Ερευνητέα η συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού του ελληνικού δημοσίου με την Siemens και σε καμία περίπτωση η ρήτρα του εξωδικαστικού συμβιβασμού ότι η Ελλάδα θα απέχει από την περαιτέρω διερεύνηση των σκανδάλων και των ευθυνών της Siemens, δεν δεσμεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έχει δικαίωμα να διερευνήσει τυχόν παραβιάσεις για τις δημόσιες συμβάσεις ή τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Συνοχής αν υποβληθεί καταγγελία από το κράτος μέλος ή αν υπάρξει αυτεπάγγελτη έρευνα. Αυτά απαντά, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος εσωτερικής αγοράς κ. Barnier στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα ο Ν. Χουντής στην ερώτησή του αφού ανέφερε ότι «Τα σκάνδαλα της εταιρίας Siemens αποτελούν εδώ και αρκετά χρόνια παγκόσμιο ανάγνωσμα και παρά τις πολυάριθμες καταγγελίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρκείται σε γενικόλογες διατυπώσεις» Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εν συνεχεία τόνισε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έρχεται σε αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία και αν η Κομισιόν δεσμεύεται από την ρήτρα ότι η Ελλάδα θα απέχει από την περαιτέρω διερεύνηση των σκανδάλων και των ευθυνών της Siemens.

«Από την απάντηση του Επιτρόπου προκύπτει ότι το συγχωροχάρτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Siemens είναι όχι μόνο ηθικά αλλά και νομικά διάτρητο. Όσοι βιάστηκαν να κουκουλώσουν με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό τις δωρεές στα κομματικά τους ταμεία, τις λίστες Χριστοφοράκου και τις ευθύνες της Siemens που “λάδωνε” κυβερνήσεις και πολιτικούς σε παγκόσμιο επίπεδο, καταλαβαίνουν τώρα ότι η υπόθεση αυτή είναι εύκολο να ξανανοίξει αν υπάρξει η πολιτική βούληση από την όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές. Έχει λοιπόν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε, τώρα που ακόμα και τα μνημονιακά κόμματα λένε ότι θα αναθεωρήσουν το Μνημόνιο, αν δεσμεύονται επίσης ότι θα αναθεωρήσουν το συγχωροχάρτι που έδωσαν στην Siemens ή αν θα τιμήσουν τις υπογραφές τους»  κατέληξε ο Νίκος Χουντής.