Επιμένει στις προκλητικές δηλώσεις ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε εκδήλωση για τα 104 χρόνια από την νίκη της Τουρκίας επί των συμμάχων της Αντάντ στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, ο Ερντογάν δήλωσε: «Δεν μπορείτε να κάνετε την Ιστανμπούλ, Κωνσταντινούπολη. Οι πρόγονοί σας έφυγαν μέσα σε φέρετρα. Αν έρθετε σαν τους προγόνους σας θα πάθετε το ίδιο μην έχετε αμφιβολίες».

Σε άλλο δεν σημείο της ομιλίας του, σύμφωνα με τη Hurriyet, πως έδειξε πόσο έχει ενοχληθεί η Τουρκία από τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ καθώς επεσήμανε πως «προσπαθούν πατήσουν τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και να μας δοκιμάσουν».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας περιέγραψε σήμερα τις φονικές επιθέσεις με τους 50 νεκρούς σε τεμένη της Νέας Ζηλανδίας ως μέρος μιας ευρύτερης επίθεσης εναντίον της Τουρκίας και απείλησε να στείλει πίσω «σε φέρετρα» οποιονδήποτε επιχειρήσει να μεταφέρει τη μάχη στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν, που επιδιώκει να συγκεντρώσει στήριξη για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου, ανέφερε ότι η επίθεση στη Νέα Ζηλανδία αποτελεί απόδειξη του αντιμουσουλμανικού αισθήματος παγκοσμίως.

«Μας δοκιμάζουν από απόσταση 16.500 χλμ, από τη Νέα Ζηλανδία, με τα μηνύματα που στέλνουν από εκεί. Δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη ενέργεια, είναι οργανωμένο» επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σε βάρος του Αυστραλού Μπρέντον Τάραντ, ηλικίας 28 ετών, απαγγέλθηκαν το Σάββατο κατηγορίες για δολοφονία, αφού φέρεται να σκότωσε 50 ανθρώπους σε τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς.

Σε προεκλογικές συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Ερντογάν πρόβαλε βίντεο από τις ένοπλες επιθέσεις, τις οποίες ο δράστης μετέδιδε ζωντανά στο Facebook, προκαλώντας τη δυσφορία του υπουργού Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, που τον κατέκρινε, καθώς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους Νεοζηλανδούς στο εξωτερικό.

Επίσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε αποσπάσματα από το «μανιφέστο» που ανήρτησε στο Διαδίκτυο ο δράστης. «Βρισκόμαστε εδώ για 1000 χρόνια και θα είμαστε εδώ μέχρι την Αποκάλυψη, θεού θέλοντος» υποσχέθηκε ο Ερντογάν σε μια συγκέντρωση σήμερα, με αφορμή την επέτειο από την εκστρατεία της Καλλίπολης του 1915, όταν Οθωμανοί στρατιώτες νίκησαν τις δυνάμεις, με επικεφαλής τους Βρετανούς, μεταξύ αυτών στρατιώτες από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως οι δηλώσεις αυτές έρχονται μια μόλις ημέρα μετά τις δηλώσεις του ιδίου περί γκιαούριδων. Συγκεκριμένα, σε προεκλογική ομιλία του από τη Σμύρνη, έχοντας στο πλευρό του τον ηγέτη των «Γκρίζων Λύκων» Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανέφερε:

«Σμύρνη! Εσύ επούλωσες τις πληγές πολλών Βαλκανικών πόλεων όπως της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, των Σκοπίων, του Κοσόβου, της Βάρνας. Σμύρνη! Εσένα που ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με τον στρατό του σε απελευθέρωσε για άλλη μια φορά. Σμύρνη εσύ που ρίχνεις τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους!», σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Ο Ερντογάν κατά την διάρκεια της ομιλίας του προέβαλλε σε γιγαντοοθόνη βίντεο με αποσπάσματα από το μανιφέστο του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας και αλλοιωμένο οπτικοακουστικό υλικό από τις επιθέσεις στα τεμένη.Ακόμη τόνισε ότι ο Μπρέντον Τάραντ απειλούσε τους Τούρκους μουσουλμάνους, προσθέτοντας ότι είχε επισκεφτεί δύο φορές την Τουρκία και είχε απειλήσει ότι οι Τούρκοι δεν έχουν καμία θέση στην Ευρώπη.«Δεν θέλουμε να δούμε ξανά μια σύγκρουση ανάμεσα στον σταυρό και στην ημισέληνο», τόνισε.