Οι παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις στον κλάδο των ΜΜΕ

Τι θα περιλαμβάνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Στέλιος Πέτσας


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:23
11/10/2019
Οι παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις στον κλάδο των ΜΜΕ
14
loading

Το πλέγμα των παρεμβάσεων που η κυβέρνηση θεωρεί ότι «θα διευκολύνει τις επενδύσεις στον κλάδο των ΜΜΕ, θα αυξήσει την απασχόληση και έχουν περιληφθεί στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο», παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Αναφερόμενος στις διατάξεις που αφορούν το δικό του χαρτοφυλάκιο και αφορούν τις επιχειρήσεις ΜΜΕ, ο κ. Πέτσας είπε ότι «διαπνέονται από τη φιλοσοφία δημιουργίας ευνοϊκού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων στον ευρύτερο χώρο των ΜΜΕ και εξορθολογισμού και επικαιροποίησης αναχρονιστικών και παρωχημένων διατάξεων».

«Ο κλάδος των ΜΜΕ χτυπήθηκε δυσανάλογα από την κρίση, τόσο ως προς τον τζίρο όσο κυρίως ως προς την απασχόληση», είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι αίρονται αντικίνητρα για τις επενδύσεις στον χώρο των ΜΜΕ, και πιο συγκεκριμένα για τους παρόχους ιδιωτικής τηλεόρασης, τους παρόχους ψηφιακής τηλεόρασης ελεύθερης λήψης, τους παρόχους συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τις επιχειρήσεις εκτύπωσης και διανομής Τύπου.

Είπε, ειδικότερα, ότι με άρθρο του νομοσχεδίου παρέχεται η δυνατότητα σε Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ), που εδρεύουν σε κράτη μέλη της ΕΕ ή και του ΕΟΧ, εισηγμένοι ή μη εισηγμένοι σε ρυθμιζόμενες αγορές, σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), που εδρεύουν επίσης σε κράτη μέλη της ΕΕ ή του ΕΟΧ, και σε εισηγμένους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων (ΟΣΕ) να συμμετέχουν ως επενδυτές σε επιχειρήσεις ΜΜΕ χωρίς υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών τους, μέχρι φυσικού προσώπου.

Όπως εξάλλου επισήμανε ο κ. Πέτσας, ήδη, υφίστανται αντίστοιχες ρυθμίσεις περί απαλλαγής από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών όσον αφορά τις εισηγμένες εταιρείες, σε ρυθμισμένες αγορές των κρατών μελών της ΕΕ ή του ΟΟΣΑ. Για παράδειγμα, για τη συμμετοχή στις διαφημιστικές εταιρείες προβλέπεται, ήδη, από 10ετίες στην ισχύουσα νομοθεσία, απαλλαγή από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης μετοχών όσον αφορά στους ΟΣΕΚΑ και των Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου.

«Επομένως, με την προωθούμενη διάταξη, αυτό που επιχειρούμε είναι να εξομοιώσουμε τους Συλλογικούς Επενδυτικούς Οργανισμούς με τις εισηγμένες εταιρείες που συμμετέχουν ως επενδυτές και απαλλάσσονται ήδη από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών τους», είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι η ρύθμιση αυτή είναι επιβεβλημένη διότι η πολυμετοχική σύνθεσή τους, η ταχύτητα και το πλήθος των χρηματιστηριακών συναλλαγών και η διασύνδεση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως, καθιστούν πρακτικά ανέφικτη την εκπλήρωση της υποχρέωσης ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου.

«Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα», είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι οι ΟΣΕΚΑ επενδύουν συλλογικά τα κεφάλαια που συγκεντρώνουν από το ευρύ επενδυτικό κοινό, με υποχρεωτική διασπορά των επενδύσεων βάσει συγκεκριμένων επενδυτικών ορίων. Τους διέπει αυστηρό πλαίσιο που τους επιβάλλει υποχρεώσεις και οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές τηρούν μητρώο μεριδιούχων και διαχειριστών. Για παράδειγμα, δεν μπορεί ένας ΟΣΕΚΑ να επενδύσει σε ποσοστό άνω του 10% σε μια συγκεκριμένη επιχείρηση.

Περαιτέρω, είπε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, για τους ΟΣΕΚΑ, ΟΕΕ και ΟΣΕ, που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις ΜΜΕ που έχουν λάβει άδεια παροχής περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, προβλέφθηκε και απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες ως παρεπόμενη και απορρέουσα από την απαλλαγή από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου.

Τόνισε ότι δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης και πόθεν έσχες οι μέτοχοι, και οι μόνοι που απαλλάσσονται είναι οι μεριδιούχοι των ΟΣΕΚΑ, ΟΕΕ και ΟΣΕ που θα επενδύσουν στην ψηφιακή τηλεόραση.

Στη λογική της διευκόλυνσης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ, η κυβέρνηση προωθεί και διάταξη με την οποία καταργείται εξαίρεση που ίσχυε και, πλέον, θα μπορούν και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον κλάδο να υπαχθούν στα καθεστώτα ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου προκειμένου να κάνουν επενδύσεις σε υποδομές και σε τεχνολογικό εξοπλισμό.

Ο κ. Πέτσας, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, επισήμανε ότι είναι ένα νομικό πρόσωπο που έχει συσταθεί με νόμο του 1951 και, πλέον, γίνεται κάτι που «καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε», όπως είπε, καθώς αίρεται η υποχρέωση παροχής έγκρισης από τον εκάστοτε υπουργό των τροποποιήσεων του καταστατικού της Ένωσης, η οποία πλέον θα λειτουργεί ως Σωματείο κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και του ιδρυτικού της νόμου. Αυτό σημαίνει ότι πλέον η Ένωση θα μπορεί μόνη της να ρυθμίζει, ως Σωματείο, τα του οίκου της, χωρίς να είναι δέσμια των προθέσεων της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, όπως είπε.

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό ενημέρωσε, επίσης, ότι με άλλη διάταξη συστήνονται δύο θέσεις στο γραφείο του εκάστοτε υφυπουργού στον πρωθυπουργό, αρμόδιου για τα θέματα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, που θα καλυφθούν με αποσπάσεις υπαλλήλων του κλάδου συμβούλων και γραμματέων Επικοινωνίας του υπουργείου Εξωτερικών. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα έχουν αρμοδιότητα το συντονισμό του σχεδιασμού και της εφαρμογής της επικοινωνιακής στρατηγικής της κυβέρνησης και της συνεργασίας, για το σκοπό αυτό, με τα γραφεία δημόσιας διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar ΠΑΛΛΑΣ

  Πλαστικό χρήμα: Από τη μία χτίζουμε το αφορολόγητο κι από την άλλη τις τράπεζες τα δίνουμε με εντολή Κούλη!
  Αλήθεια είναι όμως και το γεγονός ότι το νέο σύστημα για το χτίσιμο του αφορολόγητου επιβάλλει - ειδικά στα μικρά εισοδήματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη - το δίλημμα κάντε έξοδα ή πληρώστε φόρο. Είτε το ένα είτε το άλλο κάνετε, πάντως, θα κληθείτε να πληρώσετε και τις προμήθειες στις τράπεζες...ζήτω οι ψεύτοαπαλαγές του Μιζοτάκη που έκλεψε την ψηφο του κόσμου!!

 2. avatar Μαρινάκης Αλαφούζος

  Μητσοτάκη δωστα ολα

  Αλαφούζος Μαρινάκης όλα στους καναλάρχες τους χρωστάς άλλωστε τόσα πολλά.

 3. avatar Black money

  Το μαύρο χρήμα από τις μίζες και τις οφσόρ, βρίσκει τρόπο να νομιμοποιηθεί....
  Με τη φωτογραφική διάταξη σκάνδαλο της κυβέρνησης στην υπηρεσία των καναλαρχών, που έκαναν το άσπρο - μαύρο για πάρει την εξουσία.

 4. avatar Πρόοδος!

  Τέσσερις ώρες αναρτημένο το θέμα και ούτε ένα σχόλιο υπέρ αλλά ούτε και μία αρνητική!

 5. avatar δεν πιστευω

  να ειχαν συγκεκριμενα συμφεροντα στον νου τους οταν εκανα αυτη την τροπολογια

 6. avatar advouk 7

  «Η κυβέρνηση πλήττει τη διαφάνεια, τον πλουραλισμό και την ελευθερία έκφρασης στα ΜΜΕ»
  Σημείο - τομή αποτελεί η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει την κατάργηση των διατάξεων για την υποχρέωση των ιδιοκτητών ΜΜΕ να υποβάλλουν Πόθεν Έσχες.
  Το τοπίο αδιαφάνειας στα ελληνικά ΜΜΕ με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει την κατάργηση των διατάξεων για την υποχρέωση των ιδιοκτητών ΜΜΕ να υποβάλλουν Πόθεν Έσχες, καθώς και την ονομαστικοποίηση των μετοχών των ΜΜΕ. Όπως είπε, η κατάργηση της διάταξης “σημαίνει ότι μπορεί να γίνονται ανεξέλεγκτες αγοραπωλησίες ΜΜΕ χωρίς να ξέρουμε ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης”. ΤΟΥΡΚΟΣ; ΑΡΑΒΑΣ;ΕΒΡΑΙΟΣ: Κανείς ΔΕΝ θα ξέρει πία!!!!

 7. avatar “Φωτογραφική” τροπολογία!

  "Απαλλαγή καναλαρχών και ιδιοκτητών ΜΜΕ από την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες και κατάργηση της υποχρέωσης ονομαστικοποίησης των μετοχών των εταιρειών τους"

 8. avatar Νικος χασαπης

  Σκάνδαλο τα δώρα στους καναλάρχες - Η κυβέρνηση «αγοράζει» τηλεοπτικό χρόνο για να δείχνει πόσο «σπουδαία» είναι.
  Τις ρυθμίσεις που φέρνει η Νέα Δημοκρατία για τα μίντια και ειδικά το «δώρο» της απαλλαγής από τις υποχρεώσεις της δήλωσης πόθεν έσχες αλλά και την ονοματοποίηση των μετόχων μέχρι φυσικού προσώπου για τους μετόχους ΜΜΕ.Όποιος θέλει ξεπλένει χρήμα έτσι,Τούρκος μέτοχος,έμπορος όπλων μέτοχος....(!)

 9. avatar τωρα η ερτ

  ειναι καλη. δεν ειναι μονοπλευρη ε;;

 10. avatar καμια παρεμβαση υπερ

  των λαικων στρωμματων θα κανουν;; η μονο για τους πλουσιους;;

 11. avatar η νδ

  ενισχυει την διαπλοκή της

 12. avatar νδ χωρις δικα της μμε

  δεν φτουραει ουτε μηνα. για αυτο τα κανουν αυτα

 13. avatar Τον κο Ζουλα..

  ..πάντως τον ζουλιξαν για τα καλά στην ερτ...αφού όχι μονο αποσυριζοποει την δημ τβ αλλά προβαίνει κ σε εξυπηρετήσεις (υμετερων) ευρωβουλευτών....!!! Το ..συστημα.... φταιει....ε;;;

 14. avatar ΜΗΤΣΣΣΣ

  και μεσα σε ολα αυτα δεν θα εχουν οι καναλαρχες υποχρεωση να δηλωσουν ποθεν εσχες. μια χαρα τα κανετε [...] της νδ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει