Στους λόγους για τους οποίους οι βουλευτές πρέπει να τοποθετηθούν θετικά στο «Πρωτόκολλο της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο Νίκος Τόσκας. «Με την κύρωση υλοποιούνται τα βήματα και οι υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς σύμφωνα με τις προβλέψεις της ήδη εγκεκριμένης από την Βουλή, Συμφωνίας των Πρεσπών», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις και τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το Πρωτόκολλο «ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης και πειθαρχίας» με κύριο κριτήριο το πώς θέλουν «οι εκπρόσωποι του λαού και του έθνους μας να διαταχθεί η γειτονική χώρα μέσα στο παγκόσμιο σύστημα και τοπικά στα Βαλκάνια υπό τους δεδομένους διεθνείς συσχετισμούς με ρεαλισμό δηλαδή και χωρίς αφηρημένα σχήματα και ιδεοληψίες».

«Η ιστορία της χώρας μας, μας έχει κάνει καχύποπτους και μερικές φορές καλά κάνουμε, όμως δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις και να βλέπουμε φαντάσματα. Οι διεθνείς οργανισμοί δεν είναι πανάκεια και η χώρα μας έχει κατά καιρούς πολλά παράπονα, όμως φοβίζει η μοναχικότητα σε μια περιοχή με μεγάλες αντιπαλότητες. Η χώρα μας είναι δυνατή και μεγάλη», ανέφερε ο κ. Τόσκας,

Για να προσθέσει: «Και οι συμφωνίες είναι συμφωνίες συμφερόντων. Έχουμε και γεωπολιτικό συμφέρον με τη Συμφωνία, που έχει σχέση με τη σταθερότητα της περιοχής ενώ και οικονομικά θα επωφεληθεί η χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επισήμανε, μάλιστα, ότι το πραγματικό δίλημμα που τίθεται είναι αν θα διαμορφωθεί μια κατάσταση γύρω και μέσα στη γείτονα χώρα, που θα την καθιστά μήλο της έριδος από πολλούς και διάφορους ιμπεριαλισμούς αλλά και ιμπεριαλισμούς εκτός ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε σχετικώς με τη δήλωση καταψήφισης του Πρωτοκόλλου εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας  ότι αυτή οδηγεί σε κραυγαλέες αντιφάσεις στην εξωτερική πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την παραδοσιακή της προσήλωση στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

«Και δεν είναι βέβαια η στάση αυτή απόδειξη ότι δήθεν βάζει πάνω από όλα τη φιλοπατρία αγνοώντας υποτίθεται τις θελήσεις του ΝΑΤΟ και Ευρωπαίων εταίρων μας – είναι απόδειξη της υποταγής της ΝΔ στον τυχοδιωκτισμό της ακροδεξιάς της πτέρυγας. Είναι απόδειξη ότι η ηγεσία της ΝΔ προσβλέπει -αντίθετα από τις αρχές που όφειλε να πρεσβεύει- σε ένα αμφισβητούμενο εκλογικό όφελος», εκτίμησε ο κ. Τόσκας.

Ακόμη, απευθυνόμενος προς εκείνους «που τοποθετούνται αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ», είπε πως «και ο ΣΥΡΙΖΑ συμμερίζεται την αντιιμπεριαλιστική ιδεολογία», αλλά τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν στο όνομα μιας αφηρημένης αντιιμπεριαλιστικής τοποθέτησης να αγνοούμε την συγκεκριμένη διεθνή πραγματικότητα, να χάνουμε το έδαφος της προάσπισης των συμφερόντων της χώρας και του λαού μας».

Επιπλέον, ο κ. Τόσκας σχολίασε σχετικώς με τις τοποθετήσεις της ακροδεξιάς πτέρυγας του Κοινοβουλίου «πως η ψεύτικη και προσχηματική καλυμμένη διακήρυξη για τα ιστορικά μας σύνορα που φτάνουν τάχα μέχρι την Σερβία αντιπροσωπεύει μεγάλο κίνδυνο… Ο τυχοδιωκτισμός αυτός, που συνυπάρχει με τον ενδοτισμό στους ισχυρούς, δεν μπορεί να είναι δεκτός από το λεγόμενο δημοκρατικό τόξο» επισήμανε.

Καταληκτικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους βουλευτές, εκτός και ανεξαρτήτως κομματικής γραμμής και πειθαρχίας, να αποδεχθούν το Πρωτόκολλο «που αποτελεί δεσμευτική συνέπεια και προϋπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών που υλοποιεί τα εθνικά μας συμφέροντα και σταθεροποιεί και αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου».