Τον φόβο του ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ικανός να ξεκινήσει ακόμη και πολεμικές επιχειρήσεις ή κάποια πολεμικά επεισόδια εξέφρασε με ραδιοφωνική του τοποθέτηση ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Επίσης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα Ίμια με αφορμή τι συνέβη το 1996, για να πει ότι οι βραχονησίδες αυτές ήταν «πάντα γκρίζες ζώνες».

«Νομίζω ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω κλιμάκωση, τα πράγματα είναι ήδη αρκετά άσχημα. Μπορεί να περιμένει κανείς από τους Τούρκους το χειρότερο δυνατό», ανέφερε αρχικά, μεταξύ άλλων, ο κ. Πάγκαλος μέσω του Real FM, με αφορμή το περιστατικό με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται από την περασμένη Πέμπτη στην Αδριανούπολη.

Σε ερώτημα για το ποιο μπορεί να είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Η έναρξη εχθροπραξιών. Έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων ή διεξαγωγή πολεμικών επεισοδίων. Τον Ερντογάν τον έχω ικανό για όλα».

«Γκρίζα ζώνη ήταν πάντα τα Ίμια»

Κληθείς να σχολιάσει το άρθρο της εφημερίδας «Τα Νέα» για το τι έγινε τη νύχτα της κρίσης στα Ίμια το 1996 και κυρίως η αναφορά του για την συμφωνία με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και το γνωστό «όχι σημαίες, όχι στρατιώτες, όχι πλοία», τόνισε: «Στη συμφωνία περιλαμβάνεται η επιστροφή στο status quo ante, στο υφιστάμενο πραγματικό καθεστώς, το οποίο και οι δύο χώρες είχαν αποδεχθεί, εν τη πράξει. Το οποίο ήταν, ότι επί των Ιμίων υπήρχε κοπάδι που ανήκε σε Καλύμνιο, ο οποίος πήγαινε και συντηρούσε τα ζώα του, τα πότιζε και τα έτρεφε, και ότι γύρω από τα Ίμια ψάρευαν παράκτιοι αλιείς από την Κάλυμνο».

Όσο για την κριτική που γίνεται ότι εκείνη τη νύχτα έγιναν γκρίζα ζώνη τα Ίμια, επισήμανε: «Γκρίζα ζώνη ήταν πάντα τα Ίμια, διότι η Τουρκία δεν είχε ποτέ δεχθεί ότι μας παρεδόθησαν από την Ιταλία».