Το Κυπριακό είναι πρώτη εθνική μας προτεραιότητα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ύστερα από τη συνάντησή που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Το Κυπριακό, είπε ο κ. Βενιζέλος, είναι καθοριστικός παράγοντας για την εθνική μας στρατηγική, για μια στρατηγική «που έχει συνείδηση της ιστορίας απέναντι στο Έθνος και απέναντι στις επόμενες γενιές».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια ουσιαστική και αμοιβαία επωφελή. Είπε ότι εκτός από το Κυπριακό συζητήθηκαν τα θέματα της κυπριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θέματα της οριοθέτησης των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και ζητήματα της Ευρωζώνης.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως θεώρησε ότι πρέπει να ξεκινήσει τις διεθνείς του επαφές του από τη Λευκωσία, όχι μόνο για λόγους εθνικούς, ιστορικούς και συμβολικούς, αλλά και για λόγους βαθύτατα πολιτικούς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι οι παράμετροι της δημοσιονομικής, χρηματοοικονομικής αλλά και ενεργειακής πολιτικής, μπορεί να αποδειχθούν ένα εξαιρετικά χρήσιμο τρίπτυχο για την εξωτερική πολιτική και για την κοινή πολιτική ασφάλειας και σταθερότητας που πρέπει να εφαρμόζουμε στον κοινό χώρο, που είναι ο χώρος της Ευρώπης, αλλά και ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, ο κ. Βενιζέλος έδωσε, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία που έχει η σταθερότητα της ευρωζώνης για την ευημερία των πολιτών, για την πρόοδο και την ανάπτυξη, για την ανάσχεση της ύφεσης, για την οριστική υπέρβαση της κρίσης, η οποία, «απειλεί στο σύνολο της ευρωζώνης, θα έλεγα το σύνολο της διεθνούς οικονομίας». Πρόσθεσε ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία «να κοιτάζουμε πάντοτε τη μεγάλη εικόνα, γιατί μόνον τοποθετούμενοι μέσα στη μεγάλη εικόνα μπορούμε να προστατέψουμε και το δικό μας εθνικό συμφέρον».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε αναφορά στους διπλούς δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, λέγοντας ότι είναι «οι ακατάλυτοι εθνικοί δεσμοί, αλλά και οι πρόσθετοι δεσμοί της κοινοτικής αλληλεγγύης, τώρα που και τα δυο κράτη δεν είναι απλώς και μόνο κράτη- μέλη της ΕΕ, αλλά και κράτη- μέλη της ευρωζώνης». Επίσης, εξέφρασε ευχαριστίες για τα αισθήματα συμπαράστασης της Κύπρου προς τον ελληνικό λαό, που «υφίσταται θυσίες, που περνά μια κρίση με αξιοπρέπεια, αλλά με αγωνία».

Ο κυπριακός λαός, σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρέπει ν’ αντλήσει διδάγματα και να διαμορφώσει τα δικά του τείχη προστασίας, σε σχέση και με την οικονομία, γιατί, «μια ισχυρή οικονομία στην Κύπρο είναι μια παράμετρος εθνικής ισχύος, εξαιρετικά κρίσιμη και χρήσιμη για τη διαχείριση του μεγάλου ανοικτού εθνικού μας θέματος».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ευχήθηκε στον κ. Βενιζέλο κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα και τις ευθύνες που έχει αναλάβει. Είπε πως ο κ. Βενιζέλος ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων του κυπριακού ελληνισμού, για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, αλλά και σε κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία για να τερματιστεί η αναχρονιστική τουρκική στρατιωτική κατοχή. Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και από τη νέα του θέση ο κ. Βενιζέλος θα είναι σταθερός συμπαραστάτης προς τον κυπριακό λαό.