«Οι διαφορές αγοράς και πώλησης των δομημένων προϊόντων από τις τράπεζες προς τα ασφαλιστικά ταμεία εισέφεραν σημαντικά κέρδη στις πρώτες, με αντίστοιχη ζημία για τα ταμεία», υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετά τις καταθέσεις των γενικών διευθυντών της Eurobank και της Alpha Bank.

Το ΠΑΣΟΚ παραθέτει μάλιστα έγγραφο της δικογραφίας σύμφωνα με το οποίο:

-Στις 7-7-2005 διατέθηκε από μια εκ των τραπεζών δομημένο ομόλογο ΟΕΔ στα ταμεία ΤΠΔΥ και ΤΣΑΥ, στην τιμή 99%. Την ίδια μέρα, είχαν διατεθεί σε τρίτους ίδια ΟΕΔ στο 98,55% και το 98,60%. Η προκύπτουσα διαφορά σε βάρος των ταμείων ανέρχεται σε 67.000 ευρώ. Ενώ, βάσει της τιμής αγοράς των ΟΕΔ αυτών από τη Deutsche Bank με τιμή 98,35%, η τράπεζα μόνο από τα εν λόγω ταμεία αποκόμισε κέρδος 84.500 ευρώ.

-Στις 19-4-2006 διατέθηκε από μια εκ των τραπεζών δομημένο ομόλογο ΟΕΔ στα ταμεία ΜΤΠΥ και ΤΕΑΠΟΚΑ στην τιμή έκδοσης 100%, ενώ αυθημερόν είχαν διατεθεί τα ίδια σε τρίτους, στο 97,15% της τιμής. Η προκύπτουσα διαφορά σε βάρος των ταμείων ανέρχεται σε 342.000 ευρώ. Ενώ βάσει της τιμής αγοράς των ΟΕΔ αυτών από τη Morgan Stanley στο 96,6%, η τράπεζα μόνο από τα εν λόγω ταμεία αποκόμισε κέρδος 372.000 ευρώ.

Ενδεχόμενες παραπλανητικές δηλώσεις για δομημένα από χρηματιστηριακές, θυγατρικές τραπεζών, προς την ΕΚ

Καμία άλλη χρηματιστηριακή εκτός της «Ακρόπολις» δεν δήλωσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συναλλαγές σε δομημένα ομόλογα το 2006, παρόλο που όφειλαν και παρόλο που τέτοιες συναλλαγές υπήρξαν, με αξία περίπου 1,2 δις ευρώ.

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, από την κατάθεση της Προϊσταμένης Διεύθυνσης Φορέων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μαρίας Διαμαντοπούλου.

Ο πρόεδρος της εξεταστικής ζήτησε μάλιστα το συγκεκριμένο απόσπασμα της κατάθεσης της κ. Διαμαντοπούλου, να ελεγχθεί περαιτέρω από την Εισαγγελία.