Την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ), συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ, για την περίοδο 2014-2020, που στοχεύουν στην ανακούφιση της φτώχειας και την κοινωνική ενσωμάτωση των απόρων-ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όλους τους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Μιλώντας στη συνάντηση εργασίας η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, παρουσία εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Εξάλειψης της Φτώχειας, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι υποχρέωση κάθε ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας και κάθε κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά τους αδύναμους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης, καθώς, όπως υπογράμμισε, δικαίωμα του κάθε πολίτη είναι να διεκδικεί ίση μεταχείριση και ίσα δικαιώματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το ΤΕΒΑ αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση, αλλά συνάμα και ένα πολύ σημαντικό βοήθημα προς τη χώρα μας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμέσου ευρωπαϊκών πόρων, από το 2014. «Η διαδρομή έδειξε τις ευεργετικές συνέπειες από τους ευρωπαϊκούς πόρους για την αντιμετώπιση της φτώχειας, αλλά και τις αδυναμίες στην απορρόφηση των πόρων» σχολίασε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Όπως είπε, η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Δεκεμβρίου 2020. «Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους πολύτιμους πόρους που προέρχονται από την Ευρώπη για δύο λόγους- ο πρώτος γιατί είναι άδικο στην Ελλάδα, που δοκιμάστηκε τόσο έντονα τα τελευταία χρόνια, να υπάρχουν πόροι οι οποίοι διατίθενται στη χώρα μας και να χαθούν, λόγω καθυστέρησης και αδράνειας.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτοί οι πόροι προορίζονται για τους αδύναμους πολίτες» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, αναφέροντας ότι περίπου 400.000 είναι οι ωφελούμενοι κάθε μήνα και 33.000 τόνοι τροφίμων έχουν διατεθεί, μέχρι σήμερα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε ότι αναμένεται και νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη στήριξη των αδύναμων πολιτών στην Ελλάδα. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι τη σημασία της αξιοποίησης των προϊόντων που προέρχονται από την πλούσια ελληνική γη και τον πρωτογενή τομέα της χώρας, ενώ, παράλληλα, συμπλήρωσε ότι, τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να αξιολογηθούν οι πρώτες επτά δομές σε απορροφητικότητα και αυτές να έχουν ένα πρώτο μερίδιο στην κατανομή και η δεύτερη αξιολόγηση να γίνει το καλοκαίρι του 2020. «Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ» επανέλαβε ο κ. Βρούτσης.

Σημειώνεται ότι η διαχειριστική αρχή των προγραμμάτων του ΤΕΒΑ είναι το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.), ενώ παρόντες στη συνάντηση εργασίας ήταν και εκπρόσωποι των 57 κοινωνικών συμπράξεων, μέσω των οποίων υλοποιείται το βασικό πρόγραμμα του ΤΕΒΑ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠΙ).

Μιχαηλίδου: Από τα συνολικά κονδύλια του ΤΕΒΑ, ύψους 330 εκατ. ευρώ, έχει απορροφηθεί μόνο το 7,5%

«Επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες, ώστε, μέσα από στοχευμένα προγράμματα και σε συνεργασία με τους δρώντες σε τοπικό επίπεδο, να προσφέρουμε στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη. Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η φτώχεια δεν είναι αναπόδραστη μοίρα».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στη συνάντηση εργασίας η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, παρουσία εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Εξάλειψης της Φτώχειας.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Μιχαηλίδου, προκύπτει ότι από τα συνολικά κονδύλια του ΤΕΒΑ που προβλέπονταν από το 2014 έως το 2020, ύψους 330 εκατ. ευρώ, έχει απορροφηθεί μόνο το 7,5%. «Υπάρχει λίγος διαθέσιμος χρόνος» σχολίασε η υφυπουργός Εργασίας, προσθέτοντας: «Προσπαθούμε να εξετάσουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε χρονικά τα χρήματα τα οποία απομένουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους και να διασφαλίσουμε ότι δήμοι και Περιφέρειες μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα και να αξιοποιήσουν πόρους από το ΤΕΒΑ, ξεκινώντας τον προηγούμενο μήνα με μία συμφωνία που κάναμε με τον κ. Πατούλη για την Περιφέρεια Αττικής, που, κυρίως, το δυτικό κομμάτι το οποίο είναι και το φτωχότερο, είχε μείνει πολύ πίσω».

«Οι διαδικασίες υλοποίησης των προμηθειών είναι χρονοβόρες και δύσκολες. Ωστόσο, πιστεύουμε στις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών και συνακόλουθα στο αποτέλεσμα που μπορούν να παράγουν τα σχήματα κοινωνικών συμπράξεων» τόνισε η κ. Μιχαηλίδου, υπογραμμίζοντας τη σημασία μίας ολοκληρωμένης αντιμετώπισης. Όπως είπε, το ΤΕΒΑ είναι διασυνδεδεμένο με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι θα πρέπει να πλαισιώνεται όχι μόνο από συνοδευτικές υπηρεσίες, αλλά και από την ενεργοποίηση των δράσεων κοινωνικής ένταξης και ένταξης στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι δομές καταπολέμησης της φτώχειας και τα Κέντρα Κοινότητας θα πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά ως ένα ολοκληρωμένο πλέγμα υπηρεσιών από την πλευρά του κράτους, το οποίο να παρέχει εξατομικευμένη συμβουλευτική, καθώς και χρηματική και υλική στήριξη.

Συγκεκριμένα στοιχεία για την υλοποίηση των δράσεων του ΤΕΒΑ παρουσίασαν στις τοποθετήσεις τους ο πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) Α. Βαβουγυιός και η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Ελένη Λαμπριτζή.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.