Το ρεκόρ της ανεργίας μεταξύ των νέων σε χώρες της Ευρώπης απειλεί να δημιουργήσει μια «χαμένη γενιά» και να προκαλέσει μεγάλους κοινωνικούς κινδύνους, προειδοποίησε ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τους τομείς της Απασχόλησης και των Κοινωνικών Υποθέσεων, Λάζλο Άντορ.

Με την οικονομική κρίση, όπως και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, τα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων αυξήθηκαν σημαντικά στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.

Μια νέα πρωτοβουλία της ΕΕ, ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει στόχο να εγγυηθεί στους νέους ανθρώπους είτε μια θέση εργασίας, είτε εργασιακή εκπαίδευση, πανεπιστημιακές σπουδές ή την πρακτική τους εντός τεσσάρων μηνών από τότε που τελείωσαν το σχολείο.

Ο Άντορ συναντήθηκε με την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν για να συζητήσουν για το σχέδιο.

Ο Επίτροπος σημείωσε ότι το κόστος για την ΕΕ από την ανεργία μεταξύ των νέων και τα συνδεδεμένα με αυτήν κοινωνικά προβλήματα ανέρχεται τώρα σε περίπου 1,2% του ΑΕΠ της, ή 150 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Είναι ένα τεράστιο ποσό, είναι μια τεράστια σπατάλη», σημείωσε ο Επίτροπος. «Είναι μια σπατάλη ανθρώπινου κεφαλαίου επειδή, αν οι νέοι άνθρωποι δεν βρίσκουν για χρόνια τον δρόμο τους στην αγορά εργασίας, αυτό σημαίνει ότι εύκολα δημιουργείται μια χαμένη γενιά».

Ο Επίτροπος προειδοποίησε ότι αυτό συνιστά ταυτοχρόνως μια οικονομική απώλεια και έναν σημαντικό κοινωνικό κίνδυνο και ότι «ενέχει επίσης την δυναμική για περαιτέρω αποσταθεροποίηση».