«Αυτό είναι Ευρώπη» είπε δείχνοντας τον Παρθενώνα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, κατά την επίσκεψή του χθες στο Μουσείο της Ακρόπολης, εκφράζοντας και με αυτό τον τρόπο τη διάθεσή του να βοηθήσει την Ελλάδα.

Όπως είπε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, κατά την ξενάγησή του στην αίθουσα του Παρθενώνα που ήταν ολιγόλεπτη λόγω των σημαντικών θεμάτων που είχε να συζητήσει με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Γιουνκερ εξέφρασε για άλλη μια φορά τον θαυμασμό του για τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται το Μουσείο.

Είχε έρθει για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2011 όταν η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα. Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είχε μιλήσει τότε «για την Ελλάδα που έχει γίνει αντικείμενο θαυμασμού ανά τους αιώνες» και «γεφυρώνει την Ευρώπη με τους λαούς των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, γιατί κατανοεί αυτούς τους λαούς καλύτερα και μπορεί να αποτελεί τα μάτια και τα αυτιά της Ευρώπης στην περιοχή».

Ο κ. Παντερμαλής ενημέρωσε επίσης τον κ. Γιούνκερ για την πρόταση που έκανε στο Βρετανικό Μουσείο, να επανέλθουν τα θραύσματα που ανήκουν σε σώματα από τα γλυπτά του Παρθενώνα και μπορούν να συγκολληθούν, ώστε να ολοκληρωθεί αισθητικά η εικόνα των γλυπτών. Ένα τέτοιο θραύσμα είναι το πίσω τμήμα του άνω κορμού του Ποσειδώνα από το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα, το οποίο βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ το πρόσθιο τμήμα εκτίθεται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απόλαυσαν για αρκετή ώρα τη θέα από τη βεράντα του εστιατορίου του Μουσείου της Ακρόπολης και αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς παρέθεσε το προγραμματισμένο δείπνο που περιελάμβανε φρέσκια σφυρίδα στη σχάρα γαρνιρισμένη με βραστά λαχανικά, ντομάτα με μυρωδικά και λευκό κρασί, ενώ για επιδόρπιο ο σεφ του εστιατορίου είχε επιλέξει σορμπέ λεμονιού.