Ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται και οι έλεγχοι ήδη έχουν αρχίσει, υποστήριξε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην εκπομπή των Αταίριαστων στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι η επίσημη αρχή εφαρμογής του νόμου θα γίνει στις 19 Νοεμβρίου και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά και είναι ανάλογα του βάρους του αδικήματος.

Τόνισε μάλιστα ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί παντού και συμπαίκτες του σε αυτό είναι τα παιδιά στα σχολεία και οι γονείς που επιθυμούν να ισχύσει.

Σχετικά με τις αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου, ο υπουργός τόνισε ότι οι αστυνομικοί πρώτοι από όλους θα βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή και θα λαμβάνουν το 20% των εσόδων από τα πρόστιμα.

Στη συνέχεια ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι η τακτική που ακολουθεί δεν είναι τιμωρητική και θεωρεί τους Έλληνες πολίτες «συμπαίκτες» του στον αγώνα μείωσης του καπνίσματος και των αρνητικών επιδράσεών του. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε εκείνους που δεν επιθυμούν να είναι εκείνοι και τα παιδιά τους παθητικοί καπνιστές, ωστόσο μεγάλο είναι το ποσοστό και των καπνιστών που συμφωνούν με το νόμο, όπως υποστήριξε ο κ. Κικίλιας.

Οι καφετέριες έχουν δομές για να μπορεί κάποιος να κάτσει έξω και όπως τόνισε ο υπουργός, το υπουργείο σκοπεύει να επιδοτήσει θερμάστρες για να μην κάθεται ο κόσμος που καπνίζει στο κρύο. «Στην Ελλάδα έχουμε ουσιαστικά 2 με 2,5 μήνες χειμώνα» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί και θα είναι όλοι ευχαριστημένοι», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι παλεύει για το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας και έχει μάλιστα ζητήσει χρηματοδότηση για το επιτύχει.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το ΚΕΘΕΑ

Ο Βασίλης Κικίλιας απάντησε επίσης στην κριτική που του ασκείται ότι μεταβάλει τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ και διορίζει τη διοίκηση, αλλά και ότι με τις αλλαγές που προωθεί αλλάζει το χαρακτήρα του Κέντρου. Ο υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, πως είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και ότι αυξήθηκε η χρηματοδότηση, ενώ υπογράμμισε ότι το ζήτημα της απεξάρτησης των παιδιών «είναι σε πρώτη προτεραιότητα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας».

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα του στο ΚΕΘΕΑ τα τελευταία χρόνια, κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα και πρακτικές που όπως είπε εφαρμόσθηκαν.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι κύριοι που προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι πήγαν να καπελώσουν τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, που τους στηρίζω απολύτως, πήγαν εν κρυπτώ να κάνουν νύχτα εκλογές στο ΚΕΘΕΑ με μία υποψήφια. Την κυρία Ξένη Δημητρίου, την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία πήγε να παρακάμψει όλη τη νομοθεσία έτσι ώστε να αποφυλακίσει το γνωστό τρομοκράτη Κουφοντίνα με 11 δολοφονίες στην πλάτη του. Την κυρία Ξένη Δημητρίου, η οποία καθυστέρησε εσκεμμένα και με δική της παρέμβαση το πόρισμα για το Μάτι. Κάηκαν εκατοντάδες συνάνθρωποί μας στο Μάτι και τόλμησε, για κομματικούς λόγους, να καθυστερήσει το πόρισμα για να αποδοθούν ευθύνες, γιατί κάηκαν οι συνάνθρωποί μας. Δεν έχω μιλήσει ποτέ για τη Δικαιοσύνη. Ως εδώ, την κυρία Ξένη Δημητρίου, η οποία εργαλειοποίησε τη Δικαιοσύνη στις υποθέσεις της Novartis, του ΚΕΕΛΠΝΟ και ούτω καθεξής».

Ποιος πήγε να διορίσει την κυρία Ξένη Δημητρίου, ρωτήθηκε ο υπουργός υγείας για να απαντήσει: «Αυτοί οι οποίοι προφανώς εναλλασσόντουσαν όλα αυτά τα χρόνια στη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ. Το ΚΕΘΕΑ επιχορηγείται από το υπουργείο Υγείας με 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο τα τελευταία 25 χρόνια … εναλλάσσονταν στην προεδρία του ΚΕΘΕΑ επί 20 χρόνια ο κύριος Παρασκευόπουλος με τον κύριο Νοταρά- εναλλάξ. Ο κύριος υπουργός Δικαιοσύνης που άνοιξε τις φυλακές, που τους έβγαλε όλους έξω, όλους τους ποινικούς, τους εγκληματίες οι οποίοι έκαναν ξανά εγκλήματα, δολοφόνησαν ξανά, δημιούργησαν ξανά προβλήματα στην ελληνική κοινωνία».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν όλοι αυτοί λυμαίνονταν το ΚΕΘΕΑ , ο Βασίλης Κικίλιας απάντησε: «Ως προς το λυμαίνονταν ή όχι, από τη στιγμή που έγινε αυτή η διαδικασία άνοιξαν στόματα και εγώ έχω καταγγελίες για τις φυλακές στα Διαβατά όπου κάποιοι νομιμοποιούσαν Αλβανούς ναρκέμπορους και τους έδιναν χαρτιά ότι ήταν ανήλικοι, δήθεν, ή απεξαρτημένοι κ.λπ. Μία καταγγελία η οποία οδήγησε σε εσωτερικό έλεγχο ο οποίος δεν έχει καταλήξει- έπρεπε να έχει μπει εισαγγελέας κανονικά εκεί πέρα μέσα. Έχει κρυφτεί αυτή η ιστορία, θα τη βρούμε».

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι ο ίδιος είναι ο θεματοφύλακας του δημόσιου χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δίνουν τη χρηματοδότηση για το ΚΕΘΕΑ. «Αυξήσαμε τη χρηματοδότηση, διατηρώ τον γενικό διευθυντή, το ΣΠΟΚ που είναι η ομάδα των εργαζομένων που διοικεί επίσης, το αυτοδιοίκητο των δομών», τόνισε.

Εξήγησε επίσης ότι πλέον δίδονται παραπάνω χρήματα στο ΚΕΘΕΑ και υποστήριξη στην επιστημονική προσέγγιση και τα προγράμματα στεγνής απεξάρτησης. Για τη θέση του γενικού διευθυντή, είπε πως θα υπάρξει ανοιχτή προκήρυξη- και θα προχωρήσει το ΚΕΘΕΑ αυτονόμως στην επιλογή του καλύτερου δυνατού υποψηφίου για τη συγκεκριμένη θέση. Επίσης δεσμεύθηκε για μια ακόμη φορά για το αυτοδιοίκητο και προσέθεσε πως θα γίνει συζήτηση επάνω σε αυτό το θέμα και «θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί το αυτοδιοίκητο». «Αυτή τη στιγμή ορίστηκε διοίκηση, και η διοίκηση αυτή θα ελέγξει τα οικονομικά του ΚΕΘΕΑ», προσέθεσε.

«Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στα παιδιά τα οποία προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά και είναι σε πρώτη προτεραιότητα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε και υπογράμμισε ότι δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Ο υπουργός Υγείας καταλήγοντας είπε ότι το πρόβλημα στο ΚΕΘΕΑ δημιούργησαν «κάποιοι από αυτούς που πολιτικά εμπλέκονται και φωνάζουνε» και σημείωσε: «Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, δεν φταίνε οι οικογένειες, δεν φταίνε οι απεξαρτημένοι, δεν φταίει η Κοινότητα. Και η αντιπρόεδρος που έβαλα στο ΚΕΘΕΑ είναι πρώην εξαρτημένη, 17 χρόνια δούλευε στο ΚΕΘΕΑ, ψυχολόγος. Και όχι δικαστικός».