Ευρωεκλογές 2019: Πόσους σταυρούς βάζω, πώς ψηφίζω

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8:12
25/05/2019
Ευρωεκλογές 2019: Πόσους σταυρούς βάζω, πώς ψηφίζω
7
loading

Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 οι πολίτες καλούνται στις κάλπες για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις Ευρωεκλογές 2019, η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (κατέχει δηλαδή 21 έδρες).

Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχει η Ελλάδα για τις Ευρωεκλογές και πόσους Ευρωβουλευτές εκλέγει η Ελλάδα;

Για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Τα πολιτικά κόμματα προτείνουν λοιπόν ενιαία ψηφοδέλτια ανά την επικράτεια.

Φέτος συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές 40 πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων.

Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (κατέχει δηλαδή 21 έδρες).

Βάζω σταυρούς στις Ευρωεκλογές 2019 κι αν ναι πόσους;

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξει.

Μπορώ αντί για σταυρό (+) να βάλω ✔ (τικ);

Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρούς, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Οι σταυροί πρέπει να μπαίνουν όλοι ενιαία, είτε από την αριστερή μεριά του ψηφοδελτίου, είτε από την δεξιά.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές του 2019 στην Ελλάδα;

α. Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή των Ελλήνων – μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν οι Έλληνες πολίτες που:

 • συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019). Σε αυτές τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.2002
 • είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.

β. Το εκλογικό δικαίωμα έχουν επίσης και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που:

 • διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν το 17 έτος της ηλικίας κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019). Στις εκλογές του 2019 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.2002.
 • δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στην Ελλάδα και στο κράτος μέλος καταγωγής τους.
 • έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019.

Φέτος έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους 22.812 πολίτες των λοιπών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποια είναι η προθεσμία εγγραφής για τους εκλογικούς καταλόγους;

Δεν χρειάζεται να εγγραφείτε εκ των προτέρων, καθώς αυτό γίνεται αυτομάτως από τις αρχές. Ωστόσο, αν έχετε αλλάξει πρόσφατα διεύθυνση κατοικίας, καλό είναι να ελέγξετε την εγγραφή σας στους εκλογικούς καταλόγους.

Μπορώ να ψηφίσω ταχυδρομικά ή με πληρεξούσιο;

Όχι, στην Ελλάδα αυτοί οι δύο τρόποι ψηφοφορίας δεν είναι επιτρεπτοί.

Μπορώ να ψηφίσω ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου;

Όχι, στην Ελλάδα δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ψήφος μέσω του διαδικτύου. Είναι απαραίτητο να παραστείτε αυτοπροσώπως στο εκλογικό σας τμήμα.

Ποιο είναι το κατώτερο όριο για την είσοδο των πολιτικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Πώς θα εκλεγούν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών από κάθε κόμμα εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να πριμοδοτήσουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει έδρα.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι;

Ο Άρειος Πάγος, ως αρμόδιο Δικαστήριο της Ελλάδας, ανακοίνωσε τους υποψήφιους κατά συνδυασμούς στις 12 Μαΐου, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές. Περισσότερες πληροφορίες www.areiospagos.gr

Υπάρχουν διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑΜΕΑ;

Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Εφόσον ζητηθεί, οι εφορευτικές επιτροπές υποχρεούνται να τους διευκολύνουν.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές 2019;

Τις ημέρες αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα νέα μέλη του νέου Κοινοβουλίου εργάζονται για να σχηματίσουν πολιτικές ομάδες. Η πολιτική σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου θα καταστήσει ενδεχομένως αναγκαία τη δημιουργία νέων συμμαχιών και την ανάδειξη νέων ομάδων.

Στην πρώτη σύνοδο της ολομέλειας, το νέο Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το νέο Κοινοβούλιο θα εκλέξει στη συνέχεια τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αργότερα θα εξετάσει και θα εγκρίνει ολόκληρη την Επιτροπή.

Στην πρώτη σύνοδο της ολομέλειας, το νέο Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το νέο Κοινοβούλιο θα εκλέξει στη συνέχεια τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αργότερα θα εξετάσει και θα εγκρίνει ολόκληρη την Επιτροπή.

Exit poll: Με το κλείσιμο των καλπών την Κυριακή 26 Μαΐου 2019, στις 19:00, θα μεταδοθεί το κοινό exit poll 2019, δίνοντας μια πρώτη εικόνα της εκλογικής μάχης. Αμέσως μετά ξεκινά η μετάδοση των αποτελεσμάτων για τις Ευρωεκλογές, τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019 μέσω του υπουργείου Εσωτερικών και της Singular Logic.

Ευρωεκλογές 2019: Στη μάχη του σταυρού ρίχνονται την Κυριακή 26η Μαΐου οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, να έχουν θέσει διλήμματα εθνικών εκλογών στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ενήλικες πολίτες της ΕΕ καλούνται στις κάλπες για να επιλέξουν ποιος θα τους εκπροσωπήσει στην Ευρωβουλή. Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους, κατέχει δηλαδή 21 έδρες. Στις Ευρωεκλογές 2019, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξει.

Περιφερειακές εκλογές 2019: Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019, και αν χρειαστεί, και την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 (σε όσες Περιφέρειες δεν υπάρξει συνδυασμός που συγκεντρώνει το 50% συν 1 ψήφο), οι πολίτες ψηφίζουν από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα για τις Εκλογές 2019.

Δημοτικές εκλογές 2019: Σε δύο γύρους διεξάγονται και οι Δημοτικές Εκλογές 2019 για την ανάδειξη δημάρχου και μελών δημοτικού συμβουλίου, εφόσον δεν συγκεντρωθεί από τον συνδυασμό το ποσοστό 50% συν 1 ψήφο.

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Το newsbeast.gr, όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία εδώ και εννιά χρόνια, θα καλύψει έγκυρα και αναλυτικά όλες τις εξελίξεις, ενημερώνοντας άμεσα τους αναγνώστες του για το exit poll και τη ροή των αποτελεσμάτων. Δείτε τους δυναμικούς εκλογικούς χάρτες:

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Δεν ξεχνάμε!..

  ....Όσους έδωσαν την ζωή τους για την Ελλάδα κ την Μακεδονία μας!
  Υπήρχαν άνθρωποι σε αυτή την χώρα που τα έδωσαν όλα για την τιμή κ την πίστη ...μη τους ξαναντροπιασουμε....όχι στους προδότες κ τους ψεύτες!

 2. avatar Te

  Αγαπητέ Έλληνα ένα μεγάλο όχι στον τσιπροκιο που πούλησε την Μακεδονία που επέβαλε καπιταλ κοντρολς που γέμισε την Ελλάδα με λαθρομεταναστες που αύξησε την εγκληματικοτητα που είπε χιλιάδες ψέματα που αύξησε το χρέος κατά 200 δις που υπογραψε μνημόνιο μέχρι το 2100 που προσπαθεί να μας κοροιδεψει με ψιχουλα την στιγμή που αυτός κάνει διακοπές σε κοτερο. Που ενώ φώναζε κανένα σπίτι στα χέρια τραπέζιτη υπογραψε την πώληση των κόκκινων δανείων σε ξένα φαντ. Ακομα και ο απατεωνας σωρρας είναι καλυτερος από τον τσιπροκιο. Ψήφισε όποιον θέλεις εκτός από τον τσιπροκιο. Το δις εξαμαρτην ουκ ανδρος σοφου.

 3. avatar Hans Landa

  Λαϊκιστές και δημαγωγοί υπάρχουν παντού, και στην Γαλλία, και στην Ελβετία, και στην Ιρλανδία κτλ. Η διαφορά με την χώρα μας είναι οτι εκεί πέρα ο πολίτης δεν τους ψηφίζει περιμένοντας μετά να ισχυριστεί "αυτοί φταίνε, μου είπαν ψέματα". Πάντοτε το πλήθος, η μάζα διαμορφώνει με το αποτέλεσμα, κανένας άλλος. Δεν γίνεται να κατηγορεί κάποιος τον τσιπρα. Ο τύπος έρχεται και ισχυρίζεται οτι πετάει ο γάιδαρος και ο κόσμος τον ψηφίζει διότι (νομίζει οτι) δεν φταίει αν τελικώς δεν δει τον γάιδαρο να πετάει. Είναι case study πραγματικά ο τρόπος που σκέφτεται ο μέσος Έλληνας...

 4. avatar ΟΧΙ και στον ΣΥΡΙΖΑ φυσικά

  αγαπητέ συμπολίτη που γράφεις παραπάνω .Και αυτός μας κατέστρεψε.Πχ ψηφίσαμε ΟΧΙ και το έκανε ΝΑΙ, οπως και το ότι μας υπόσχετε να μας εξαφανίσει.Μπράβο για την πρωτοβουλία σου συμπολίτη αλλά να την κάνεις ολοκληρωμένα και σωστά.

  1. avatar Χέστηκα για την αρνητική ψήφο

   του φαςίστα ΣΥΡΙΖΑΙΟΥ που μου έδωσε.Τράβα να βρεις τώ-ρα τους δικούς σου στα Εξάρ-χεια για να ξεκινήσετε τις δο-λιοφθορές.

 5. avatar Λευκοθεα

  Αγαπητε αναποφασιστε δεν ειναι κομψο να σου πω τι να ψηφισεις, τολμω ομως να σου πω τι να μην ψηφισεις. Ενα μεγαλο ΟΧΙ στη νδ και το κιναλ που μας εφεραν σ αυτη την απελπιστικη θεση, δε πιστευω να θελεις να ξαναπερασουμε τα ιδια.

  1. avatar περαμα

   Αγαπητη μου λευκοθεα οταν ετρωγες στο πασοκ και νδ ηταν καλα.
   Οταν σταματησε η μασα πηγες συριζα να φας εκει. Ξαφνικα απο 3% εγινε πρωτο κομμα.
   Πιοι το εκαναν; πασοκοι και νδ. Τωρα ομως που του φευγουν εγιναν φασιστες.
   Και εσυ αυριο θα εισαι αλλου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει