Αγνοείτε παντελώς τους κανόνες διεθνούς δικαίου, απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις επικρίσεις του Γιάννη Βαρουφάκη, στη δευτερολογία του στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Η διαδικασία ασύλου είναι εξατομικευμένη είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι με την κυβέρνησή του δεν θα εξισωθούν μετανάστες και πρόσφυγες. Με αυτήν την κυβέρνηση δεν θα εφαρμοσθεί τέτοια πολιτική, τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν θέλουμε τείχη και φράκτες, επισήμανε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, τονίζοντας πως αυτό που επιδιώκει η κυβέρνησή του είναι να μπουν κανόνες.

Οι μετανάστες που πήγαιναν στις ΗΠΑ γνώριζαν ότι θα πάνε και θα καταγραφούν στη νήσο Έλλις, ανέφερε ο πρωθυπουργός, για να επισημάνει πως οι Αυστραλοί έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα μπει παράνομο σκάφος στα ύδατα της Αυστραλίας, με στόχο να σπάσουν τα κυκλώματα των διακινητών και όχι γιατί είναι απάνθρωποι.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν έχει δείξει ακόμη επαρκή δείγματα αλληλεγγύης και αφήνουν χώρες του Βίζεγκραντ να διαχειριστούν το πρόβλημα σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Τόνισε πως αν δεν συμμετέχουν οι χώρες αυτές στην κατανομή των προσφύγων δεν θα πρέπει να απολαμβάνουν τα δικαιώματα της Σένγκεν. Υπογράμμισε, τέλος, πως θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής.

Μακριά από εμάς οποιαδήποτε λογική ρατσισμού και ξενοφοβίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και συνέχισε πως είναι υπέρ της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, προσθέτοντας: Μακάρι τα παιδιά όσων μείνουν να αριστεύσουν, αφού πάνε σχολείο και να σηκώσουν την ελληνική σημαία στην παρέλαση.

«Η Μόρια θα πρέπει να έχει όσους μπορεί να φιλοξενήσει»

Η Μόρια θα πρέπει να έχει όσους μπορεί να φιλοξενήσει, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, για το μεταναστευτικό/προσφυγικό.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν έκανε επί 4 χρόνια τίποτα και τους άφηνε εκεί για να ικανοποιήσει κάποιους «δικαιωματιστές».

Εξήγησε πως το μεταναστευτικό/ προσφυγικό ζήτημα μεταφέρθηκε στην αρμοδιότητα του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς υπάρχει και ζήτημα εθνικής ασφάλειας, όταν διαπιστώνεται ότι καταφθάνουν κάποιοι 25ρηδες με πολλά χρήματα και χωρίς να δείχνουν ταλαιπωρημένοι και να μην έχουν υποστεί κακουχίες.