Τις πρώτες του δηλώσεις ως υπουργός Οικονομικών πραγματοποίησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όπως τόνισε: «Θα εργαστώ έντιμα και σκληρά. Έχω μάθει στα δύσκολα. Το συμφέρον της χώρας και των πολιτών θα είναι πάντα οδηγός στον τρόπο άσκηση των καθηκόντων μου».

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον κ. Τσακαλώτο και τους συνεργάτες του τόσο για την υποδοχή όσο και για την ενημέρωση που του έκαναν, για να δηλώσει: «Παρότι η οικονομία πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις, τα ανοικτά προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα και οι βόμβες με αναμμένα τα φιτίλια υπαρκτές, δεν θα μηδενίσω το έργο των προκατόχων μου. Δεν θα πω το σύνηθες, ότι παραλαμβάνουμε καμένη γη. Αυτήν την προσέγγιση πρέπει να την εξωστρακίσουμε από τη δημόσια ζωή. Δεν ωφελεί τη χώρα και τους πολίτες. Θα κρατήσουμε τα όποια θετικά έγιναν και θα οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά» Και πρόσθεσε πως «θα διορθώσουμε όμως σφάλματα και θα αντιμετωπίσουμε παραλείψεις».

Και πρόσθεσε πως «θα αξιοποιήσουμε αξιοκρατικά το ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου. Καλώ όλους τους εργαζόμενους να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, για να προωθήσουμε την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της χώρας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκηνή».

«Κεντρική επιδίωξή μας», όπως είπε, είναι «η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, με υγιή δημόσια οικονομικά και ευσταθή τραπεζικό τομέα. Θα προσχωρήσουμε στην ελάφρυνση της οικονομικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα προωθήσουμε την παραγωγή, την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα, την προσαρμοστικότητα και την εξωστρέφεια» και υπογράμμισε ότι «η ενίσχυση της απασχόλησης αποτελεί σταθερή στόχευσή μας».

«Η στήριξη όσων αδυνατούν να αποτελούν τους ρυθμούς ενός κόσμου που αλλάζει ταχύτατα, κατέχει κεντρική θέση στην πολιτική μας. Ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έχουμε απόλυτη συνείδηση του εθνικού χρέους μας, να συμβάλουμε στην ισχυροποίηση της οικονομίας, αφού γνωρίζουμε ότι αυτή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει ισχυρή και αξιοπρεπής Ελλάδα», επισήμανε καταληκτικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η απελθούσα κυβέρνηση αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη, με απομείωση του χρέους, καθαρό διάδρομο χαμηλών χρηματοδοτικών αναγκών για τα επόμενα 15 χρόνια, «μαξιλάρι» ταμειακών διαθεσίμων και οικονομία με ανάπτυξη. «Όλα αυτά επιτεύχθηκαν σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες με τρία χρόνια μνημόνια», είπε.

Κάνοντας μια πολιτική τοποθέτηση, σημείωσε ότι είναι πολύ περήφανος «για το κόμμα μας, που άρχισε από το 3% και έφτασε τώρα στο 31,5%» και πρόσθεσε πως «έχουμε δώσει υπόσχεση στον λαό ότι θα επιστρέψουμε δριμύτεροι, σοφότεροι και με πολύ καλύτερο πρόγραμμα για τα μεσαία και λαϊκά στρώματα».