Ένταση στη Βουλή για νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Κεραμέως: Να το αποσύρετε, δεν προλαβαίνει κανείς να το διαβάσει - Γαβρόγλου: Δεν έχετε θέσεις


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22:18
17/04/2019
Ένταση στη Βουλή για νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
8
loading

Σε έντονο κλίμα, με «διαξιφισμούς» μεταξύ του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου και των βουλευτών της κυβέρνησης από τη μία και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης από την άλλη, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, η πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για το νομοσχέδιο του υπουργείου για το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων με ΤΕΙ.

Η αντιπολίτευση επέκρινε τη διαδικασία με την οποία το υπουργείο κατέληξε στο σχέδιο νόμου, κάνοντας λόγο για απουσία ουσιαστικού διαλόγου, αλλά και τον χαρακτηρισμό του «επείγοντος» που πήρε το νομοσχέδιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Γαβρόγλου επεσήμανε ότι είναι το πρώτο νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Παιδείας με τη διαδικασία του επείγοντος και ότι δεν έλαβε καμία πρόταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Εμείς ζητήσαμε προτάσεις και δεν λάβαμε καμία απολύτως πρόταση από κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης κυρίως στα θέματα της Γ' Λυκείου, παρά μόνο γενικότητες. Το νομοσχέδιο ήταν στη δημόσια διαβούλευση επί πολλές ημέρες και επειδή πρέπει τα παιδιά για το φθινόπωρο να ξέρουν πόσοι εισάγονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, θεωρήσαμε ότι είναι πολύ καλύτερο να γνωρίζουν όλο τον νέο χάρτη παρά μόνο μέρος του νέου χάρτη. Το "επείγον" δεν περιορίζει τον αριθμό των ωρών που μπορούμε να συζητήσουμε το νομοσχέδιο», είπε.

Γενικά, ο Κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι από τα πανεπιστήμια της χώρας υπάρχουν σήμερα πάνω από 130 αιτήματα για διετή προγράμματα σπουδών, για τα οποία είναι εξασφαλισμένες και οι πιστώσεις, ότι θα επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις όσων πανεπιστημιακών συνταξιοδοτούνται μέχρι τις 31 Αυγούστου, ότι θα δοθούν 1.500 θέσεις για νέους ώστε να αποκτήσουν ακαδημαϊκή εμπειρία, καθώς επίσης και ότι θα διατεθούν 15 εκατ. ευρώ στα ΑΕΙ που εμπλέκονται στη νέα αρχιτεκτονική, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.

«Οι διαβουλεύσεις κράτησαν σχεδόν τρία χρόνια, και πολύ εντατικές. Φθάσαμε στο τέλος μια μακρόχρονης πορείας», τόνισε ο κ. Γαβρόγλου. «Προχωράμε σε ένα πρόγραμμα σπουδών που να έχει 4 μαθήματα και 6 ώρες διδασκαλίας για το κάθε μάθημα. Προφανώς και δεν αυξάνουμε την ύλη γιατί δεν είναι ακαδημαϊσμός να ταΐζει αέναα τα παιδιά με γνώσεις όταν αυτά τα παιδιά δεν είναι σε θέση να την κατανοήσουν. Άρα με 4 μαθήματα και έξι ώρες το καθένα δεν έχει λόγο κανείς να πηγαίνει στα φροντιστήρια», ανέφερε.

Ακόμη, τόνισε τη σημασία της ελεύθερης εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αναφερόμενος στα 5ετή προγράμματα σπουδών, που αφορούν κυρίως τους μηχανικούς, σημείωσε: «Λέμε ότι τα πανεπιστήμια που τώρα έχουν 4ετή προγράμματα για μηχανικούς -όπως είχαν πριν τα ΤΕΙ - με νέα προγράμματα σπουδών που θα συντάξουν, θα υπάρχει η έγκριση της Συγκλήτου αν πρέπει να γίνουν 5ετή ή όχι. Και μετά θα υπάρχει μια επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο του υπ. Παιδείας, έναν εκπρόσωπο του υπ. Μεταφορών, έναν εκπρόσωπο του ΤΕΕ, έναν κοσμήτορα και ένα μέλος ΔΕΠ των πολυτεχνικών σχολών, όπως και εκπρόσωπο της ΑΔΙΠ. Αυτοί θα κρίνουν πώς και αν θα δίνονται επαγγελματικά δικαιώματα».

Επίσης, σχετικά με τα πειραματικά σχολεία, ανέφερε: «Δεν μπορούν να είναι περιπλανώμενοι αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. οι καθηγητές) με τα προσόντα που έχουν -και έχουν κριθεί αυτοί οι άνθρωποι και μέσα στα Πειραματικά και για να έρθουν στα Πειραματικά. Κάνουμε λοιπόν οργανικές θέσεις στα σχολεία που υπηρετούν σήμερα. Τελεία και παύλα. Και μάλιστα δεν υπάρχει κάτι και για τους προέδρους και για τους διευθυντές και θα το λύσουμε στη διάρκεια των συζητήσεών μας».

Για «νομοσχέδιο-μαμούθ» έκανε λόγο η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, και συμπλήρωσε: «Μία συρραφή διατάξεων, χωρίς αρχή, μέση και τέλος, που καταστρέφουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Κύριε υπουργέ, με μανία, με διάθεση ρεβανσισμού, χωρίς όραμα, ως άλλος Νέρωνας, παραδίδετε στις φλόγες ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό σύστημα, χωρίς να υπολογίζετε συνέπειες».

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι το νομοσχέδιο επιφέρει «την απόλυτη ισοπέδωση της τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα» και επέκρινε τον υπουργό, για το ότι το νέο σύστημα αποτελεί επιστροφή στις δέσμες, «στολισμένο με την ιδεοληψία» της κυβέρνησης και «γεμάτο προβληματικά σημεία».

Για τις πολυτεχνικές σχολές, ανέφερε ότι με ένα άρθρο «πολυτεχνοποιούνται» όλα τα τμήματα των Σχολών Μηχανικών, ενώ έκανε λόγο και για «πλήρη ισοπέδωση» των πειραματικών σχολείων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar ο αστράτευτος

  τουρκόσπορος εκτελεί τις εντολές των αφεντάδων του για να καταστρέψει την Ελληνική παιδεία

 2. avatar Σήφης Παπαδοσηφάκης

  Βγαίνει ο κάθε ΑΣΧΕΤΟΣ και λέει "δε θα χρειάζονται τα φροντιστήρια", το πρόβλημά του είναι τα φροντιστήρια; Ένα επάγγελμα που απασχολεί σε όλη τη χώρα 25.000 περίπου ανθρώπους; που πληρώνουν φόρους, συντηρούν κτίρια (άρα έμμεσα δουλεύουν πολύ περισσότεροι), νοικιάζουν κτήρια, πληρώνουν ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, προσφέρουν μόρφωση κ.λ.π. Αν τα φροντιστήρια είναι "παραπαιδεία" και θέλει να τα κλείσει., γιατί δεν κλείνει και τα ιδιωτικά νοσοκομεία και ιατρεία; δεν είναι "παρα-υγεία"; Απο ανθρώπους που σου λένε "δεν υπάρχει πρόβλημα απο τα ιδιαίτερα που κάνουν οι δημόσιοι καθηγητές (αυτό είναι φοροδιαφυγή- έλλειψη εσόδων για τα ταμεία και το κράτος) μην περιμένουμε τίποτα.....
  Απλώς είναι επικίνδυνοι. Όταν όμως κυβερνά άνθρωπος ο οποίος πήρε πτυχίο απειλώντας τους καθηγητές του με διάφορες απειλές (φωτιά-ξύλο-σπάσιμο αυτοκινήτων κ.λ.π) τι περιμένεις; Και οι λοιποί όμοιοι θα είναι.
  Να ήξερα ποιοι θα τους ψηφίσει...
  Ποιοί θα τους ψηφίσουν εκτός των: αλλοδαπών, τεμπέληδων, αναρχικών, ανθελληνων, και απατεώνων;

 3. avatar και γιατι ανησυχει

  η κεραμεως,ο χρυσοχοιδης προλαβαινε να τα διαβασει?ετσι υπογραφε και αυτος

 4. avatar PanosGianaros

  Και ρωτάω εγώ τώρα , που είμαι ' ' ' ένας βλάκας και μισός , επειδή πίστευα ότι θα φύγει ο Ψαριανός και ο Αμυράς να πάνε στην Ν.Δ , , , και θα διαλύσει το ΠΟΤΑΜΙ ' ' ' , ρωτά λοιπόν :
  - - - - Αφού απο το 1974 υπόσχονται οι πάντες- - - την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια - - -για ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΗ , θα το υπόσχονται ;

  ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ . . . . . ΘΑ , ΘΑ , ΘΑ , ΘΑ ,...... και για άλλα 45 χρόνια ακόμη στα φροντιστήρια θα σας στέλνουμε . . !
  Δε λέω , , άμα το ΞΑΝΑ- ΞΑΝΑ -ΞΑΝΑ - ΞΑΝΑυποσχεθεί ο Κούλης . . . μπορεί και να το κάνει . . . !

  1. avatar ο δικος σου ο ψευτοντενεκες νενεκος

   δεν τοκανε.......

 5. avatar Π@

  Δεν θα έχεις λόγο να πηγαίνεις φροντιστηριο , εκτος βέβαια αν πέσεις σε αδιάφορο εκπαιδευτικό που δεν ελέγχεται απο κανέναν ! Οπότε πανε χαμένες οι 6 ωρες του μαθήματος ... Και σπο τέτοιους ......

 6. avatar τα κανες μπαχαλο ασιατη……δρομο…..,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  καταστρεψες την εκπαιδευση την οικογενεια ......

 7. avatar Βρε οξω ρε

  Ακομα εδω εισαστε ; Ξεκουμπιστειτε ειπαμε οξω ρε οξω ρε !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει