Μπακογιάννης: Δε θα είμαι ο άρχων αλλά ο υπηρέτης των Αθηναίων

Η ομιλία του νέου δημάρχου Αθηναίων στην Ακαδημία Πλάτωνος


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:09
25/08/2019
Μπακογιάννης: Δε θα είμαι ο άρχων αλλά ο υπηρέτης των Αθηναίων
16
loading

«Είμαστε σήμερα όλοι εδώ για να σηματοδοτήσουμε πως θέλουμε να σηκώσουμε ολόκληρη την Αθήνα ψηλά. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στην τελετή ορκωμοσίας του που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στο πάρκο του αρχαιολογικού χώρου, της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Στην εκδήλωση που ήταν ανοιχτή για τις Αθηναίες και του Αθηναίους, ο Κώστας Μπακογιάννης εξήγησε τους συμβολικούς και τους ουσιαστικούς λόγους για την επιλογή να γίνει η τελετή  στη συγκεκριμένη γειτονιά της Αθήνας  και υπογράμμισε πως «για τα επόμενα τέσσερα χρόνια δε θα είμαι ο άρχων αλλά ο υπηρέτης των Αθηναίων». Ενώ τόνισε πως στόχος όλων  είναι «να αναδείξουμε την Αθήνα ως μια σύγχρονη  Ευρωπαϊκή μητρόπολη. Μια πόλη ασφαλή, καθαρή και πράσινη. Μια πόλη φωτεινή και φιλική. Μια πόλη δίκαιη και δημοκρατική.  Μια πόλη στην οποία δεν θα προσπαθείς να επιζήσεις αλλά να θες να ζήσεις. Μια πόλη που να μας χωράει και να μας ενώνει όλους. Όσους ζουν. Όσους εργάζονται. Όσους την επισκέπτονται. Αλλά και όσους την αγαπάνε».

Δείτε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του νέου Δημάρχου Αθηναίων:

«Σεβασμός και δέος. Αυτά είναι τα συναισθήματα που γεννά η σημερινή μέρα. Σεβασμός στην Αθήνα, στην ιστορία και τον πολιτισμό της. Όπως μας δίδαξε, άλλωστε, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, υπάρχουν πόλεις πλούσιες, υπάρχουν πόλεις ισχυρές, υπάρχουν και πόλεις ιδέες. Και η Αθηνά είναι μια πόλη ιδέα.

Και δέος. Δέος απέναντι στη πρόκληση, στο έργο που μας περιμένει, στο μεγάλο στοίχημα να γίνει η Αθήνα αντάξια των Αθηναίων. Για ένα Δήμο Αθηναίων, συμπαραστάτη στις ανάγκες των Δημοτών αλλά και σύμμαχο στα όνειρα τους.
Την βραδιά των εκλογών είπα, ότι δεν θα είμαι ο πρώτος πολίτης της πόλης, αλλά ο τελευταίος.  Σήμερα είχα τη τιμή ζωής να ορκιστώ ως ο τεσσαρακοστός έκτος Δήμαρχος Αθηναίων. Και δεσμεύομαι ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα είμαι ο άρχων αλλά ο υπηρέτης των Αθηναίων.

Και αυτό το βαρύ ηθικό συμβόλαιο επιλέξαμε να το συνυπογράψουμε,  η νέα δημοτική αρχή και εσείς οι πολίτες της πρωτεύουσας της χώρας σε έναν χώρο ιερό όπως η Ακαδημία Πλάτωνος. Στον τόπο που ο Κικέρωνας περιέγραψε ως «τον ευγενέστερο όλων». Και συγκεντρωθήκαμε εδώ για λόγους συμβολικούς αλλά κυρίως για λόγους ουσίας.

Για λόγους συμβολικούς, διότι εδώ, ο σπουδαιότερος εξερευνητής ανά τους αιώνες,  της ιδανικής πολιτείας: της πολιτείας της δικαιοσύνης, της σωφροσύνης, ο Πλάτωνας, επέλεξε να ιδρύσει την Ακαδημία του. Για να διδάξει τους άρχοντες και τους κυβερνήτες την Ιδέα του Αγαθού. Να τους θυμίσει, δηλαδή, ότι η γνώση και η εξουσία έχουν αξία μόνο όταν υπηρετούν το κοινό καλό.

Στην ουσία της επιλογής του ιστορικού αυτού τόπου. Χιλιάδες χρόνια ιστορίας μας κοιτάζουν. Όχι για να μας βαρύνουν. Όχι για να εξαντληθούμε στον καθρέφτη της μνήμης ξεχνώντας να ζήσουμε. Αλλά για να δημιουργήσουμε τη δική μας ξεχωριστή,  σύγχρονη, μοναδική, νέα σελίδα στην ιστορία τούτης της πόλης.

Και ο προορισμός για μας, είναι μία Αθήνα που δεν θα αιωρείται αλλά θα αίρεται. Θα αίρεται στο ύψος που απαιτεί η ιστορία της. Και θα επαίρεται. Θα επαίρεται όχι μόνο για όσα προσέφερε στον κόσμο αλλά και για όσα συνεχίζει να δημιουργεί, για όλα όσα σήμερα είναι.

Το 387 π.χ. που ιδρύθηκε το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου η περιοχή αυτή, που περιγράφεται ως ένας ήσυχος, κατάφυτος, ειδυλλιακός τόπος με αηδόνια και άφθονα νερά ήταν ένα προάστιο της Αθήνας. Σήμερα όμως είναι στο κέντρο της. Είναι μία από τις πολλές γειτονιές της Αθήνας που σφύζει από ιστορία αλλά και δοκιμάζεται από προβλήματα. Είναι μία από τις πολλές γειτονιές της Αθήνας η οποία έχει τη δική της, ξεχωριστή δυναμική αλλά είναι αιχμάλωτη στα δεσμά της αδιαφορίας και της αδράνειας. Και όσο υπερήφανους μας κάνει το ιστορικό παρελθόν αυτής της πόλης τόσο μας στενοχωρεί το παρόν της. Γιατί η Αθήνα, για μας, είναι το όλον.

Γιατί η Αθήνα, για μας είναι και οι εγκαταλελειμμένες και παραμελημένες γειτονιές της. Γιατί η Αθήνα, για μας, είναι οι άνθρωποί της που αισθάνονται ξεχασμένοι και αόρατοι.  Και είμαστε σήμερα όλοι εδώ για να σηματοδοτήσουμε πως θέλουμε να σηκώσουμε ολόκληρη την Αθήνα ψηλά. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς.

Να αναδείξουμε την Αθήνα ως μια σύγχρονη  Ευρωπαϊκή μητρόπολη. Μια πόλη ασφαλή, καθαρή και πράσινη. Μια πόλη φωτεινή και φιλική. Μια πόλη δίκαιη και δημοκρατική.  Μια πόλη στην οποία δεν θα προσπαθείς να επιζήσεις αλλά θα θες να ζήσεις. Μια πόλη που να μας χωράει και να μας ενώνει. Όλους. Όσους ζουν. Όσους εργάζονται. Όσους την επισκέπτονται. Αλλά και όσους την αγαπάνε.

Η νέα δημοτική αρχή και εγώ προσωπικά δεν δεχόμαστε πλέον να μετριόμαστε με το ένδοξο παρελθόν και να βγαίνουμε λειψοί.  Δεν το δέχομαι για την γενιά μου, δεν το δέχομαι για την εποχή μου, δεν το δέχομαι για την πρωτεύουσα της Ελλάδας.
Ξεκινάμε, λοιπόν. Ξεκινάμε, όπως υποσχεθήκαμε από κάτω προς τα πάνω. Με όλα τα πρακτικά αληθινά προβλήματα που μας δυσκολεύουν τη καθημερινότητα. Αλλά θα το κάνουμε με το βλέμμα στραμμένο μπροστά και ψηλά, για να έχουμε χώρο και όρεξη για τα μεγάλα.

Όλοι μας. Δημοτική αρχή και δημότες. Για να βρουν να πατήσουν στα σπουδαία της δικής μας εποχής. Με σχέδιο και σκληρή δουλειά. Με αντιπάλους όχι ο ένας τον άλλον αλλά τα κακώς κείμενα. Με διαρκή λογοδοσία και διαφάνεια. Γιατί οι Αθηναίοι θέλουν τον καλύτερο εαυτό όλων μας. Το απαιτούν και το δικαιούνται.

Και κάτι τελευταίο. Δεν ξεχνάμε. Δεν ξεχνάμε ότι χρωστάμε. Σ’ όσους πέρασαν θα έρθουν, θα περάσουν όπως λέει ο ποιητής αλλά και στη τιμή και στα όνειρα μας. Στην Πόλη αυτή που έχουμε την τύχη να ζούμε. Στον καθένα και στη καθεμιά από σας που μας εμπιστευτήκατε.

Καλή μας αρχή και καλή δύναμη σε όλους μας».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar Άννα Α

  Που το βρήκες αυτό βρε Μπακογιαννη και μας το ξεστόμισες; μου θυμίζει υπέρτατο αυτή η θυσία που κάνεις. Εσύ έκανες για πρωθυπουργός όχι ο θείος σου. Θα ήσουν υπηρέτης για όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες όχι μόνο για τους Αθηναίους

 2. avatar Άσε ρε μεγάλε

  Άσε ρε μεγάλε!!! Μας τα πάνε κι άλλοι πριν από σένα αυτά!!! Ας μην είχες το όνομα και θα σου λεγα τι θα ήσουν!!! Κι άλλοι ορκίστηκαν δήμαρχοι και πιο ικανοί και άξιοι που δεν είχαν το όνομα, αλλά δεν είδαμε να προβάλλεται η ορκωμοσία τους!!! Ήθελες να ορκιστείς και στην Ακαδημία Πλάτωνος!!! Ποιος νομίζεις ότι είσαι; Η μετριοφροσύνη σου δε λέγεται!!!

 3. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣ

  τρωτε σανο προβατα. ολοι τα ιδια ειναι. καταστρεψανε την ελλαδα και συνεχιζουν να μασαμπουκιαζουν. νοβαρτις κεελπνο και θαλασσοδανεια παραγραφονται...

 4. avatar Hector1955

  Αυτό είναι ΣΩΣΤΗ δήλωση αρκεί να γίνει και ΠΡΑΞΗ, γιατί όλοι έχουμε διαπιστώσει την (ανεξήγητη) τεράστια αλαζονεία των αιρετών, ειδικά τον πρώτο καιρό που αναλαμβάνουν την εξουσία.

 5. avatar Αστα ρε ανηψιε

  Αστα ρε ανηψιε,μας ταπαν άλλοι τα κάλαντα.

 6. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Ειθε !
  Γιατι μονον ετσι θα \'\'πιασεις στασιδι\'\' για ....\'\'ΨΑΛΤΗΣ\'\' !
  Σιδεροκεφαλος, λοιπον !

 7. avatar Ωραίος.

  Ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τα φασισταρια της ακροαριστερας.

 8. avatar ΘΑ ΕΙΜΑΙ Ο ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

  ΠΟΙΟ ΜΠΑΝΑΛ ΔΗΛΗΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

  1. avatar Κιμ Γιουνγκ Τσιπρας

   Θα είμαι ο Φασίστας Δικτάτορας σας. Ορίστε μοντερνιά.

 9. avatar Κουλης

  Πες τα ανιψιε μου

 10. avatar CORVUS_CORAX

  Απο μεγαλοστομιες αλλο τιποτα ολοι του συνταγματικου τοξου.

 11. avatar Kritongr

  Τα ίδια έλεγε και ο καμινης, ο πριν τον καμινη, ο πριν πριν τον καμινη.. Και οι λοιποί πριν... Η ίδια σταθερή Αθηναϊκή αξία πάντα.. Βρώμα, διάλυση, ωχαδελφισμος, κλήσεις από τους πρετωριανους και τίποτα άλλο....

 12. avatar Fire40

  Καλα τα λογια αλλα οταν ερχεται η ωρα της πραξης εκει εξαφανιζονται ολοι και κανουν οτι ακριβως και αυτοι που κατηγορουσαν: δουλευουν για την προσωπικη τους ανελιξη. Ο νεος δημαρχος δεν θα αποτελεσει εξαιρεση και θα φανει συντομα!

 13. avatar Λέλα

  δεκαετίες ολόκληρες μας \"υπηρετεί\" το Μητσοτακέικο,τις έχουμε πληρώσει με αίμα αυτές τις υπηρεσίες

 14. avatar Τί δεν καταλαβαίνεις;

  Μητσοτάκης σε νέα έκδοση... Για να συνεχίσουν να τρώνε εις βάρος σου!

 15. avatar Agt113

  δωσε σανο σας γαιδουρια σας.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει