Τασούλας για ασυλία Πολάκη: Έχω υποχρέωση να προστατεύσω τη Βουλή

«Δεν είναι διατεθειμένη να δώσει λαβή για άδικα σχόλια και για μεροληπτική συμπεριφορά»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:19
24/07/2019
Τασούλας για ασυλία Πολάκη: Έχω υποχρέωση να προστατεύσω τη Βουλή
14
loading

«Η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να έχει τις απόψεις της και η συμπολίτευση έχει δικαίωμα να κρίνει αν θα απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Εγώ έχω υποχρέωση να προστατεύσω τη Βουλή από οποιαδήποτε, έστω και παραμικρή, υποψία ότι αδρανεί ή αμελεί προκειμένου να "προστατεύσει" κάποιο μέλος της από την αξίωση πολίτη για δικαστική προστασία. Η Βουλή τηρεί όλες τις προθεσμίες και δεν είναι διατεθειμένη να δώσει λαβή για άδικα σχόλια και για μεροληπτική συμπεριφορά».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ερωτηθείς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σχετικώς με τις αντιρρήσεις που εκφράζει η αξιωματική αντιπολίτευση για την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής να εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση της ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, για δύο υποθέσεις μετά το σχετικό αίτημα του εισαγγελέα.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας συνήλθε σήμερα για να γνωμοδοτήσει για την άρση ή μη της ασυλίας του κ. Πολάκη σχετικώς με τις δύο δικογραφίες που διαβίβασαν οι εισαγγελικές αρχές και αφορούν: Η μία, την υπόθεση καταγραφής της συνομιλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και η δεύτερη, την υπόθεση του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμισης μετά τη μήνυση του προέδρου των εργαζόμενων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ζήτησε να προχωρήσουν και οι δύο υποθέσεις με βάση το άρθρο του Συντάγματος περί ευθύνης των υπουργών, με το σκεπτικό ότι τα εν λόγω αδικήματα για τα οποία εγκαλείται ο κ. Πολάκης αναφέρονται στο διάστημα κατά το οποίο ασκούσε υπουργικά καθήκοντα. Η πλειοψηφία της Επιτροπής απέρριψε το αίτημα με το αιτιολογικό ότι το αίτημα της εισαγγελικής αρχής, όπως αυτό διαβιβάστηκε στη Βουλή, αφορά στην εφαρμογή του άρθρου περί άρσης ασυλίας του ως βουλευτή.

Ερωτηθείς σχετικά και ο πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε ότι «το σωστό είναι να ακολουθούμε ως Βουλή αυτό το οποίο ζητεί η εισαγγελική αρχή», υπενθυμίζοντας ότι ο εισαγγελέας στο διαβιβαστικό του για τις υποθέσεις Πολάκη δεν αναφέρεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, αλλά στο άρθρο 62 το οποίο αφορά στην άρση ασυλίας βουλευτή.

«Οι υποθέσεις που έρχονται στη Βουλή κρίνονται με βάση τα εισαγγελικά αιτήματα. Και το αίτημα του εισαγγελέα ήταν με το άρθρο του Κανονισμού για τη βουλευτική ασυλία», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Θάνος Πλεύρης, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Υπέρ της άρσης της ασυλίας του κ. Πολάκη τάχθηκαν οκτώ από τους έντεκα βουλευτές που συγκροτούν την Επιτροπή (οι έξι βουλευτές της ΝΔ, ένας του Κινήματος Αλλαγής και ένας της Ελληνικής Λύσης), δύο βουλευτές ψήφισαν κατά (του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ 25), ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αποχώρησε.

Ο κ. Τζανακόπουλος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ανέφερε επίσης ότι έπρεπε να συνεδριάσει η Επιτροπή τρεις ημέρες μετά την εισαγωγή της υπόθεσης Πολάκη, αιτιολογικό που απέρριψε η Επιτροπή, εκφράζοντας τον φόβο οι δικογραφίες να χαρακτηριστούν ανέγκλητες αφού είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη από τον περασμένο Μάρτιο. (Σύμφωνα με τον Κανονισμό, εφόσον υπόθεση που διαβιβάστηκε στη Βουλή δεν συζητηθεί εντός τριμήνου χαρακτηρίζεται ανέγκλητη και απαιτείται για να εξεταστεί να κινηθεί από την αρχή η διαδικασία εκ μέρους της Δικαιοσύνης).

Ερωτηθείς επ' αυτού ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, απάντησε ότι «η Βουλή τηρεί όλες τις προθεσμίες και δεν είναι διατεθειμένη να δώσει λαβή για άδικα σχόλια και για μεροληπτική συμπεριφορά».

«Πρωτοφανής πολιτική δειλία»

Μετά την αποχώρησή του, ο κ. Τζανακόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία υποστήριξε ότι έγινε παραβίαση του Συντάγματος «όχι μία, αλλά τρεις φορές», χαρακτήρισε «παρωδία προφανή και απαράγραπτη» τη συνεδρίαση της Επιτροπής, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρόεδρο, Χαράλαμπο Αθανασίου, και καταλόγισε «πρωτοφανή πολιτική δειλία» και «ρεβανσισμό» στη ΝΔ. «Επειδή φοβούνται να τηρήσουν το Σύνταγμα και να συστήσουν Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για να γίνει επί της μήνυσης του γνωστού διωκώμενου, κ. Πουλή, αλλά και επί της υπόθεσης που αφορά τον κ. Στουρνάρα και την τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρώην αν. υπουργό Υγείας, κ. Πολάκη, αποφάσισαν να ζητήσουν από την Ολομέλεια να άρει την ασυλία του κ. Πολάκη, ακολουθώντας μία πρωτοφανή παραδικονομική διαδικασία, σε σύγκρουση με τη γνωμοδότηση του επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και την πάγια πρακτική του ελληνικού Κοινοβουλίου, που στηρίζεται σε σαφείς συνταγματικές διατάξεις», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κ. Πολάκης, ο οποίος επέμεινε κι εκείνος στην κατηγορία περί πολιτικού ρεβανσισμού της ΝΔ, έκανε, επίσης, λόγο για πρωτοφανή συνταγματική εκτροπή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «γκρεμίζονται τα φληναφήματα περί πολιτικού πολιτισμού».

«Μετέτρεψαν το κακούργημα σε πλημμέλημα»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, επισήμανε την παράμετρο που σχετίζεται με τις αλλαγές που επήλθαν στον Ποινικό Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες το κακούργημα της παράνομης τηλεφωνικής καταγραφής έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα. «Το προκλητικό στην υπόθεση είναι ότι ο κ. Πολάκης διωκόταν για κακούργημα με το άρθρο 370Α του Ποινικού Κώδικα και τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές το έκαναν πλημέλλημα για να μη λογοδοτήσει γι' αυτά που έχει κάνει», είπε ο κ. Πλεύρης.

«Τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται πολιτικά και με πολιτικά μέσα»

Εκ μέρους του ΚΚΕ, αιτιολογώντας την αρνητική τοποθέτησή του για άρση της ασυλίας του κ. Πολάκη, ο Γιώργος Λαμπρούλης έθεσε ζήτημα κινδύνου ανακύκλωσης θεμάτων που είχαν αναδειχθεί την προηγούμενη περίοδο στο πλαίσιο «μιας απαράδεκτης αντιπαράθεσης που συσκότιζε την ουσία των προβλημάτων, πράγμα που σημαίνει τη συνέχιση ενός φαύλου κύκλου ο οποίος είχε -όπως γνωρίζουμε- έντονα στοιχεία αποπροσανατολισμού του λαού».

«Ανεξάρτητα από την κριτική που έχει ασκήσει το ΚΚΕ στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη και στον ΣΥΡΙΖΑ για τοποθετήσεις και πρακτικές που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, η γνώμη του ΚΚΕ είναι ότι τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται πολιτικά και με πολιτικά μέσα και να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος ανούσιων αντιπαραθέσεων και αποπροσανατολισμού», δήλωσε ο κ. Λαμπρούλης.

Η βουλευτής του ΜεΡΑ 25 στην Επιτροπή εκφράστηκε, επίσης, αρνητικά για άρση της ασυλίας του κ. Πολάκη, εκτιμώντας ότι η υπόθεση πρέπει να κριθεί με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar : kyrik

  θα του βαψετε τ'αυγα κοκκινα.....ειστε τοοσο λιγοι μπροστα του....απλα ξεφτιλιζεστε για ακομη φορα και σαν κυβερνηση.....

 2. avatar spyrospeiratis

  ΧΩΣΤΕ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΝ ΠΟΛΛΑΚΗ ΠΟΥ ΤΗΡΟΥΣΕ ΔΙΠΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΠΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ . ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕΙΡΞΗ 5 ΕΩΣ 10 ΧΡΟΝΙΑ.

 3. avatar θορπ.

  Ο λαός είναι σοφός τον εξέλεξε βουλευτή να υποστεί την βάσανο του ξεφτιλισμου της πολιτικής χυδαιότητας που τον διέκρινε κατά την διάρκεια της προοδευτικής διαφορετικότητας εξουσίας του
  Δεν άφησε κανένα που να μην διαπραγματεύση με ψευδή στοιχεία !
  Σήμερα ως κατηγορούμενος θέλει να επιβάλλει τους κανόνες της δικής του ! Wow !!!!
  Υγ.
  Ο Πάνος φέρθηκε πιο έξυπνα με δύο τρεις δικηγόρους ούτε γάτα ούτε ζημιά !

 4. avatar ρεθυμνιωτης

  Σοβαρά κύριε Τασούλα ; Η συμπολιτευση έχει το δικαίωμα να κρινει αν θα απαντήσει στην αντιπολίτευση ; Ειναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ κύριε μου να απαντήσει. Το μοναδικό δικαίωμα που έχει είναι να απαντήσει ΟΠΩΣ θέλει αυτή.

 5. avatar Έτσι μπράβο

  Η μαύρη εκδικητική ρεβανσιστικη δεξιά φανερώθηκε σε τρείς εβδομάδες!
  Τόσο άντεξαν.
  Ανήμερα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

 6. avatar Άντε μετα

  Τον πολακη έρχεται η σειρά του ψεκασμενου- καμμενου

 7. avatar te

  μην κανετε πισω ουτε ενα εκατοστο κυριε προεδρε της βουλης
  καντε το εργο σας συμφωνα με τους κανονισμους και τους νομους
  και αφηστε τους να πηδανε σαν τα αγριοκατσικα

 8. avatar τσιριμπομ

  αφηστε ρε τα ψοφια, ηταν υπουργός ή δεν ήταν όταν έκανε το αδίκημα να καταγράψει τον στουρναρα?

  1. avatar Λογικό….

   Αν στα καθήκοντα του υπουργού είναι η καταγραφή συνομιλιών για προσπάθειά σύναψης ιδιωτικού δανείου, τότε το διαβιβαστικο του εισαγγελέα είναι λάθος και η επιτροπή παραπλανήθηκε.
   Κανονικά θα έπρεπε να ελεγχθεί και ο Διοικητής ΤτΕ, διότι δέχθηκε να συνάντησει τον Υφυπουργό Υγείας για ιδιωτική του υπόθεση.

  2. avatar Social Distortion.

   Στα καθήκοντα του Υπουργού είναι να καταγραφει παράνομα συνομιλίες?

 9. avatar ακουσες Αντωνη

  Ο σαμαρας επισης ειπε θα παη στο δικαστηριο τον Μ. Αλεξνδρο να δουμε

 10. avatar ακουσες Αδωνι

  Αν εισαι ανδρας κ. Γεωργιαδη και δεν πας στο δικαστηριο τον Πολάκη
  δια τις τοσες ψευτικες κατηγοριες τοτε να φορεσης ΦΟΥΣΤΑΝΙΑ

 11. avatar ελα ντε που ειναι Νόμος

  Ο μαγκΑς του Ψηλορειτη
  οχι ο νομος του ΣΙΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ/ΑΝΕΛ/ΠΟΤΑΜΙ
  επονται οι.
  Τσιπρας εσχατη προδοσία του ελληνικού κρατους
  Κοτζιας επισης
  Κατρουγκαλος επισης
  Καμμένος ΅, Παπάς επισης καθως και οι υπολοιποι αλλα ποιο πολυ
  ο συμβουλος του Πρωθυπουργού == ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ==
  λοιπον ?? μηπως υπαρχουν και αλλοι

 12. avatar Αφωνος

  Τι έγινε βρε αψυ σφακιανε? Κάτι μύρισε, μήπως τα έκανες πάνω σου ψευτομαγκα?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει