Οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 2020 όπως ανακοίνωσε στην εναρκτήρια συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων αφορούν και τις φοροελαφρύνσεις όπως:

Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28 στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%.

Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.

Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.

Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη ΔΕΗ»

Η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε «αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής».

Ακόμη, όπως ανέφερε πωλείται το 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Μίλησε για αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ενώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. Η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας.

Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά την μείωση των πλεονασμάτων.