Σε αυτές τις γιορτές, οι ανταποκριτές των ξένων μέσων στην Αθήνα περιγράφουν ένα σκηνικό μιζέριας – και τα γκάλοπ ένα σκηνικό αναζήτησης: η ελληνική κοινωνία ετοιμάζεται για μία ακόμη δύσκολη – ίσως τη δυσκολότερη – χρονιά.

Ομως – όπως φαίνεται – δεν είναι πια απλώς οργισμένη. Πλέον αναζητά νέες λύσεις. Ψάχνει τους «μάγους» που θα την οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους «τα ΝΕΑ», επιτυχημένους επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς, ακόμη και τεχνοκράτες που θα μεταμορφώσουν την κρατική μηχανή. Νέους πολιτικούς που θα αλλάξουν το σύστημα. Ψάχνει νέα κόμματα στον χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – προκαλώντας αγωνία σε όλα τα κόμματα. Το πολιτικό προσωπικό έχει αντιληφθεί ώς κάποιον βαθμό τις αλλαγές που συντελούνται και η κάθε πλευρά αποπειράται να προσφέρει τη δική της εκδοχή για τη νέα εποχή.

Οι ζυμώσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς συνεχίζονται – παρά την αμφιθυμία της ΔΗΜΑΡ, που κάνει ένα βήμα μπρος και δύο πίσω για τις συνεργασίες. Το ΠΑΣΟΚ – μετά την κυβερνητική εμπειρία των δυόμισι Μνημονίων – προσπαθεί να ξαναβρεί τις χαμένες κοινωνικές του ρίζες και να αναζωπυρώσει τη σχέση του με την κοινωνία.

Η ΝΔ έχοντας πάρει την ανάσα της δόσης επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη του Αντώνη Σαμαρά – του πολιτικού της χρονιάς, κατά τους Γερμανούς. Ο έλληνας Πρωθυπουργός ετοιμάζει βαλίτσες για Κίνα και ΗΠΑ, ενώ συνεχίζει να ζητά επιτακτικά εργασιομανία από τους υπουργούς του – καθώς γνωρίζει ότι ο χρόνος είναι πολύ λίγος.

Την ίδια στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν διχασμένοι ως προς την ταυτότητά τους. Οι μεν που βδελύσσονται τον κυβερνητισμό και – όπως η Νεολαία του ΣΥΝ που στηρίζει την κατάληψη της βίλας Αμαλία – ζητούν περισσότερο ριζοσπαστισμό. Και οι δε που αποπειρώνται να δημιουργήσουν την εικόνα ενός μεγάλου πολυσυλλεκτικού σχήματος.

Στη δημοσκόπηση της Rass που δημοσιεύθηκε στον «Τύπο της Κυριακής», ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 25,5% στην πρόθεση ψήφου έναντι 24,8% της ΝΔ. Ωστόσο, μια προσεκτικότερη ματιά στα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών, αυτής και μιας άλλης της Marc για το «Εθνος της Κυριακής», αποκαλύπτει ότι η κατάσταση είναι πιο ρευστή και σύνθετη παρά ποτέ και οι πολίτες μπερδεμένοι.

Αναζητούν αλλαγή σελίδας στην ελληνική πολιτική σκηνή. Είτε με νέα κόμματα, που θα βρίσκονται στον χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είτε με νέα πρόσωπα σε διοίκηση και κυβέρνηση. Αλλά δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρη άποψη για το πώς πρέπει να είναι το καινούργιο κεφάλαιο στην πολιτική ζωή της χώρας. Παρότι καλούν κάποιον, όχι απαραίτητα το πολιτικό προσωπικό, να το ανοίξει.

Παρά την υπεροχή του Αντώνη Σαμαρά και της σημερινής κυβέρνησης έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία και τη διαχείριση της κρίσης αντίστοιχα, η κοινή γνώμη φαίνεται πως πλέον ψάχνει τους «μάγους» που θα μας οδηγήσουν στη νέα εποχή. Κανείς όμως από τους ήδη γνωστούς βασικούς παίκτες δεν φαίνεται να ενσαρκώνει τον ρόλο αυτό.

Το 73,8% απαντά στην έρευνα της Rass πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι έτοιμο να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Εντυπωσιακό είναι μάλιστα ότι το 41,7% των συριζαίων ψηφοφόρων συμφωνεί με αυτή τη διαπίστωση. Το 45% του συνόλου εμπιστεύεται περισσότερο την παρούσα κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση της χώρας, ενώ μόλις το 23,7% φρονεί πώς μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα μας εξασφάλιζε καλύτερες ημέρες.

Η δε νέα κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου; Αν και «νέα» δεν πείθει. Το 83,6% πιστεύει ότι δεν έχει μέλλον. Το 64,7% των ψηφοφόρων Χρυσής Αυγής παραδέχεται ότι έριξε «ψήφο διαμαρτυρίας». Οσο για τους Ανεξάρτητους Ελληνες, το 26,6% του συνόλου απλώς αδιαφορεί για το μέλλον τους.

Κατηγορηματικό οχι. Η απάντηση στο ερώτημα: «Είστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα;», το οποίο έθεσε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc στο δείγμα της, είναι αποκαλυπτική της ανάγκης των Ελλήνων για την αλλαγή.

Το 84,1% των συμμετεχόντων δηλώνουν κατηγορηματικά όχι. Μόλις το 2,4% απαντά πως είναι ικανοποιημένο. Η συντριπτική πλειονότητα, 81,4%, εκτιμά ότι η χρονιά που έρχεται θα είναι χρονιά αναδιάταξης του πολύπαθου πολιτικού σκηνικού με διασπάσεις κομμάτων, δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών αλλά και καινούργιες συνεργασίες.

Πάνω από τους μισούς εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη δημιουργία νέων κομμάτων. Το 54,5% πιστεύει πως τα πράγματα στη χώρα θα πάνε καλύτερα αν δημιουργηθούν νέα κόμματα.

Ενδεικτικό της ανάγκης για αλλαγή είναι πώς το 23,8% των πολιτών ζητά από τα κυβερνητικά κόμματα να τοποθετήσουν σε θέσεις-κλειδιά της διοίκησης «καταξιωμένους κοινωνικά και επιτυχημένους επαγγελματίες» και το 20,5% «ακαδημαϊκούς και ανθρώπους του πνεύματος», ενώ στην τρίτη θέση των προτιμήσεών τους με 20,1% βρίσκονται οι απεχθείς για κάποιους «τεχνοκράτες». Η επιλογή των έμπειρων πολιτικών γοητεύει μόλις το 10% του δείγματος.

Αλλά και στην περίπτωση ανασχηματισμού, 23,5% θέλει να δει τεχνοκράτες στην κυβέρνηση, 24,4% ακαδημαϊκούς και 32,2% νέους πολιτικούς. Οσο για τα λεγόμενα πρωτοκλασάτα πολιτικά στελέχη; Τα εμπιστεύεται ακόμη μόλις το 6,4%.