Νέα σφοδρά πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την τριτολογία του απόψε στη Βουλή, κατηγορώντας το κόμμα για αμοραλισμό και πολιτικό τυχοδιωκτισμό. «Πολιτικά τα έχετε χαμένα, τελείτε σε σύγχυση. Σας ταλαιπωρούν οι συνιστώσες σας, σας καταλαβαίνω… Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

Προηγουμένως, ο κ. Σαμαράς είχε αναφερθεί σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» για τα εξοπλιστικά, το οποίο κατήγγειλε τον ίδιο, λέγοντας: «Έφτασε η Αυγή η δικιά σας να με καταγγείλει προσωπικά ότι φροντίζω να καλύπτω κρίσιμες εξοπλιστικές ανάγκες της χώρα με φθηνό τρόπο. Υπονοώντας, μάλιστα, ότι για αυτό το λόγο θα με βάλουν και φυλακή. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι λέτε εδώ πέρα, εκτός αν η Αυγή δεν είναι το όργανο του κόμματος. Το ΚΥΣΕΑ όπως ξέρετε έχει αποφασίσει εδώ και χρόνια πολλά να αγοράσει η Ελλάδα έξι υπερσύγχρονες φρεγάτες από τη Γαλλία. Σήμερα προφανέστατα, λόγω της κρίσης, δεν υπάρχει ευρώ για να αγοράσουμε τίποτα. Όποτε μπορέσουμε, λέμε, θα θελήσουμε προφανέστατα μια φρεγάτα να την αγοράσουμε. Όποτε μπορέσουμε! Ως τότε όμως εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Να αφήσουμε το Αιγαίο ανυπεράσπιστο;»

«Αυτό το αισχρό δημοσίευμα κ. Τσίπρα θα έπρεπε να το έχετε καταγγείλει. Προφανώς είναι δύσκολο να καταγγείλετε το όργανό σας», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Σχετικά με το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ: «Ξαφνικά αγαπήσατε το Μπερλουσκόνι. Προσέξτε τι λέτε γιατί έτσι και το πάρουν χαμπάρι οι φεμινίστριες από τις συνιστώσες σας καήκατε».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε, με αφορμή όσα συμβαίνουν στην Ιταλία, να αναλογιστούν τι θα είχε συμβεί σήμερα που υπάρχει μια αίσθηση γενίκευσης της ανασφάλειας αν η Ελλάδα δεν είχε εξασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότησή της τώρα που πολλοί εκτιμούν ότι θα χρειαστούν πολλαπλάσια χρήματα για άλλες χώρες.

Αναφερόμενος στην αποψινή συζήτηση στη Βουλή, έκανε λόγο για μια «χρήσιμη και άχαρη συζήτηση», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είναι σωστό να γίνεται οποιοσδήποτε αρχιπροφήτης της καταστροφής. Βλέπουν συνωμοσίες στη χώρα, σπάνε ρεκόρ λαϊκισμού αλλά στην κλίμακα της υπευθυνότητας να πιάνουν πάτο… Άχαρο ο κόσμος να καταλαβαίνει ότι ορισμένοι θέλουν να επωφεληθούν πολιτικά από την κατάρρευση της χώρας».

Συνεχίζοντας την επίθεσή του στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Ορισμένοι σαν κι εσάς ποντάρουν στο να βουλιάξει η χώρα. Κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να το προκαλεί η όποια πολιτική σας άποψη αλλά δεν μπορούμε να το αφήσουμε να γίνει. Το έχετε αναγάγει σε ιδεολογία».

Πρόσθεσε δε ότι «Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Είμαστε σε κόκκινο συναγερμό αλλά τώρα δεν πάμε προς τα κάτω πάμε προς τα πάνω».

Πόροι 44 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία

Πόροι ύψους 44 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2014-2020, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η Ελλάδα εξασφάλισε 35 δισ. στη βάση των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής και μαζί με τα χρήματα που δεν έχουν απορροφηθεί από το ΕΣΠΑ τα κονδύλια θα φθάσουν τα 44 δισ. τα οποία είναι αρκετά για να προικοδοτήσουν την ανάπτυξη. Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι υπάρχει πράγματι μια υστέρηση στα έσοδα τον Ιανουάριο αλλά «έχουμε πάει πολύ καλύτερα από πλευράς δαπανών με συνέπεια να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα».