«Μηδενικό έργο» στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και «δυο μεγάλες ανακρίβειες για να το καλύψει», καταλογίζει στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης με αφορμή χθεσινή ανακοίνωση της κ. Δούρου, ενώ χαρακτηρίζει καθαρά «αδιέξοδη» την πολιτική που η ίδια άσκησε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζει ότι το 2014 η Ρ. Δούρου, υποσχέθηκε πως «θα κλείσει τον ΧΥΤΑ Φυλής και δε θα γίνει ΧΥΤΑ στο Γραμματικό», παρατηρώντας:

«1. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά φεύγει από περιφερειάρχης προωθώντας ενέργειες για να παραμείνει ανοικτός ο ΧΥΤΑ ακόμη 2,5 χρόνια, χωρίς να έχει προχωρήσει ο αναγκαίος νέος σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν προχώρησε καμία μελέτη, καμία χωροθέτηση, καμία κατασκευή μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων και η δήθεν «λύση» που προτείνει σήμερα, είναι επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και ΧΥΤΥ στο Γραμματικό».

2. Συνειδητά αποκρύπτει ότι ακόμη κι αν είναι δυνατή η χρονική επέκταση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στη Φυλή για ακόμη 2,5 χρόνια, δεν επαρκεί για να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν οι απαραίτητες νέες μονάδες επεξεργασίας. Ακόμη και οι δήμοι να πετύχουν να αυξήσουν κατακόρυφα την ανακύκλωση, το πρόβλημα δεν θα λυθεί άμεσα».

Ο κ. Πατούλης χαρακτηρίζει το πρόβλημα ως «βαριά κληρονομιά» της ανεπάρκειας της, ενώ για τις τεχνικές λεπτομέρειες που προωθεί μέσω της ανακοίνωσης της η κ. Δούρου επισημαίνει:

– Το θέμα του χρόνου κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής δεν είναι πολιτικό, αλλά καθαρά τεχνικό αφού σύμφωνα, με τις τεχνικές υπηρεσίες του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) έχει επάρκεια ταφής μέχρι τον Νοέμβριο 2019 και ο χρόνος για την κατασκευή των συμπληρωματικών έργων είναι ασφυκτικός.

– Οι νέες τεχνικές παρεμβάσεις που προγραμμάτισε η απερχόμενη διοίκηση, απαιτούν διαδικασίες (μελέτες, άδειες, συμπληρωματικές συμβάσεις, εγκρίσεις αρχών της πολιτείας) που σήμερα δεν είναι εξασφαλισμένες από την νυν διοίκηση του ΕΔΣΝΑ.

Ο κ. Πατούλης αποδίδει στη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ «ανευθυνότητα και ανικανότητα» για το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική και κατηγορεί τη Ρ. Δούρου ότι «δεν επιδεικνύει ώριμη πολιτική στάση» για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που η διοίκηση της δημιούργησε.

– Στην περίπτωση που αμφισβητείται το ορόσημο του Νοεμβρίου 2019 καλείτε η νυν διοίκηση να κοινοποιήσει δημόσια τα σχέδια με τους χώρους που θα κάνει εναπόθεση απορριμμάτων για 3,5 έτη όπως υποστηρίζει.

Κλείνοντας ο νέος περιφερειάρχης επαναλαμβάνει ότι ως νέα διοίκηση θα προσπαθήσει, μαζί με τους δήμους, τους πολίτες και την κεντρική κυβέρνηση, να δοθεί μια ρεαλιστική λύση και να καταστεί η Αττική μία σύγχρονη Περιφέρεια στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.