Στους δύο δρόμους που ενδέχεται να επιλέξει το Ποτάμι ενόψει της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε με τηλεοπτικές του δηλώσεις ο Γιώργος Αμυράς.

Το Ποτάμι θεωρείται ο ρυθμιστής των εξελίξεων για τη διαδικασία της ψηφοφορίας. «Είστε δύο πλευρές, η δική σας και του κ. Ψαριανού, που λέτε καταψηφίζουμε και υπάρχει η εκφρασμένη μέχρι πρότινος άποψη των κ.κ. Θεοδωράκη, Μαυρωτά και Λυκούδη ότι βλέπουν θετικά και θα ψήφιζαν τη Συμφωνία των Πρεσπών», ρωτήθηκε ο κ Αμυράς στον αέρα πρωινής εκπομπής του ΑΝΤ1.

«Όχι ακριβώς θα ψήφιζαν (οι τρεις)… Πάντα έλεγαν ότι το Ποτάμι έχει μια θετική προσέγγιση, αλλά ότι περίμεναν δύο πράγματα: τα τελικά κείμενα και να δούμε πώς συνδέεται αυτό με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση. Υπάρχει ένα ζήτημα δημοκρατίας και υγείας του κοινοβουλευτισμού και δεν μπορείς να το δεις ξεχωριστά», σημείωσε.

«Είμαστε κατά της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», ξεκαθάρισε ο κ. Αμυράς, τονίζοντας πως «δεν γίνεται με… ολίγην από Ποτάμι ο Τσίπρας να παραμένει πρωθυπουργός και να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Για το εάν η αποχή στρώνει το χαλί για να περάσει η Συμφωνία, απάντησε: «Δεν γίνεται να είσαι βουλευτής ενός κόμματος, να δίνεις ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση, η οποία αντιπροσωπεύει τα ακριβώς ανάποδα με αυτά που πιστεύεις και να παραμένεις».

Σχετικά με το πώς θα κινηθούν οι πέντε βουλευτές του Ποταμιού στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είπε πως βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις και μπορεί ακόμη και σήμερα να υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις. «Υπάρχουν δύο σκέψεις: η μία είναι η δική μου και του Ψαριανού να καταψηφίσουμε και οι πέντε τη Συμφωνία και η δεύτερη να απέχουμε ως κόμμα από την ψηφοφορία».

«Δεν στρώνουμε χαλί στον κ. Τσίπρα. Αφού έχει τους 151 ας πορευτεί με αυτούς. Με αυτούς τους 151 ας πάει και στις Πρέσπες. Ας φανερώσει, αν έχει, τις κρυφές του καβάτζες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής του Ποταμιού χαρακτήρισε «εντελώς fake» το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ενώ στη φημολογία ότι εκείνος θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία, απάντησε: «Τα γράφουν αυτά για δύο λόγους: επειδή προέρχομαι από τη ΝΔ και επειδή στο Ποτάμι, στο συνέδριό μας, κατέβασα ανοικτά πρόταση για συνεργασία με τη ΝΔ και άλλες φιλελεύθερες δυνάμεις». «Είμαι Ποτάμι», ξεκαθάρισε.

Στη συνέχεια τόνισε πως ο πρωθυπουργός «πάει να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών με δανεικές ψήφους και περίεργες μετακινήσεις βουλευτών», ξεκαθαρίζοντας πως «αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».

Ερωτηθείς για το τι θα πράξει ο ίδιος αν οι άλλοι τρεις βουλευτές του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, είπε πως σε αυτή την περίπτωση «θα έχουμε μεγάλο θέμα. Δεν λέω ότι θα υποχωρήσω, αλλά θα υπάρχει θέμα μεγάλο. Το θέμα είναι να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Ρωτήστε με εκείνη τη μέρα».

«Το θέμα δεν είναι τι θα κάνει ο Αμυράς, αλλά να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε καταληκτικά.