Ένα εθνικιστικό παραλήρημα έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας στη Σμύρνη.

«Σμύρνη! Εσύ επούλωσες τις πληγές πολλών Βαλκανικών πόλεων όπως της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, των Σκοπίων, του Κοσόβου, της Βάρνας», είπε ο Ερντογάν και συμπλήρωσε με παραπομπή στην Μικρασιατική καταστροφή: «Σμύρνη! Που ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με τον στρατό του σε απελευθέρωσε  για άλλη μια φορά. Σμύρνη εσύ που ρίχνεις  τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους!».

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες αναφορές

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων και στη χρήση της ιστορίας με προσβλητικούς όρους για τους γειτονικούς λαούς. Ανάλογες απαράδεκτες αναφορές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε μεταξύ των χωρών μας και δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική που η τουρκική ηγεσία διακηρύσσει ότι υποστηρίζει», απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το όραμα του φονιά της Νέας Ζηλανδίας εξαπλώνεται στη Δύση σαν καρκίνος»

Κατά τα άλλα ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε σε μια μεγάλη οθόνη βίντεο με αποσπάσματα από το μανιφέστο του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας και αλλοιωμένες εικόνες από το οπτικοακουστικό υλικό που κινηματογράφησε ο Τάραντ ενώ πυροβολούσε προς το πλήθος πιστών στα τεμένη.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι ο Μπρέντον Τάραντ απειλούσε τους Τούρκους μουσουλμάνους, προσθέτοντας ότι είχε επισκεφτεί δύο φορές την Τουρκία και είχε απειλήσει ότι οι Τούρκοι δεν έχουν καμία θέση στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι οι τουρκικές αρχές ερευνούν τις επισκέψεις του υπόπτου και τις επαφές του.

«Δεν θέλουμε να δούμε ξανά μια σύγκρουση ανάμεσα στον σταυρό και στην ημισέληνο», είπε ο Ερντογάν , αναφέροντας ότι ο δράστης είχε πει ότι θέλει οι Τούρκοι μουσουλμάνοι να απομακρυνθούν από την αποκαλούμενη Ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας.

«Το μοχθηρό άτομο που σκότωσε 49 ομοπίστους μας λέει ότι μπορούμε να κατοικούμε στην Ανατολική πλευρά, δεν μπορούμε να περάσουμε στην Ευρωπαϊκή πλευρά. Ποιος νομίζεις ότι είσαι;» αναρωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Με αυτή την επίθεση, η εχθρότητα εναντίον του ισλάμ (…) ξεπέρασε τα όρια της ατομικής παρενόχλησης για να φθάσει στο επίπεδο ενός μαζικού φονικού». Φαίνεται ξεκάθαρα ότι το όραμα του φονιά (…) εξαπλώνεται στη Δύση σαν καρκίνος» συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

Ανώτερη τουρκική πηγή ασφαλείας τόνισε ο Τάραντ ταξίδεψε δύο φορές στην Τουρκία το 2016, για μια εβδομάδα τον Μάρτιο και περισσότερο από ένα μήνα τον Σεπτέμβριο. Οι τουρκικές αρχές διεξάγουν έρευνες για τους λόγους των επισκέψεών του.