Η υποστήριξη του «Σχεδίου Ανάν», «εκτός από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και από πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο που πρωταγωνιστούν στην σημερινή κυβέρνηση, οι κατοπινές επιλογές της αστικής τάξης της Κύπρου που δημιουργούν έδαφος για να καμφθεί η τότε στάση του κυπριακού λαού υπέρ του ‘όχι’, η αποδοχή των δεσμεύσεων της ΕΕ, η εξειδίκευσή τους με το μνημόνιο, η προετοιμασία εισόδου στο Νατοϊκό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» και η επιλογή ανάδειξης της Κύπρου σε ενεργειακό κέντρο, ανοίγουν τον δρόμο για ένα νέο σχέδιο Ανάν».

Αυτό υπογραμμίζει η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «Real News». Η κ. Παπαρήγα προσθέτει ότι «ΗΠΑ, Ισραήλ και πρόσφατα η Ρωσία προχωρούν σε υποδείξεις για τη διευθέτηση του Κυπριακού με τρόπο που να διευκολύνει τα μεγάλα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται μετά τη φανερή προσέγγιση Ισραήλ – Τουρκίας».«Οι πρόσφατες δηλώσεις Νταβούτογλου επιβεβαιώνουν την εκτίμηση για την προώθηση ενός νέου και χειρότερου «σχεδίου Ανάν» ή ντε φάκτο διχοτόμηση» επισημαίνει η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναφερόμενη στην απόφαση του Eurogroup, είπε μεταξύ άλλων ότι «η αποδυνάμωση της Κύπρου, ως χρηματοπιστωτικού κέντρου διευκολύνει την προώθηση ιμπεριαλιστικών σχεδίων,που αφορούν τόσο τον έλεγχο ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς, όσο και τον γεωπολιτικό έλεγχο στην περιοχή» και καλεί τον λαό «να βγάλει συμπεράσματα για την υποκρισία της κοινοτικής αλληλεγγύης και την εξαπάτηση ότι η είσοδος στην ΕΕ θα βοηθούσε στην δίκαιη επίλυση του Κυπριακού».

Επίσης ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση συμμετείχε, μαζί με την κυπριακή και τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ, στον εκβιασμό απέναντι στον κυπριακό λαό καλώντας τον να επιλέξει με ποιο τρόπο θα χρεοκοπήσει. ‘Αλλωστε αυτό το κάνει πρώτα απέναντι στον ελληνικό λαό». Η κ. Παπαρήγα χαρακτηρίζει«κοροϊδία» τα περί βοήθειας της Ελλάδας στην Κύπρο και τις «κορόνες για «μητέρες-πατρίδες» και επισημαίνει ότι «στις σχέσεις μεταξύ καπιταλιστικών κρατών δεν υπάρχει αλληλεγγύη, αλλά τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης κάθε χώρας και συμμαχίες που τις πληρώνουν οι λαοί».
Η κ. Παπαρήγα εκφράζει την ανησυχία του ΚΚΕ, είτε για τον αυξανόμενο κίνδυνο «ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή, είτε για τον κίνδυνο ενός συμβιβασμού, μιας προσωρινής «ιμπεριαλιστικής ειρήνης»’, σε βάρος των δικαιωμάτων ασθενέστερων λαών όπως της Κύπρου και της Παλαιστίνης». «Σε κάθε περίπτωση η υπεράσπιση της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι για το λαό αναπόσπαστη με την πάλη για ριζικές αλλαγές, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου» τονίζει η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ερωτηθείσα για την διακυβέρνηση ΑΚΕΛ, είπε ότι «αυτή επιβεβαιώνει πως οι νόμοι της καπιταλιστικής οικονομίας είναι αντικειμενικοί και αδυσώπητοι και δε μπορούν να αξιοποιηθούν από μια προοδευτική κυβέρνηση υπέρ των εργαζομένων, όσο καλές προθέσεις και αν έχει. Αυτοί οι νόμοι πρέπει να ανατραπούν».

Ερωτηθείσα αν συμφωνεί με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ πως «το Κυπριακό «όχι» αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον», η κ. Παπαρήγα είπε ότι «παρακαταθήκη μπορεί να αποτελέσει το «όχι» του κυπριακού λαού, αν αμφισβητήσει τις αιτίες, δηλαδή την ενσωμάτωση της Κύπρου στην ΕΕ, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που οδήγησαν εδώ».

«Το «όχι» της κυπριακής Βουλής ήταν «εντός των τειχών», δεν αφορούσε τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά τη διατήρηση της Κύπρου, ως φορολογικού παραδείσου και γι’ αυτό εξελίχθηκε σε ένα «ναι» στο αντιλαϊκό πακέτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει, τη στιγμή που η ιδέα της φιλολαϊκής διαπραγμάτευσης και λύσης στα πλαίσια της ΕΕ αποδείχτηκε μια μεγάλη απάτη» προσθέτει.

Η κ. Παπαρήγα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης, λόγω αδυναμίας γεφύρωσης των αντιθέσεων μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και της ΕΕ και την επικράτηση σε αστικές τάξεις χωρών επιλογών «για αποχώρηση από την ευρωζώνη ή για έξωση χωρών και δημιουργία νέων συμμαχιών».

«Να γιατί είναι επίκαιρο το αίτημα του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την Ε.Ε., με ριζικές αλλαγές στην εξουσία και την οικονομία. Διαφορετικά ο λαός θα είναι έρμαιο απρόβλεπτων εξελίξεων» τονίζει η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ερωτηθείσα αν προβλέπει άμεσα έκτακτες πολιτικές εξελίξεις, είπε ότι «ραγδαίες εξελίξεις μπορεί να πυροδοτηθούν ανά πάσα στιγμή, καθώς η κρίση και οι αντιθέσεις βαθαίνουν στην ευρωζώνη και η αντιλαϊκή πολιτική γίνεται πιο άγρια. Το ζήτημα είναι να σφραγίσει τις εξελίξεις ο λαός και όχι να είναι θύμα των αντιθέσεων της πλουτοκρατίας».

Επιπλέον η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι η συγκυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί πιο ισχυρή από τις εξελίξεις στην Κύπρο, αξιοποιώντας και την «χρεοκοπία των θέσεων ΣΥΡΙΖΑ – Καμμένου, για να εμφανίσει τη δική της πολιτική, ως μονόδρομο, επιβάλλοντας πιο άγρια μέτρα». Σχετικά με τις συνεργασίες μεταξύ πολιτικών κομμάτων, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως «ένα ακόμα στοιχείο που καταδεικνύει το πόσο πολύ εξαπάτησε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ριζοσπάστες, αριστερούς αλλά και πλατιά λαϊκά στρώματα προκειμένου να πάρει την ψήφο τους, να αποδυναμώσει το ΚΚΕ». «Απέναντι στις συνεργασίες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κλπ, ΣΥΡΙΖΑ, τμημάτων ΠΑΣΟΚ, Καμμένου κλπ, το ΚΚΕ αντιτάσσει τη λαϊκή συμμαχία για να αποκρούσουμε και να ανατρέψουμε την πολιτική που εξαθλιώνει το λαό» υπογραμμίζει.

Αναφορικά με το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «το Συνέδριο απαντά στο ποια είναι η διέξοδος από την κρίση προς όφελος του λαού», πρόσθεσε ότι στις αποφάσεις και στην δράση του ΚΚΕ θα ενσωματωθούν οι προτάσεις του δημόσιου και εσωκομματικού διαλόγου ,που συμβάλλουν στην βελτίωση της δράσης του κόμματος και υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ θα απορρίψει εκείνες τις απόψεις που είτε συγκαλυμμένα είτε ανοιχτά προτείνουν τον αφοπλισμό του».

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι σε κάθε συνέδριο το ΚΚΕ ανανεώνεται σημαντικά σε όλα τα καθοδηγητικά του όργανα, ενώ σε ότι αφορά την δημοσιογραφική παρατήρηση ότι «είναι το πρόσωπο του Συνεδρίου» είπε ότι δεν συμφωνεί, καθώς «οι θέσεις της ΚΕ και η ψήφος της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών μας είναι η αρχή και το τέλος του Συνεδρίου» και κατέληξε λέγοντας «όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα και όπως ισχύει για όλα τα στελέχη του ΚΚΕ, τα όργανα του κόμματος καθορίζουν τις χρεώσεις μας».