«Όλες οι συντάξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι απολύτως διασφαλισμένες», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης, μετά τα εγκαίνια του πρόσφατα ανακαινισθέντος Μεγάρου του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ).

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε, επίσης, ότι στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους έχει προβλεφθεί πλεόνασμα 2,8 δισ. στον κοινωνικό προϋπολογισμό και πρόσθεσε ότι το 45% των συντάξεων καταβάλλονται από τον προϋπολογισμό του κράτους.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «κόσμημα» το κτίριο του ΤΕΑΔΥ, και πρόσθεσε ότι ανακαινίσθηκε με πόρους του Ταμείου, κάτι που, όπως τόνισε, αποτελεί παράδειγμα για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που κατέβαλε ο πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ, Μιχάλης Γιάγκας, τόσο για την ανακαίνιση του κτιρίου όσο και για την ολοκλήρωση του Μητρώου Ασφαλισμένων που ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε ως προϋπόθεση για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Σχετικά με το επεισόδιο που είχε συμβεί νωρίτερα, όταν συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ απέκλεισαν την είσοδο του ΤΕΑΔΥ, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «τίποτε δεν μπορεί να μας τραβήξει πίσω, όπως φωνές που ακούγονται περιστασιακά και ανήκουν στο παρελθόν».

Το κτίριο, που βρίσκεται επί της οδού Φιλελλήνων 13-15 στο Σύνταγμα, είναι ιδιοκτησία του ΤΕΑΔΥ, ανακαινίστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε εννέα μήνες, καταλαμβάνει επιφάνεια 2.510 τ.μ. και στεγάζει όλες τις υπηρεσίες του ΤΕΑΔΥ και των τομέων του ΤΕΑΠΟΚΑ και ΤΑΔΚΥ (130 άτομα προσωπικό), οι οποίες έως σήμερα ήταν διασκορπισμένες σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του Δήμου Αθηναίων (Όθωνος, Λ. Αλεξάνδρας, Σταδίου και Αγ. Κωνσταντίνου).

Με την ευκαιρία των εγκαινίων, ο πρόεδρος του ΤΑΕΔΥ παρουσίασε το έργο «Μητρώο Ασφαλισμένων ΤΕΑΔΥ» και την οικονομική και ασφαλιστική κατάσταση του Ταμείου, όπως αυτή προέκυψε και μέσα από τη δημιουργία του Μητρώου Ασφαλισμένων.

Ο κ. Γιάγκας αναφέρθηκε στα σημαντικά οικονομικά οφέλη που επιφέρει η συνένωση των Υπηρεσιών, αφού μηδενίζονται τα ενοίκια από 140.000 ευρώ το 2010, διακόπτονται οι μισθωμένες τηλεφωνικές γραμμές Hellascom με όφελος της τάξης των 60.000 ευρώ κατ’ έτος και απελευθερώνονται, με δυνατότητα αξιοποίησης, τα τέσσερα ακίνητα συνολικής επιφάνειας 4.750 τ.μ. και παρουσίασε την οικονομική και ασφαλιστική κατάσταση του Ταμείου, όπως αυτή προέκυψε και μέσα από τη δημιουργία του Μητρώου Ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου, το Ταμείο εμφανίζει έλλειμμα 75 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι το 2012 θα φθάσει τα 150 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας των μαζικών συνταξιοδοτήσεων. Την τελευταία τριετία αποχώρησαν 88.046 ασφαλισμένοι, οι περισσότεροι από τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας. Ο φορέας εξέδωσε 40.668 νέες συντάξεις και εκκρεμούν 37.215 αιτήσεις, ενώ το προσωπικό του Ταμείου έχει μειωθεί κατά 26%, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Σήμερα το Ταμείο έχει 331.175 ενεργούς ασφαλισμένους και 205.682 συνταξιούχους. Η σχέση συνταξιούχων και ασφαλισμένων στο φορέα είναι 1/1,6.

Ακόμη, το σύνολο της περιουσίας του Ταμείου είναι 1,266 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 484.318 αποτελούν αξία που δεν περιλαμβάνεται στους τίτλους του ελληνικού Δημοσίου για το 2012.

Το Μητρώο υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΤΕΑΔΥ, χωρίς κόστος, με ίδιες δυνάμεις και σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή) και την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ) και μπορεί να αξιοποιηθεί και από τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, παρέχει μάλιστα δυνατότητες όπως:

– Δημιουργία ατομικής μερίδας ασφαλισμένου, με πλήρη ατομικά, υπηρεσιακά και οικονομικά στοιχεία
– Ενημέρωση των υπηρεσιακών μεταβολών των ασφαλισμένων.
– Εισαγωγή νέων ασφαλισμένων.
– Ενημέρωση, σε πραγματικό χρόνο, τόσο σε επίπεδο εργοδότη όσο και σε επίπεδο ασφαλισμένου, με τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι και οι εργοδότες υπέρ των παραπάνω ταμείων.
– Ιστορικό υπηρεσιακών και ατομικών μεταβολών.
– Ιστορικό ασφαλιστικών εισφορών.
– Ενημέρωση των ατομικών λογαριασμών των δανειοληπτών με τις καταβαλλόμενες μηνιαίες δόσεις προς εξόφληση των δανείων τους.
– Σύνδεση του ιστορικού ασφάλισης με την ηλεκτρονική εφαρμογή απονομής σύνταξης και το Μητρώο Συνταξιούχων.
– Εξαγωγή στατιστικών στοιχείων (πληθυσμιακών, ηλικιακών, οικονομικών κ.ά.).

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Παν. Κοκκόρης, και στελέχη του υπουργείου, πρόεδροι Ασφαλιστικών Ταμείων, τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΕΑΔΥ, ο γενικός γραμματέας, Ηλίας Ηλιόπουλος, μέλη της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και των Σωματείων των Ασφαλιστικών Ταμείων.