Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή - Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7:30
26/07/2019
Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος
6
loading

Αλλαγή ολόκληρου του μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας, μείωση των θέσεων των Γενικών Γραμματέων, θεσμοθέτηση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, περιορισμό της γραφειοκρατίας, αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης με την καθιέρωση μεταξύ άλλων υπηρεσιακού γενικού γραμματέα σε κάθε υπουργείο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος το πρώτο που κατατέθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το νομοσχέδιο συγκεντρώνει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης, δημιουργεί νέους θεσμούς και θέτει νέους κανόνες για τη λειτουργία του κράτους. Επικεντρώνεται στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους κρατικούς θεσμούς και τη βελτίωση της επαφής τους με το κράτος, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να εξυπηρετούνται με ταχύτητα, διαφάνεια και χωρίς να ταλαιπωρούνται από τη γραφειοκρατία.

Πιο συγκεκριμένα:

 1. Με το νομοσχέδιο επέρχεται μείωση των θέσεων Γενικών Γραμματέων από 93 σε 58 με εξοικονόμηση 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως.
 2. Στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης, διατηρούνται οι γενικοί διευθυντές που τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
 3. Σε ό,τι αφορά τις Ειδικές Γραμματείες ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ και Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, επίσης στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης και της εμπιστοσύνης στους δημόσιους υπαλλήλους, καταργείται η θέση του Γενικού Γραμματέα και την ευθύνη/αρμοδιότητα αναλαμβάνει ο Γενικός Διευθυντής.

Πιο αναλυτικά:

 • Αλλάζει ολόκληρο το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα είναι πλέον ένα συλλογικό όργανο που θα νομιμοποιεί ειλημμένες αποφάσεις, αλλά θα συνέρχεται τακτικά και θα παράγει ένα συνεκτικό επιχειρησιακό κυβερνητικό σχέδιο το οποίο θα υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία.
 • Θεσμοθετείται Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που θα ενσωματώνει τις διάσπαρτες σήμερα δομές ελέγχου για την αντιμετώπιση της δημόσιας και ιδιωτικής διαφθοράς, όπως το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τους Επιθεωρητές Υγείας και τους Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων.
 • Η πορεία του Κυβερνητικού έργου θα παρακολουθείται από κεντρική δομή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα διοικητικά συστήματα. Αυτό θα γίνεται μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα "Μαζί", ώστε αφενός να καταπολεμώνται τα προβλήματα που προκαλούν οι πολλαπλές συναρμοδιότητες και αφετέρου να αντιμετωπίζονται άμεσα και ριζικά οι καθυστερήσεις στις κυβερνητικές δράσεις. Επίσης, προβλέπονται Επιτροπές Εργασίας, κάτω από το επίπεδο του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες θα προετοιμάζουν τα θέματα της ατζέντας.
 • Αντιμετωπίζεται η κακονομία και η πολυνομία, σε δύο επίπεδα: άμεσα με ένα γενναίο πρόγραμμα απλοποίησης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας και για τη μελλοντική νομοθεσία, με την εισαγωγή ενός πλέγματος κανόνων καλής νομοθέτησης, που θα ελέγχουν τη μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτη παραγωγή νόμων.
 • Καταπολεμάται η κομματικοποίηση στο δημόσιο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπιστεύεται τη διοίκηση καθιερώνοντας υπηρεσιακό γενικό γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Αυτός θα επιλέγεται αποκλειστικά με διαδικασίες ΑΣΕΠ, χωρίς καμία εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας. Θα προέρχεται από τα στελέχη του δημοσίου τομέα, και θα διαχειρίζεται όλες τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου, ενώ θα έχει και τον συντονισμό των δημοσίων πολιτικών. Υποψήφιος δημόσιος υπάλληλος θα απαγορεύεται να έχει αποσπαστεί σε κόμμα ή να έχει διατελέσει κομματικός Γενικός Γραμματέας πέντε χρόνια πριν την αίτηση.
 • Περιορίζεται δραστικά η γραφειοκρατία: πλέον όλες οι ατομικές διοικητικές πράξεις θα εκδίδονται όχι από τον Υπουργό ή τον Γενικό Γραμματέα αλλά από τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή, ώστε πλέον να απαιτούνται πολύ λιγότερες υπογραφές και χρόνος διεκπεραίωσης.
 • Εισάγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα κανόνες αμεροληψίας σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης -Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γραμματείς και Διοικητές ΔΕΚΟ- με κωλύματα και ασυμβίβαστα που αφορούν όχι μόνο την περίοδο που κάποιος υπηρετεί σε δημόσια θέση αλλά και μετά την αποχώρησή του».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣΣΣ

  καταργησε γενικους γραμματεις και δημιουργει καινουριους σε καθε υπουργειο. ας γελασω. κοροιδευουν τον κοσμακη.

 2. avatar ΝΕΟ ΜODELO ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ! ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ! ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ

  ΚΡΑΤΟΣ της ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ! Είπαμε ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ο Συνδιασμος Νεας Δημοκρατιας Χρυσης Αυγης ! ειναι το ΚΡΑΜΑ Που θα Κυβερνησει ΣΗΜΕΡΑ την ΕΛΛΑΔΑ του 2019 ! ΕΛΛΗΝΕΣ ! να ΧΑΙΡΕΣΘΕ που πετυχατε να βγαλετε τα Ματια σας Μονοι σας.....-ΙΑΣΩΝ

 3. avatar Xaxa222

  Δειχνει καλό και σοβαρό σχέδιο!!!και φυσικά η μέρα με τη νυχτα με τους Συριζάίους που δεν έίχαν ιδέα τι κάνουν....απλά ξέραν μόνο να βάζουν φόρους και να βολεύουν δικούς τους και νομίζαν ετσι διοικέίται χώρα!!

  1. avatar ακου μικρε

   Για πρόσεξε λιγο, Οι νεοι γενικοι γραμματεις βαφτιζονται επιτελικοι και δεν θα υπάγονται στο πλαφόν των 4650, τον μήνα αλλά θα είναι golden boys των 10.000 και!! καταλαβες τη λιβανιζεις? και ποιος ειναι ο λογος?

 4. avatar Social Distortion.

  Τι κάθεσαι και κάνεις ρε Μήτσο. Τετοια εποχή επι ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε δημιουργική ασάφεια, ατακτο Grexit, bank run και capital controls, και ύφεση, ανοιγμα συνόρων και μπατε σκύλοι αλέστε..
  Ωραίες εποχές..

  1. avatar .Social Distortion.

   και ενα ΔΝΤ που εδιωξε ο Συριζα.....αλλο θα ξαναφερετε εσεις χουντικο σποροι

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει