνωρίσουμε αυτά που πετύχαμε, αλλά και όσα χάσαμε. Να προσδιορίσουμε όχι μόνο το πού βρισκόμαστε, αλλά και το πού θέλουμε να πάμε. Μια ευκαιρία αναμέτρησης με το μέλλον, αλλά και να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο».

Για μια Ελλάδα που παράγει, που καινοτομεί, που διαθέτει ένα αξιοζήλευτο επιστημονικό δυναμικό και η οποία είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή έκανε λόγο στη συνέχεια της ομιλίας της η κ. Αγγελοπούλου.

«Ζητούμε τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων Ελλήνων, ζητώντας από όλες και όλους όχι μόνο να συμμετάσχουν, αλλά και να πάρουν πρωτοβουλίες, να καταθέσουν ιδέες, να κινητοποιηθούν και να κινητοποιήσουν. Ειδική θέση στο βήμα θα δώσουμε στις νέες γενιές. Η ουσιαστική συμμετοχή τους θα έχει τεράστια σημασία», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Και συνέχισε: «Δεν είναι ζητούμενο μόνο να κατανοήσουν την πορεία της Ελλάδας αυτά τα 200 χρόνια. Το στοίχημα είναι να συμμετάσχουν ενεργά στον σχεδιασμό του επόμενου βήματος, αφού αυτοί θα είναι οι πολίτες που θα ζήσουν και θα δημιουργήσουν σε αυτόν τον τόπο, ή θα τον εκπρωσωπήσουν, ανοίγοντας τα φτερά τους για αλλού. Θα πρέπει να λάβουν τον λόγο για το πώς οραματίζονται τη χώρα στην οποία θα ζήσουν. Όλοι μαζί καλούμαστε να συνδιαμορφώσουμε αυτήν τη νέα πατριδογνωσία».

Δείτε την ομιλία της Γ. Αγγελοπούλου:

Μητσοτάκης: Καλούμαστε να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο

Ο επίλογος της ιστορίας της Ελληνικής Επαναστάσεως που έγραψε ο Σπυρίδων Τρικούπης στα μέσα του 19ου αιώνα, μπορεί άριστα να αποτελέσει και τον πρόλογο μιας νέας προσέγγισής της, 200 χρόνια μετά, τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι μεγαλειώδες ένα έθνος να ανορθώνεται, να αγωνίζεται και τελικά να απελευθερώνεται. Και τιμητικό για όλους να συντηρεί τις πανανθρώπινες αξίες, μέσα στον χρόνο, όχι ως στοιχείο μουσειακό, αλλά ως γόνιμο καύσιμο για το μέλλον της», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Δύο αιώνες μετά υποδεχόμαστε την εξέγερση των Ελλήνων ως συγκυρία, αλλά και ως εξέλιξη διαρκείας, γιατί το 1821 είναι στιγμή ιδρυτική και ταυτόχρονα στιγμή ρήξης σε μια Ευρώπη δέσμια της Ιερής Συμμαχίας, ξεσπά και επικρατεί ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα και εννιά χρόνια μετά συγκροτείται Κράτος. Ενώ το 2021 έρχεται να πιστοποιήσει ότι εκείνη η σημαντική στροφή της ευρωπαϊκής ιστορίας, έγινε άξονας μιας πολυκύμαντης στα ανατολικά της ηπείρου και στη Μεσόγειο. Τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης αξίζει να τα προσεγγίσουμε με πολλούς τρόπους».

«Η δική μας γενιά οφείλει να δείξει τι πετύχαμε σε δύο αιώνες ελεύθερης ζωής», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε πως «οι κύκλοι της ιστορίας μοιάζουν να ειρωνεύονται τις ιστορίες των ανθρώπων… Σήμερα καλούμαστε να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο. Τότε ήταν η γέννηση, τώρα είναι η αναγέννηση. Προσδοκώ ότι τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα συνδεθούν με τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας».

Ανατρέχοντας στα Συντάγματα της Επανάστασης, ανέφερε ότι το δημοκρατικό τους πνεύμα διαπότισε την πολιτική ζωή και η Ελλάδα υπήρξε πολιτικά πρωτοπόρα χώρα. «Εμπνεόμαστε από τις χρυσές σελίδες, αλλά οφείλουμε να διδαχθούμε και από τις τραγωδίες», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Εν συνεχεία έκανε ειδική αναφορά στην επικεφαλής της επιτροπής «Ελλάδα 2021», αλλά και στα πρώτα 31 μέλη της, προσωπικότητες με διαφορετική διαδρομή και προφίλ, πολλές από τις οποίες έχουν διακριτή πορεία στο εξωτερικό.

Δείτε την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη:

Τασούλας: Το 1821 δεν είχαμε μόνο πράξεις εξαίσιου ηρωισμού

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο ξεκίνησε με την ομιλία του Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος, τόνισε ότι «όλοι είναι εδώ για την έναρξη των εργασιών προετοιμασίας της χώρας για την επέτειο των 200 ετών από την Παλιγγενεσία». Σε μια ομιλία διανθισμένη από κείμενα της εποχής, και νεότερα όπως του Ευ. Αβέρωφ, αλλά και της αρχαιότητας, από τον Επιτάφιο του Περικλή, υπογράμμισε ότι ο συνδυασμός του ηρωισμού και της πολιτότητας ήταν αυτός που έδωσε την ελευθερία.

«Σήμερα, η σύγχρονη Ελλάς, στη σύγχρονη Βουλή, ξεκινάει τη σπάνια προσπάθεια να αναδείξει την ιστορία, την αξία και τον πολιτισμό της, όχι για να γαντζωθούμε στην πατραγαθία αλλά για να τα αντικρίσουμε αυτά ως εφαλτήριο», τόνισε χαρακτηριστικά. «Το 1821, εκτός από μάχες και ιστορικά γεγονότα, είχαμε και πράξεις βαθύτατα πολιτικές, που συνδυαζόμενες με τον ηρωισμό παρήγαγαν ιστορία», πρόσθεσε ο κ. Τασούλας.

«Ο Περικλής στον Επιτάφιό του είπε ότι λέμε κι εμείς σήμερα», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε: «Εμείς σήμερα, εδώ, αναλαμβάνουμε τη μεγάλη αποστολή. Η θεσμοθετημένη Επιτροπή με την πρόεδρό της, με τη συνεργασία πρωθυπουργού και Βουλής, θα φιλοτεχνήσουμε ενόψει του 2021 τη νέα ζωοφόρο του Παρθενώνα».

Δείτε την ομιλία του Κ. Τασούλα: