Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το γεγονός που σηματοδοτεί την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, σηματοδοτεί ορόσημο για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, σύμφωνα με την ομιλία της Γιάννας Αγγελοπούλου, στην ομιλία της από το βήμα της έναρξης των εργασιών της επιτροπής «Ελλάδα 2021», που πραγματοποιείται στη Βουλή.

Όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ο εορτασμός της επετείου της Επανάστασης «θα έχει τη λαμπρότητα που επιβάλει ο συμβολισμός των 200 χρόνων από την κήρυξή της». Και -μεταξύ άλλων- επισήμανε: «Είναι μια ευκαιρία αναμέτρησης με το μέλλον και μια ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο».

«Παράλληλα, η ολοκλήρωση μιας πορείας 200 ετών είναι ιδανική ευκαιρία για ανακεφαλαίωση. Για μια άσκηση αυτογνωσίας τόσο σε εθνικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Είναι η ευκαιρία μας όχι να αναγνωρίσουμε αυτά που πετύχαμε, αλλά και όσα χάσαμε. Να προσδιορίσουμε όχι μόνο το πού βρισκόμαστε, αλλά και το πού θέλουμε να πάμε. Μια ευκαιρία αναμέτρησης με το μέλλον, αλλά και να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο», επισήμανε η κ. Αγγελοπούλου.

Ακολούθως, μνημόνευσε πρόσωπα που σημάδεψαν την ιστορία του νεοελληνικού κράτους ξεκινώντας από τους πρώτους ευεργέτες, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε «σε Ελληνίδες και Έλληνες που άφησαν το αποτύπωμά τους ανεξίτηλο στην επιστήμη, τις τέχνες, τον αθλητισμό, την τεχνολογία, τα γράμματα…».

Για όλους αυτούς είπε ότι «είναι κομμάτι της Ελλάδας που θέλουμε να περιγράψουμε. Όπως κομμάτι της είναι τόσο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Κιάχι Καγιασβίλι όσο και ο Ιμάμ Ζαχαρίας, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα από γονείς Σύρους μετανάστες και πέρασε φέτος πρώτος στους Ναυπηγούς του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου».

Για μια Ελλάδα που παράγει, που καινοτομεί, που διαθέτει ένα αξιοζήλευτο επιστημονικό δυναμικό και η οποία είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή έκανε λόγο στη συνέχεια της ομιλίας της η κ. Αγγελοπούλου.

«Στόχος είναι να υλοποιηθεί το εγχείρημα χωρίς να απαιτηθούν δημόσιοι πόροι. Θέλουμε τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων Ελλήνων, ζητώντας από όλες και όλους όχι μόνο να συμμετάσχουν, αλλά και να πάρουν πρωτοβουλίες, να καταθέσουν ιδέες, να κινητοποιηθούν και να κινητοποιήσουν. Ειδική θέση στο βήμα θα δώσουμε στις νέες γενιές. Η ουσιαστική συμμετοχή τους θα έχει τεράστια σημασία», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Και συνέχισε: «Δεν είναι ζητούμενο μόνο να κατανοήσουν την πορεία της Ελλάδας αυτά τα 200 χρόνια. Το στοίχημα είναι να συμμετάσχουν ενεργά στον σχεδιασμό του επόμενου βήματος, αφού αυτοί θα είναι οι πολίτες που θα ζήσουν και θα δημιουργήσουν σε αυτόν τον τόπο, ή θα τον εκπρωσωπήσουν, ανοίγοντας τα φτερά τους για αλλού. Θα πρέπει να λάβουν τον λόγο για το πώς οραματίζονται τη χώρα στην οποία θα ζήσουν. Όλοι μαζί καλούμαστε να συνδιαμορφώσουμε αυτήν τη νέα πατριδογνωσία».