«Εάν το ΔΝΤ δεν θεωρήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα σταματήσει τη χρηματοδότηση», δηλώνει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αποκαλύπτοντας παράλληλα τη σιωπηλή αντιπαράθεση του Ταμείου με Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΕΚΤ για το θέμα της πρόσθετης στήριξης της Ελλάδας.

Το ίδιο στέλεχος δηλώνει πως η μεγάλη ύφεση έχει θέσει εκτός στόχων την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που είχε συντάξει τον Φεβρουάριο η τρόικα και πως εάν δεν διασφαλιστεί πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη ή δεν υπάρξουν προσαρμογές ελάφρυνσης του χρέους, όπως για παράδειγμα η αποποίηση των κερδών της ΕΚΤ από τις επενδύσεις της σε ελληνικά ομόλογα τότε το ΔΝΤ δεν θα δώσει το πράσινο φως για νέες εκταμιεύσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέτει το ελληνικό ζήτημα ως μέρος της συνολικής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής και εμφανίζεται να πιστεύει πως εάν προχωρήσει η απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και εκλείψει έτσι η προτεραιότητα που απολαμβάνει η Κεντρική Τράπεζα έναντι των άλλων πιστωτών, τότε θα εξομαλυνθούν σημαντικά οι συνθήκες στις αγορές ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς θα καταδεχθεί στους επενδυτές πως η ΕΚΤ βρίσκεται στην ίδια μοίρα με όλους.

Τραπεζικά στελέχη θεωρούν πως το ΔΝΤ ενδεχομένως να δεσμευόταν για συνέχιση της στήριξης προς την Ελλάδα εάν έπαυε να ισχύει το καθεστώς προτεραιότητας της ΕΚΤ. Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν εμφανίζονται να ενστερνίζονται την εκτίμηση αυτή.