Άλλες 138 συμβάσεις νοσοκομείων με τη Siemens έβαλαν στο μικροσκόπιο οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, μετά το πρώτο «πακέτο» 164 συμβάσεων που κοινοποίησαν στην εξεταστική τον περασμένο Ιούλιο.

Όπως και με τα προηγούμενα πορίσματα, έτσι και με αυτά προκύπτει ότι με τις διοικήσεις πολλών νοσοκομείων να ανοίγουν διάπλατα το δρόμο, η Siemens ήταν ο μοναδικός μειοδότης αρκετών διαγωνισμών και κατόπιν «βάραγε αλύπητα» τις τιμές για να προμηθεύει συντήρηση και ανταλλακτικά των μηχανημάτων που είχε πουλήσει.

Ειδικότερα, βασικό συμπέρασμα των ελεγκτών είναι ότι εντοπίζονται πολλές περιπτώσεις παρατυπιών και ότι ειδικά για το κομμάτι της συντήρησης του εξοπλισμού δεν είχαν προβλεφθεί όροι, και συνεπώς η εταιρεία καθόριζε το κόστος μονομερώς.

Χαρακτηριστικό πρόβλημα επίσης παρατήρησαν οι ελεγκτές με τις ακτινολογικές λυχνίες της Siemens, που φαίνεται ότι χάλαγαν συχνά… Για παράδειγμα, όπως έχει αποκαλυφθεί πριν από μερικούς μήνες, μόνο για τις συγκεκριμένες λυχνίες το Θριάσιο ξόδεψε μέσα σε μια πενταετία 512.000 ευρώ.

«Βγάζει μάτι», επίσης, η περίπτωση του Γ. Ν. Αγίου Νικολάου Κρήτης, που αγόρασε αξονικό τομογράφο με 436.331 ευρώ τοις μετρητοίς. Το ίδιο μοντέλο, με διαφοροποίηση ως προς τη γεννήτρια και τη λυχνία, διαθέτει το Γ.Ν. Σητείας από δωρεά πολιτών. Οι πολίτες της Σητείας μάζεψαν χρήματα με έρανο και αγόρασαν το μηχάνημα με 240.000 ευρώ σε πέντε δόσεις.