Για την κατάσταση στο ΤΑΠΙΤ, τον ασφαλιστικό οργανισμό που ιδρύθηκε με τον «Νόμο Πετραλιά», για να παρέχει εφάπαξ αποζημιώσεις στους εργαζόμενους, καθώς, επίσης, και για τις προωθούμενες από την κυβέρνηση περικοπές των εφάπαξ, ενημερώθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και υπεύθυνο της ομάδας κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας, Δημήτρη Στρατούλη συναντήθηκε με τους Προέδρους 12 Ομοσπονδιών που καλύπτουν εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, τα εμπορικά καταστήματα, το μέταλλο, το φάρμακο, τα λιμάνια, τα λιπάσματα, τα τσιμέντα, τον ιππόδρομο, την ύδρευση και το εθνικό θέατρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Οι προωθούμενες από την κυβέρνηση και την τρόικα περικοπές των εφάπαξ αποζημιώσεων σε 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους δεν γίνονται για να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα των ασφαλιστικών οργανισμών που τους χορηγούν εφάπαξ, αλλά για να συμπληρωθεί λογιστικά το ποσό των 11,9 δις που απαιτούν οι πιστωτές της χώρας, στο πλαίσιο του νέου μνημονιακού πακέτου αντικοινωνικών μέτρων. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αφενός δεν προτίθεται να καλύψει τη ζημιά αυτών των ασφαλιστικών οργανισμών από το κούρεμα των αποθεματικών τους με το PSI και αφετέρου προχωρά στις εξοντωτικές περικοπές, χωρίς να έχουν προηγηθεί αναλογιστικές μελέτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στηρίζει τον αγώνα των 12 συνδικαλιστικών Ομοσπονδιών του Ιδιωτικού Τομέα για να μην ψηφιστούν από τη Βουλή οι δραστικές αναδρομικές περικοπές στα εφάπαξ των εργαζομένων. Αγωνίζεται μαζί τους για την πάταξη της πρωτοφανούς εισφοροδιαφυγής, για την κάλυψη από το Κράτος των ζημιών των ασφαλιστικών οργανισμών από το καταστροφικό κούρεμα του PSI και για σύνταξη αξιόπιστων και τεκμηριωμένων αναλογιστικών μελετών στα ταμεία χορήγησης εφάπαξ που εντάχθηκαν στο ΤΑΠΙΤ.»