«Όλοι αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα», διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες και μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, σημειώνοντας πως η δήλωση της Συνόδου για την ελληνική πλευρά ήταν εξαιρετικά θετική. «Επιτεύχθηκε ένα από τα πιο σημαντικά ζητούμενα, που είναι ο αποκλεισμός της εξόδου από το ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Σύνοδος Κορυφής έδωσε προτεραιότητα στην ανάπτυξη, ήταν κάποτε απαγορευμένη λέξη. Μόλις ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικας πρέπει να επισπευστεί η εκταμίευση της δόσης. Εκφράζεται πλέον η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει».

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι δεν θα χρειαστεί άλλη Σύνοδος Κορυφής για την εκταμίευση της δόσης.

Επίσης ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους να μην έχουν παράλογες απαιτήσεις,  αναφερόμενος ουσιαστικά στις νέες θυσίες που ζητάει η τρόικα στα εργασιακά, ενώ εκτίμησε ότι μόλις βγει η έκθεση της τρόικας θα εκταμιευτεί η δόση. Τοποθέτησε την εκταμίευση στα μέσα Νοεμβρίου και είπε ότι η Ελλάδα έχει λεφτά μέχρι 16 Νοεμβρίου.

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για Ελλάδα. Όλοι ανεξαιρέτως αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο. Επεσήμανα ότι πρέπει γρήγορα να πάρουμε τη δόση. Η κοινωνία και η οικονομία είναι στα όρια τους. Το αίμα της οικονομίας, η ρευστότητα είναι στο μηδέν. Κάθε Έλληνας περνάει ένα δράμα. Τους είπα ότι αυτό δεν είναι Ευρώπη. Οι υπεροβλικές δηλώσεις ή απαιτήσεις βάζουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει γίνει.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη αναφέροντας χαρακτηριστικά «ευχαριστώ τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Δεν αισθάνθηκα ποτέ μόνος στις Βρυξέλλες».