Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να θέσει προς ψήφιση υπό μορφήν τροπολογίας τις αποφάσεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.) που αφορούν και μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις τμημάτων των λιμένων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Στην τροπολογία που προτείνεται να επισυναφθεί στο νομοσχέδιο για την περιστολή των δημοσίων δαπανών, περιλαμβάνεται και το νέο τέλος για τα σκάφη αναψυχής, που αντικαθιστά τον περσινό ειδικό φόρο που κρίθηκε ατελέσφορος και αποτρεπτικός για την προσέλκυση σκαφών αναψυχής στις ελληνικές μαρίνες.

Η τροπολογία καταγγέλθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «σκάνδαλο και νομιμοποίηση παρανομιών 485 σελίδων». Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, δεσμεύτηκε για κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας κατά της ενσωμάτωσης της τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο.

Την ίδια στάση κράτησαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που κάλεσαν την Δημοκρατική Αριστερά να τοποθετηθεί επί της τροπολογίας.

Από πλευράς του, ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης, από την πλευρά του πως οι εκατοντάδες των σελίδων της τροπολογίας αφορούν τα master plans των λιμένων, ενώ δεσμεύτηκε να ανακοινώσει αύριο στοιχεία που θα καταδεικνύουν πως με τους προηγούμενους φόρους για τα σκάφη αναψυχής, «χάσαμε φορολογικά έσοδα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας πρόσθεσε επίσης διάταξη προτεινόμενη από την ΔΗΜΑΡ, με την οποία θεσπίζεται η υποχρέωση της υπό ίδρυση Επιτροπής Συντονισμού Ελέγχων, να υποβάλλει ετήσια έκθεση στον Πρόεδρο της Βουλής, τον Πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο καθαυτό, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εξίσωση με τον μισθό του βουλευτή, των αποδοχών του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, των υπουργών, του Προέδρου της Βουλής και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαφορετικές υπήρξαν οι εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, τα κόμματα της οποίας δήλωσαν πως καταψηφίζουν: Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως το νομοσχέδιο είναι αναντίστοιχο των επαγγελιών του, καθώς το δημοσιονομικό όφελος περιορίζεται σε 16 εκ. ευρώ. «Ζητάμε εδώ και χρόνια τη βελτίωση των διαδικασιών προμηθειών, τη μείωση των δαπανών για εξοπλισμούς, την κατάργηση των μυστικών κονδυλίων και όσων δεν παράγουν αποτέλεσμα παρά μόνο εξυπηρετούν πελατειακούς σκοπούς» ανέφερε.

Ως «νομοσχέδιο με ανούσιο περιεχόμενο σε σχέση με τον τίτλο του» έκρινε το πόνημα του υπουργείου Οικονομικών, ο Κώστας Μαρκόπουλος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.