Τσιάρας: Άμεσα οι αναγκαίες αλλαγές διατάξεων στους νέους Κώδικες

«Δεν αποτελεί σχήμα λόγου η δική μας προσήλωση στην ανεξαρτησία των θεσμών»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:17
06/09/2019
Τσιάρας: Άμεσα οι αναγκαίες αλλαγές διατάξεων στους νέους Κώδικες
loading

Κρίσιμη πυξίδα για τις αλλαγές στους νέους  Κώδικες θα αποτελέσουν, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για το θέμα.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατραπεί το σπουδαίο αυτό εγχείρημα των Κωδίκων σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά ούτε θα επιτρέψουμε να παραμείνει ο Ποινικός Κώδικας ένα τιμωρητικό εργαλείο» επεσήμανε στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο υπουργός υπογραμμίζοντας πως «δεν αμφιβάλλει κανείς ότι οι νέοι Κώδικες είναι ένα σπουδαίο εγχείρημα(…)».

«Είναι μια προσπάθεια που αδικήθηκε από τον τρόπο και το χρόνο τον οποίο προωθήθηκε και λέω ότι αδικήθηκε αυτή η εσπευσμένη εφαρμογή καθώς οδήγησε σε αποφάσεις δικαστηρίων που προσέκρουαν στο κοινώς περί δικαίου αίσθημα» είπε ο κ. Τσιάρας συμπληρώνοντας με νόημα: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος… οι δικαστές δικάζουν σύμφωνα με τους νόμους που αποφασίζει η ελληνική πολιτεία, το Σύνταγμα και τη συνείδηση τους».

Δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας, ο υπουργός τόνισε πως η βούληση της κυβέρνησης είναι να προωθήσει άμεσα στις αναγκαίες αλλαγές και  να τροποποιήσει τις διατάξεις που πρέπει να βελτιωθούν. «Η κυβέρνηση επιλέγει την εξισορρόπηση και επιλέγει τη θεσμική οδό» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η νομοπαρασκευαστική επιτροπή συμπίπτει με τα μέλη της τελευταίας επιτροπής. «Γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα για να ολοκληρώσουν αυτή τη σπουδαία προσπάθεια. Δεν αποτελεί σχήμα λόγου η δική μας προσήλωση στην ανεξαρτησία των θεσμών. Αποτελεί δείκτη ποιότητας της δημοκρατίας, απαίτηση των πολιτών και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Οι εργασίες αυτού του συνεδρίου θα αποτελέσουν κρίσιμη πυξίδα για τις αλλαγές. Σε αυτή τη μεγάλη μάχη θα αποφύγουμε κάθε μορφή αιφνιδιασμού. Προσβλέπω στην αμέριστη συνεργασία σας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για το δικαστικό μας σύστημα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, για την αντιμετώπιση της πολυνομίας» τόνισε ο υπουργός στον χαιρετισμό του.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Νίκος Σαλάτας, επεσήμανε ότι ο εκσυγχρονισμός των Κωδίκων ήταν κάτι περισσότερο από αναγκαίος. «Βεβαίως για ένα τέτοιο μεγάλο έργο είναι λογικό να υπάρχουν  ενστάσεις και προτάσεις για τροποποιήσεις, αυτή την ανάγκη εύχομαι να καλύψει το συνέδριο» τόνισε και συνέχισε: «Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης κρίνεται κατά πόσο είναι ανεξάρτητη. Για αυτό όλοι εμείς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην άσκηση των καθηκόντων τους. Ειδικά οι δικαστές και οι εισαγγελείς που ασχολούνται με υποθέσεις γενικού ενδιαφέροντος δεν θα πρέπει να αστοχούν. Είναι πολύ άδικο από ελάχιστες ενέργειες δικαστικών λειτουργών να λοιδορείται η Δικαιοσύνη».

«Έγινε σφοδρή κριτική σε πολλές διατάξεις, θεωρώ ότι πρόκειται για φυσιολογική διαδικασία που συνοδεύει τέτοιου μεγέθους αλλαγές. Οι Κώδικες μετατράπηκαν σε πολιτικό επίδικο. Πρόκειται για συλλογικό έργο πολυετούς προσπάθειας, δεν μπορούν να χρωματιστούν πολιτικά, ούτε να τους οικειοποιηθεί κανένας πολιτικός χώρος» τόνισε ο Χριστόφορος Σεβαστίδης, πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο οποίος επεσήμανε ότι «είναι αλήθεια πως ορισμένες διατάξεις φέρουν ένα ιδεολογικό-πολιτικό στίγμα».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ στην τοποθέτηση του ανέφερε πως «η σκληρή ποινική καταστολή που συνήθως λειτουργεί εκδικητικά δεν απέφεραν ποτέ σε καμία χώρα του κόσμου παρά μόνο μια επίπλαστη ασφάλεια για τον πολίτη» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «δεν δικαιολογείται η ισοπεδωτική επιστημονική κριτική που ακολούθησε». «Θεωρώ αδιανόητο για επιστημονικές Ενώσεις να εκφράζουν συνολική άρνηση σε κάθε νομοθέτημα, χωρίς να προτείνουν λύσεις. Θετικές και αναγκαίες αλλαγές ο εξορθολογισμός των ποινών, η κατάργηση του νόμου περί καταχραστών, η κοινωφελής εργασία, η κατάργηση των πταισμάτων, κ.ά.» κατέληξε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει