Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στην παρέμβασή του στην Εκτελεστική Γραμματεία του Κινήματος Αλλαγής, ανέφερε ότι η εικόνα που δίνει το ΚΙΝΑΛ είναι εικόνα αποδόμησης και σημείωσε πως σε αρκετούς που συμμετείχαν ενθουσιωδώς στο εγχείρημα επικρατεί προβληματισμός και απογοήτευση. «Είμαι, όμως, εδώ, είμαι παρών, στηρίζω το εγχείρημα» τόνισε.

Ο κ. Καμίνης απέδωσε την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, στην οργανωμένη επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών θα επιχειρήσει ξανά να διχάσει και γι’ αυτό απαιτείται συλλογική λειτουργία. Επίσης, έκανε λόγο για έλλειμμα προοδευτισμού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενότητας. «Κατανοώ την απόφαση της προέδρου για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Άλλωστε, η εκλογική μας βάση είναι πλειοψηφικά κατά της Συμφωνίας. Θεωρώ ότι για τη μη συνεννόησή μας έχουμε ευθύνη όλοι. Και πρώτος να δεχθώ να την αναλάβω και εγώ. Και δεν πρέπει αυτή η Συμφωνία να μας διαιρέσει. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον Τσίπρα να πετύχει τη συρρίκνωσή μας» υποστήριξε.

Ο δήμαρχος Αθηναίων παρατήρησε ότι η δυσλειτουργία των κομματικών οργάνων είναι ευθύνη όλων, «αλλά η αντίδραση στη διαφωνία δεν λύνει τα προβλήματά μας». «Να βρούμε τον τρόπο να τα καταφέρουμε. Αν υπάρχει η θέληση, όλα γίνονται» πρόσθεσε.

Ακόμη, πρότεινε την υιοθέτηση μίας προοδευτικής ατζέντας (εκκλησία, δικαιώματα, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μετανάστευση, περισσότερη Ευρώπη, εργασιακά δικαιώματα, δουλειές για όλους), να δοθεί έμφαση στα θέματα λειτουργίας της Δημοκρατίας και των θεσμών και να ολοκληρωθεί η συγκρότηση των υποψηφίων και το πού θα είναι τα ηγετικά στελέχη, ώστε «να πιάσουμε δουλειά».

Μετά την τοποθέτηση του κ. Καμίνη τον λόγο πήρε ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες για το συνέδριο. Όπως ανέφερε, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαρτίου. Το Μητρώο για την εγγραφή νέων μελών θα ανοίξει τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου έως τις 15 του ίδιου μήνα και όσοι θελήσουν να εγγραφούν θα πληρώσουν 3 ευρώ.

Η εκλογή των 3.500 συνέδρων θα γίνει στις 3 Μαρτίου με αντίτιμο 2 ευρώ.