Ο επίλογος της ιστορίας της Ελληνικής Επαναστάσεως που έγραψε ο Σπυρίδων Τρικούπης στα μέσα του 19ου αιώνα, μπορεί άριστα να αποτελέσει και τον πρόλογο μιας νέας προσέγγισής της, 200 χρόνια μετά, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του από το βήμα της έναρξης των εργασιών της επιτροπής «Ελλάδα 2021», που πραγματοποιείται στη Βουλή.

«Είναι μεγαλειώδες ένα έθνος να ανορθώνεται, να αγωνίζεται και τελικά να απελευθερώνεται. Και τιμητικό για όλους να συντηρεί τις πανανθρώπινες αξίες, μέσα στον χρόνο, όχι ως στοιχείο μουσειακό, αλλά ως γόνιμο καύσιμο για το μέλλον της», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Δύο αιώνες μετά υποδεχόμαστε την εξέγερση των Ελλήνων ως συγκυρία, αλλά και ως εξέλιξη διαρκείας, γιατί το 1821 είναι στιγμή ιδρυτική και ταυτόχρονα στιγμή ρήξης σε μια Ευρώπη δέσμια της Ιερής Συμμαχίας, ξεσπά και επικρατεί ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα και εννιά χρόνια μετά συγκροτείται Κράτος. Ενώ το 2021 έρχεται να πιστοποιήσει ότι εκείνη η σημαντική στροφή της ευρωπαϊκής ιστορίας, έγινε άξονας μιας πολυκύμαντης στα ανατολικά της ηπείρου και στη Μεσόγειο. Τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης αξίζει να τα προσεγγίσουμε με πολλούς τρόπους».

«Η δική μας γενιά οφείλει να δείξει τι πετύχαμε σε δύο αιώνες ελεύθερης ζωής», σημείωσε στη συνέχεια -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε πως «οι κύκλοι της ιστορίας μοιάζουν να ειρωνεύονται τις ιστορίες των ανθρώπων… Σήμερα καλούμαστε να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο. Τότε ήταν η γέννηση, τώρα είναι η αναγέννηση. Προσδοκώ ότι τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα συνδεθούν με τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας».

Ανατρέχοντας στα Συντάγματα της Επανάστασης, ανέφερε ότι το δημοκρατικό τους πνεύμα διαπότισε την πολιτική ζωή και η Ελλάδα υπήρξε πολιτικά πρωτοπόρα χώρα. «Εμπνεόμαστε από τις χρυσές σελίδες, αλλά οφείλουμε να διδαχθούμε και από τις τραγωδίες», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Εν συνεχεία έκανε ειδική αναφορά στην επικεφαλής της επιτροπής «Ελλάδα 2021», αλλά και στα πρώτα 31 μέλη της, προσωπικότητες με διαφορετική διαδρομή και προφίλ, πολλές από τις οποίες έχουν διακριτή πορεία στο εξωτερικό.