Εκτός συνόρων έχει στραμμένο το βλέμμα η Κουμουνδούρου, καθώς βλέπει ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το αδιέξοδο των ασκούμενων πολιτικών της ύφεσης και της άγριας λιτότητας, γίνονται σήμερα περισσότερο παρά ποτέ αποδεκτές τόσο εντός, όσο και εκτός Ε.Ε.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά κορυφαίου στελέχους του κόμματος, όταν άκουσε χθες τις δηλώσεις Γιούνκερ, πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε τα αδιέξοδα δύο χρόνια πριν ήταν για κάποιους «το κόμμα της δραχμής» ή το κόμμα που ήθελε να βγάλει τη χώρα εκτός Ευρώπης.

Σήμερα, έλεγε το ίδιο στέλεχος, υπάρχουν κράτη που ο ευρωσκεπτικισμός και οι αρνητικές αναφορές στην ΟΝΕ είναι κυρίαρχα ρεύματα στην κοινωνία. Και κυρίως φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να αλλάξει γρήγορα πολιτικές γιατί απειλείται σοβαρά η συνοχή της.

Ήδη στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η θέση του κόμματος για μια πανευρωπαϊκή συνδιάσκεψη για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους στα πρότυπα της συνδιάσκεψης του 1953 για τη Γερμανία, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.
 
Η εκτίμηση των κορυφαίων στελεχών της Κουμουνδούρου είναι ότι βρισκόμαστε πλέον μία ανάσα από την κατάρρευση της τρικομματικής κυβέρνησης. Ο σχεδιασμός των συνεργατών του Α. Τσίπρα είναι να ολοκληρωθεί η περιοδεία του Προέδρου ανά την υφήλιο (εκκρεμεί το ταξίδι στη Μόσχα) και τον Ιούνιο να λάβει χώρα το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος.

Έχοντας ήδη παρουσιάσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μία σειρά από κρισιμότατα θέματα, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, το φορολογικό, η οικονομική και η εξωτερική πολιτική και έχοντας ξεπεράσει με τον πλέον ανώδυνο τρόπο τα ανοίγματα τόσο προς το παλιό ΠΑΣΟΚ όσο και προς την Καραμανλική δεξιά, το κόμμα είναι έτοιμο να αναλάβει τις τύχες της χώρας στα χέρια του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών της Κουμουνδούρου η κυβέρνηση είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί στην εξουσία μέχρι τον επόμενο χειμώνα.

Το κακό είναι ότι μετά από πέντε χρόνια διαρκούς και σκληρής λιτότητας, δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο στη χώρα. Το καλό είναι ότι σε διεθνές επίπεδο κάτι δείχνει ν’ αλλάζει και συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι μόνος του και κυρίως δεν θα απευθυνθεί όταν έρθει η ώρα σε ώτα μη ακουόντων.