Στα εγκαίνια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2012» μίλησε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πικραμμένος. Στα «Ποσειδώνια 2012» λαμβάνουν μέρος 1.870 εκθέτες από 87 χώρες, ενώ συνολικά 17.000 επισκέπτες αναμένεται να περάσουν τις πύλες του εκθεσιακού κέντρου Metropolitan Expo κατά το πενθήμερο της εκθέσεως.

Μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης ο κ. Πικραμμένος τόνισε πως σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικά κόσμο, η ελληνική ναυτιλία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στο παγκόσμιο εμπόριο, ενώ διαδραματίζει καίριο ρόλο στην διαμόρφωση της διεθνούς ναυτιλιακής πολιτικής.

Απευθυνόμενος στους Έλληνες εφοπλιστές ο Πρωθυπουργός τους κάλεσε να στηρίξουν την πατρίδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. «Έχετε βάλει πλάτη πολλές φορές στα δύσκολα. Σήμερα όμως περισσότερο από ποτέ η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, από ρευστότητα. Και εσείς οι άνθρωποι της ναυτιλίας μπορείτε να συμβάλετε καθοριστικά στον τομέα αυτό», τόνισε χαρακτηριστικώς.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό από το 2000 μέχρι το 2011 η ναυτιλία συνεισέφερε 154 δισ. ευρώ στην Ελλάδα σε εισπράξεις από την παροχή υπηρεσιών μεταφορών. Το μισό σχεδόν του συνολικού δημόσιου χρέους της χώρας. Και σχεδόν μέγεθος τετραπλάσιο από τους συνολικούς πόρους που έχουν διατεθεί από την ΕΕ στην Ελλάδα για την περίοδο 2000-2013 και οι οποίοι ανέρχονται σε 46 δισ. ευρώ.

Πάντως, εστίασε στο αρνητικό γεγονός ότι περίπου το 40% των 154 δισ. ευρώ των εισροών από την ναυτιλία επανεξήχθη στο εξωτερικό, εξέλιξη που απέδωσε στην έλλειψη του αναγκαίου πλαισίου πολιτικής που θα δημιουργήσει συνθήκες ικανές να συγκρατήσουν μεγαλύτερο μέρος του ναυτιλιακού συναλλάγματος στην Ελλάδα.