Τιμήθηκε ο Μάριο Ντράγκι στην Ακαδημία Αθηνών

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε τους πολιτικούς να διδαχθούν από το παρελθόν


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23:06
01/10/2019
Τιμήθηκε ο Μάριο Ντράγκι στην Ακαδημία Αθηνών
10
loading

Για τον ρόλο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη διάσωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη τιμήθηκε νωρίτερα σήμερα ο Μάριο Ντράγκι, από την Ακαδημία Αθηνών.

«Η συνεισφορά του είναι σημαντική και τυγχάνει παγκόσμιας αναγνωρίσεως», ανέφερε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Στέφανος Ήμελλος.

Τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ακαδημαϊκός Λουκάς Παπαδήμος.

Έκανε λόγο για «επιφανή οικονομολόγο, με παγκόσμια εμβέλεια και αναγνώριση», με ερευνητικό και συγγραφικό έργο που καλύπτει ευρύ φάσμα της οικονομικής επιστήμης.

Σημείωσε ότι ο κ. Ντράγκι ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ σε μία δύσκολη συγκυρία, με ορατό τον κίνδυνο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πιέσεις από τις οικονομίες άλλων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, την οικονομία της ευρωζώνης γενικότερα σε ύφεση, και τη βιωσιμότητα του ευρώ σε αμφισβήτηση.

«Η ΕΚΤ έδρασε αποφασιστικά με συμβατικά και μη συμβατικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης», ανέφερε ο κ. Παπαδήμος, παραπέμποντας στη φραστική παρέμβαση του κ. Ντράγκι στο Λονδίνο το 2012: «Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να πράξει ό,τι απαιτείται για να σώσει το ευρώ και πιστέψτε με, αυτό θα είναι επαρκές».

Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε «καθοριστική» τη συμβολή του κ. Ντράγκι στην ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ και του απέδωσε «ηγετικό ρόλο» στην πολιτική μείωσης επιτοκίων της ΕΚΤ και την ποσοτική χαλάρωση - πολιτική που σταθεροποίησε την οικονομία της ευρωζώνης.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στη συνεισφορά του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα το 2011-12 και το 2015.

«Έδρασε εποικοδομητικά και αποφασιστικά στην επίλυση των θεμάτων και στήριξε τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής Ελλάδας», επεσήμανε.

Ποιοι έδωσαν το «παρών»

Στην τιμητική εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, 'Αδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

«Η πραγματική σύγκλιση είναι σημαντική για τη συνοχή μιας νομισματικής ένωσης»

«Η πραγματική σύγκλιση είναι σημαντική για τη συνοχή μιας νομισματικής ένωσης, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν οι κατάλληλες εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για να βοηθήσουν τις χώρες που έχουν πληγεί από την πρόσφατη κρίση, κυρίως την Ελλάδα, να συγκλίνουν».

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην Ακαδημία Αθηνών κατά τη διάρκεια της αναγόρευσής του σε ξένο εταίρο.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης που υιοθέτησε η ΕΚΤ, και απευθυνόμενος στους επικριτές των πολιτικών αυτών, υποστήριξε ότι αυτές θα πρέπει να «εφαρμόζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Στην ομιλία του με θέμα «Πολιτικές σταθεροποίησης σε μια νομισματική ένωση», ο κ , Ντράγκι υποστήριξε ότι η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης μετά από πολλά χρόνια κρίσης, έχει αποδείξει ότι έσφαλαν όσοι κατά καιρούς έχουν ασκήσει κριτική. Όπως είπε, πολλές χώρες και κυρίως η Ελλάδα, έχουν καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για να ευημερήσουν ως μέλη της νομισματικής ένωσης.

Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ευρωζώνης, ιδίως τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Σε κάθε περίπτωση, το ευρώ απεδείχθη ότι έφερε θετικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, με αποτέλεσμα το ενιαίο νόμισμα είναι πιο δημοφιλές από ποτέ.

Ο Ντράγκι κάλεσε τους πολιτικούς να διδαχθούν από το παρελθόν

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα που προέκυψαν από την πρόσφατη κρίση, ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε τους πολιτικούς να διδαχθούν από τα μαθήματα του παρελθόντος, να μελετήσουν τις εμπειρίες άλλων και να αποφύγουν τους προβλέψιμους κινδύνους για το κοινό, μεταβάλλοντας σήμερα τις πολιτικές τους.

«Η νομισματική μας ένωση γεννήθηκε ελλιπής και, μέσα σε μια δεκαετία, αντιμετώπισε μια κρίση που λίγοι θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει. Είναι κατανοητό ότι δεν ήταν έτοιμη.

Γνωρίζουμε όμως τώρα τι χρειάζεται για να δοθεί σταθερότητα σε όλες τις χώρες και ξέρουμε από τι κινδυνεύουμε εάν ενεργήσουμε πολύ αργά για να σταθεροποιήσουμε την Ένωση συνολικά. Αυτό οδηγεί μόνο σε μια μεγαλύτερη περίοδο χαλαρών πολιτικών που διευκολύνουν την ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τον κ. Ντράγκι προλόγισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Λουκάς Παπαδήμος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar AAS

  Les Miserables .....

 2. avatar supercat

  αμα εσεις που τους κατακρίνετε εχετε καλύτερες ιδεες από αυτους που σχεδιαζουν και "τρεχουν" την οικονομια της ΕΕ να τις πείτε και να τις γραψετε σε βιβλιο να τις διδάσκουν σε πανεπιστήμια. βαρεθηκα να ακουω αριστερο-φιλοσοφιες που βγαίνουν από τα φεστιβαλ της ΚΝΕ.

 3. avatar fire40

  Η αθλιότητα τελικά επιβραβεύεται!

 4. avatar Grecian Rider

  Η αλήθεια, ακόμη και στο χώμα να την θάψεις θα βρεί τρόπο να φυτρώσει και να βλαστήσει πάλι.
  .
  Μόνο όταν διεκπεραιωθεί η δίκη Γεωργίου/Ελστατ, που δια της βίας αρχειοθετήσατε δυό φορές, θα διδαχθείτε άπαντες απο το παρελθόν και θα μάθουν οι Έλληνες και ο κόσμός όλος ποιοί ακριβώς είστε !
  Μόνο τότε !

 5. avatar Ρεθυμνιωτης

  Σύγκλιση είπατε ; είμαι σίγουρος πως η σύγκλιση θα επιτευχθεί , μετα τις χιλιάδες αυτοκτονίες που έγιναν , μετά το ξεπούλημα ολακερης της Ελλάδας στους αετονυχηδες , αφου μας φανε τα πετρέλαια και τα αέρια που έχουμε , αφού μας κάνουν επισκέπτες στην ιδια μας τη χωρα , κι έχει ο Θεος . Μόνο που εμείς πλέον δε θα 'χουμε τιποτα δικο μας .

 6. avatar Ήταν και αυτοί

  Ήταν εκεί όλα τα καλά παιδιά τού τόπου αλογοσκουφηςυ Στουρνάρας Σταϊκούρας όλοι οι πετυχημένοι

 7. avatar . Ντροπή προκαλείτε!

  Ο ποιος ήπιος από όλους τους τεχνοκράτες Ευρωπαίους όμως έβαλε μπροστά από τον ελληνικό λαό της σωτηρία των τραπεζών και από εκεί και μετά ξεκίνησαν οι αυτοκτονίες εντάξει κύριοι όχι και βραβείο γιατί ;

  1. avatar Ας μην ήταν ο Ντράγκι

   τότε να έβλεπες φτώχεια και αυτοκτονίες!

   1. avatar Απάντηση σε: Ας μην ήταν ο Ντράγκι

    Αχ βρε λεβέντη μου και νά ξερες . .
    Αλλά ίσως νά ναι καλύτερα που δεν ξέρεις

 8. avatar φκφγκβ

  Επειδή βοήθησε την Ελλαδα ετσι για με έχουμε μια ιδέα τι γινεται.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει