Την επισήμανση πως τον τελευταίο καιρό «υπάρχουν κάποιες θετικές κινήσεις από πλευράς της Τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο», μαζί με την πρόβλεψη ότι «ο δρόμος θα είναι μακρύς και όχι εύκολος», έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι έγινε για πρώτη φορά η λειτουργία το Δεκαπενταύγουστο στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, καθώς και το άνοιγμα της Χάλκης για τη φιλοξενία μιας εικαστικής έκθεσης.

«Να κοιτάζουμε, λοιπόν, αυτά τα θετικά βήματα και να τα καλωσορίζουμε, αλλά να γνωρίζουμε ότι ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος ούτε σύντομος», τόνισε ο κ. Δρούτσας. Και υπογράμμισε ότι «σ’ αυτόν τον μακρύ δρόμο θα είμαστε πάντα δίπλα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε τέλος ότι η Τουρκία “έχει αναλάβει υποχρεώσεις ως υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε.” και τόνισε πως «είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν».